Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyolojik Düşüncenin Evreleri

Raymond Aron

Sosyolojik Düşüncenin Evreleri Sözleri ve Alıntıları

Sosyolojik Düşüncenin Evreleri sözleri ve alıntılarını, Sosyolojik Düşüncenin Evreleri kitap alıntılarını, Sosyolojik Düşüncenin Evreleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“İnsanlık canlılardan çok ölülerden oluşur”; “Ölüler giderek canlıları yönetmektedir.”
Soğuk ülkelerde zevklere düşkünlük azdır; ılımlı ülkelerde bu düşkünlük artar; sıcak ülkelerde ise aşırı hal alır.
Reklam
Eğer insanları önyargılarından kurtaracak bir şey yapabilirsem, kendimi ölümlülerin en mutlusu sayarım. Önyargı dediğim, bazı şeyler bilmemek değil, kendini bilmemektir.
Her hükümetin doğası egemenliği elinde tutanların sayısı ile belirlenir. Montesquieu şöyle yazar: “Ben üç tanım, daha doğrusu üç olgu düşünüyorum: Birincisi, cumhuriyet yönetimi, halkın tümünün ya da sadece bir kısmının yönetime sahip olmasıdır. Monarşi yönetimi bir kişinin, ama belirli ve yerleşmiş yasalarla yönetimidir, istibdat yönetimi ise, bir kişinin yasasız ve kuralsız olarak kendi istek ve heveslerine göre yönetimidir. ” (L ’Esprit des lois, C. II, 1; OC, C. II, s. 239)
Sayfa 29
Montesquieu'ya göre korku üzerine kurulu bir rejim, doğası gereği bozuktur ve hemen hemen siyasal yıkımın eşiğindedir. Korku ile boyun eğen kişiler de hemen hemen insan değildirler...
Sayfa 29 - Kırmızı
Maddi yaşamın üretim biçimi, genel olarak toplumsal,siyasal ve entelektüel yaşamın gelişimine egemendir. İnsanların varlığını belirleyen onların bilinçleri değil tersine, bilinçlerini belirleyen toplumsal varlıklardır... -Karl marx
Sayfa 114
Reklam
Eşitliğin yarattığı tutku hem enerjik, hem genel olmalıdır...
Sayfa 188Kitabı okudu
Bugünkü kendilerini az çok Marksist sayanların birçoğu, zamanımızın ekonomi politiğini bilmeme ortak özelliğine sahiptir.
Sayfa 109 - Kırmızı Yayınları - 10. Baskı
“İnsanlık canlılardan çok ölülerden oluşur”; “Ölüler giderek canlıları yönetmektedir.”
Sayfa 84
Değerince ödenme, ama yine de değerinden fazla üretme özelliğine sahip bir mal(!) vardır, bu insan emeğidir..
Sayfa 121 - Kırmızı
Reklam
Marx, Axelos'un yazdığı gibi, tekniğin düşünürü değildir. Başkalarının düşündüğü gibi yabancılaşmanın düşünürü de değildir. O her şeyden önce kapitalist rejimin sosyologu ve iktisatçısıdır. Marx bu rejimin, insanları uğrattığı yazgının ve karşılaşacağı evrimin kuramını yapmıştı. Kapitalizm adını verdiği şeyin sosyolog - iktisatçısı Marx, sosyalist rejimin ne olacağı konusunda kesin bir tasarıma sahip değildi ve insanın geleceğini önceden bilemeyeceğini yineleyip durmuştu. Bu bakımdan Marx'ın, Stalin, Troçki, Kruşçev ya da Mao Tse-Tung yanlısı olup olmadığını sormak pek ilginç değildir. Marx bir yüzyıl önce yaşamanın şansına ya da şanssızlığına sahipti. Bugün kendimize sorduğumuz sorulara yanıt vermemiştir. Bu yanıtları onun adına verebiliriz, ama bunlar onun değil, bizim yanıtlarımızdır. Bir insan, özellikle Marksist bir sosyolog -çünkü Marx'ın her şeye rağmen Marksizm ile bazı ilişkileri vardı- kendi döneminden ayrı düşünülemez. Bir başka yüzyılda yaşayan Marx'ın ne düşüneceğini sormak, gerçek Marx yerine bir başka Marx'ın ne düşüneceğini sormak demektir. Yanıt vermek olanaklıdır, ama bu yanıt geçici, pek ilginç değildir.
Sayfa 107 - Kırmızı Yayınları - 10. Baskı
Sene 1700 bilmem kaç ?
Eğer insanları önyargılarından kurtaracak bir şey yapabilirsem, kendimi ölümlülerin en mutlusu sayarım. Önyargı dediğim, bazı şeyleri bilmemek değil, kendini bilmemektir. Kanunların Ruhu Üzerine, Önsöz. MONTESQUIEU
''Eğer insanları önyargılarından kurtaracak bir şey yapabilirsem, kendimi ölümlülerin en mutlusu sayarım. Önyargı dediğim, bazı şeyleri bilmemek değil, kendini bilmemektir.'' Kanunların Ruhu Üzerine, Önsöz.
"Sevgi ile harekete geçmek ve harekete geçmek için düşünmek gerekir."
"En iyi aşçı yamağı kral ilân edilsin, ama bize tencereyi öptürmeye kalkmasin."
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.