Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 6

Erhan Afyoncu

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 6 Sözleri ve Alıntıları

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 6 sözleri ve alıntılarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 6 kitap alıntılarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 6 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Asırlardır Osmanlı toplumu tarafından bilinen ve 1827'den itibaren önce askeri sınıf,ardından da ahali tarafından giyilen fesin Anadolu topraklarındaki macerası 1925'te çıkarılan Şapka Kanunu ile son buldu.Fes geldiğinde muhalefet eden muhafazakâr çevreler,bu defa da fesi çıkarmamak için muhalefet etmişti.
Şeyhülislâmlık XV.yüzyılda ortaya çıkmış ve aynı yüzyıl içerisinde kadıaskerliğin üzerine çıkmış dini bir makamdı.Divân-ı Hümâyûn'un üyeleri daha önceki dönemlerde belirlenmiş olduğu için şeyhülislâm zamanla kazaskerliğin üstü bir makam hâline gelmesine rağmen bu kuruma üye yapılmamıştır.Osmanlı Devleti,statükoya çok önem veren bir devletti.İdareciler,zamanında kanunlarla düzenlenmiş bir durumun bozulmasını istemezlerdi.Nitekim reisülküttâplık da zamanla nişancılıktan daha önemli bir makam hâline gelmiş,ancak onlar da Divân-ı Hümâyûn üyesi olamamışlardır.
Reklam
İngiliz sermayesi,Avrupa'da Napolyon Fransa'sının tehdidinden kurtulduktan sonra müthiş bir Pazar arayışına girişmişti.Kavalalı Mehmed Ali Paşa tehdidi karşısında yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan devletin,bu tehdidi savuşturmak için İngiltere'nin desteğini temin maksadıyla,Osmanlı iç pazarını Batılı tüccarların istilasından büyük ölçüde alıkoyan "yed-i vâhid" ve "iç gümrük" sisteminden 1838'deki Balta Limanı Serbest Ticaret Antlaşması ile vazgeçilmesi,Osmanlı pazarının Batı sermayesinin denetimine girmesi sürecinin kırılma noktasıydı.Antlaşma mütekabiliyet,yani karşılık esasına dayanmakla birlikte anlaşmanın tüm meyvelerini İngilizler tattı.1827-1850 arasında İngiltere'nin Osmanlı İmparatorluğu'na ihracatı 8,5 kat artarken,ithalatı 3,5 kat arttı.Kısa süre sonra benzer anlaşmalar diğer Avrupa devletleriyle yapıldı.
Osmanlı İmparatorluğu hac organizasyonu için her yıl yaklaşık olarak 400bin altın civarında bir para harcardı. Bu miktar imparatorluğun büyük bir savaşta harcadığı meblağın yarısından fazladır.
Tanzimat'ın iki esas gayesi vardı: Bunların ilki,Sırp(1804) ve özellikle Yunan (1821) ayaklanmalarında kendini bulan ve imparatorluğu temellerinden sarsan milliyetçi fikirlerin önünü almaktı.Giderek bir Osmanlı milleti oluşturmak fikri bu endişeden kaynaklandı. İkinci gayesi ise merkezi otoriteyi imparatorluğun tamamında hakim kılmaktı.