Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağımızın Felsefece Teşrihi

Sorun Çağının Anatomisi

Ş. Teoman Duralı

Sorun Çağının Anatomisi Sözleri ve Alıntıları

Sorun Çağının Anatomisi sözleri ve alıntılarını, Sorun Çağının Anatomisi kitap alıntılarını, Sorun Çağının Anatomisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Elbette düzelti­lemeyecek çeşitten insanlar var. Kur'an'ın, "onların kalplerini mühürledik" dediği cinsten.
ben, kıyametin kopacağına, dünyanın bir şekilde sonunun yakın olduğuna inananlardanım.
Reklam
İnsan yalnız kalmalı zaman zaman. Kendiyle hasbıhal etmeli, sözü sohbeti olmalı. Bunu Allah'la yürütülen bir mu­havere olarak görüyorum. O sesini kesmeğe yönelik işler, ev­velemirde kendi kendinle kalıp konuşmanı durduruyor, aka­mete uğratıyorlar. İç kudretinden, içindekinden -"benden içeri bir ben var"- insan korkar hale geldi. Dehşete kapılmış durumda. "Aman yalnız kalmayayım" diyor. Yalnız kalmak nedir? Kendi kendiyle başbaşa kalması. Süreklice eğlendirici bir şeyler arıyor. Duymasını, düşünmesini engelleyecek bir şey. Büyük suç işlemiş gibi . Suç işleyenler, kendi başlarına kalmaktan korkarlar. Çünkü, işledikleri cinayet, ettikleri kö­tülük zihinlerinde canlanacaktır. İşte böyle bir hal var. Dur­madan oyalanmak istiyorlar.
Osmanlıca kelimeler, Türkçe değil, bu nedenle dilden atılmalı diyorlar. Öte yandan rağbet ettiğimiz, tapındığımız, secde ettiğimiz yeni medeniyetin Türkçe olmayan sözlerini alıyorsunuz. Bu çelişki değil de ne?
Reklam
Osmanlıca kelimeler, Türkçe değil, bu nedenle dilden atılmalı diyorlar. Öte yandan rağbet ettiğimiz, tapındığımız, secde ettiğimiz yeni medeniyetin Türkçe olmayan sözlerini alıyorsunuz. Bu çelişki değil de ne?
Dil, bir yetkilidir. İnsanın düşünme doğrultusunu belirler. Bilgilenme yönündeki düşünme, yani felsefenin düşünmesi dille olur. Dil, felsefece düşünmenin omurgasını teşkil eder.
- "Descartes'in "düşünüyorum, öyleyse varım" veciz önermesinden "şuurundayım", "şuurunda olduğum müddetçe varım!" mânâsı çıkarılması lâzım..."
Şule Yayınları
Yeni eğitim sisteminin amacı, ürünü, sonucu.
Osmanlıca kelimeler, Türkçe değil, bu nedenle dilden atılmalı diyorlar. Öte yandan rağbet ettiğimiz, tapındığımız, secde ettiğimiz yeni medeniyetin Türkçe olmayan sözlerini alıyorsunuz. Bu çelişki değil de ne? Sorun, çözüm bulmanın, istenmemesinden doğuyor. Türkiye'de öğretim kurumları, yetişen neslin düşünmemesini sağlamak üzre inşaa edilmişler. Ezberciliğin önüne geçmek, düşünen insan yetiştirmekten bahsediyorlar. Ezber bozan akıllı nerede? Bulsak da onu başımıza taç diye geçirsek. Talep, düşünen değil; düşünmeyen insan.
Reklam
Yaşama­nın sürdürülebilir olması ancak dünyayı terk etmekle olacak herhalde. O seviyeye taşıdık olayı.
hocam, madem ki karşımızda sınır tanımayan, haddini bilmeyen bir medeniyet var, öyleyse nasıl zırhlanacağız? zırhlanamayacağız. ya herru ya merru! ya bu düzen topyekün değişir ve yeniden insanlaşırız, insan oluruz ya da Fukuyama'nın dediği gibi tarihin sonu gelir. tarihin sonu, insanın sonu!
Önsöz
"başkasında görüp de nefret ettiğin şey, sana edeb olarak yeter." Hz. Ali
Kafaların aydınlanması dille başlar. Düşünmek için akıl şart. Ama mesele aklı konuşturmak değil.
- "Türkiye'de düzgün bir ecnebi dil eğitimi verilemez! Neden? Kimse anadilini bilmiyor da ondan. Onu bilmedikten sonra başka bir dili nasıl öğreneceksiniz?"
Şule Yayınları
269 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.