Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyolojik Yöntemin Kuralları

Emile Durkheim

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
`Spencer
"Toplum kendi üyelerinin yararı için vardır; üyeler top­lumun yararı için değil... siyasi gövdenin sahip olduğu yetkiler kendi kendilerine hiçbir anlam ifade etmezler. Bu yetkiler ancak siyasi gövdeyi oluşturan bireylerin de haklarını gözettiği sürece bir şey olabilirler.”
toplumların artardalığı geo­metrik bir çizgi ile ifade edilemez; aksine bu artardalık daha çok dalları değişik yönlere doğru büyüyen bir ağacı andırır
Reklam
Hiçbir şey, sonsuza kadar ve ölçüsüzce iyi değildir.
Bordo SiyahKitabı okudu
Aldığım eğitimi kendim arzulamış değilim, fa­kat bugün beni ait olduğum toprağa bağla­yan her şey öncelikle bu eğitim vasıtasıyla bi­lincime yerleşmiştir.
Toplum olarak uzlaşıya varılmış şeylere uymadığımda, sözgelimi giyindiğim zaman yaşadığım ülkede ve içinde bulunduğum sınıfta benimsenen alışkıları dikkate almadığımda, insanların benimle alay etmesi ve benden uzaklaşması gerçek bir cezaya benzer sonuçlar yaratır -her ne kadar daha ılımlı bir şekilde olsa da.
Sayfa 33 - undefinedKitabı okudu
Bizim kendi üzerimizde bir baskı oluşturmaya muktedir olduğumuz doğrudur; eğilimlerimiz, alışkan­lıklarımız ve hatta içgüdülerimizi sınırlayabi­lir ve bunların gelişimini bastırma etkinliğiyle durdurabiliriz. Fakat bu bireysel bastırma et­kinliği, toplumsal baskıyla aynı niteliğe sahip değildir. Bireysel bastırma etkinliği merkez­den çevreye doğru ilerleyen bir sürecin ürü­nüyken, toplumsal baskı sonucu oluşan et­kinlikler çevreden merkeze doğru ilerleyen bir sürecin ürünüdürler. Yani bireysel bastırma etkinliği önce birey bilincinde işlenip daha sonra dışarıya tezahür etme eğilimindeyken; toplumsal baskı önce bireyin dışından gelip daha sonra bireyi kendi isteğine göre şekillen­dirme eğilimindedir.
Reklam
Bireyin boyun eğdiği bir otorite ola­rak toplumsal hayat eğer bireyin toplumsal olarak eyleyiş, düşünüş ve hissediş biçimleri­ne bu derece hükmedebiliyorsa, bunun sebe­bi, bu otoritenin bireyi aşan ve dolayısıyla da birey tarafından yönlendirilemeyen kuvvetlerin ürünü olmasıdır. Bireyin maruz kaldığı baskı, bireyin kendi içinden gelmez ve bu yüz­den de bu baskıyı açıklayabilecek şey, bireyin kendi içinde olup biten değildir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.