Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau

Emile Durkheim

Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau Sözleri ve Alıntıları

Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau sözleri ve alıntılarını, Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau kitap alıntılarını, Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yönetim biçimi sorunu ikincil bir sorundur; halkın nasıl yönetileceğini belirlemesi için ilk olarak halkın var olması gerekmektedir. “Öyleyse bir halkın kendisine kral seçme işlemini incelemeden önce, bir halkın halk olması işlemini incelemek gerekir.” İşte bu, “toplumun gerçek temelidir.”
Sayfa 124Kitabı okudu
“Gerçekten özgür olan insan yalnızca yapabileceğini ister ve hoşuna gideni yapar.”
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Herkes kendisine yeterlidir. O halde dışsal koşulların ihtiyaçları arttırmış olması ve sonuç olarak insan doğasını değiştirmiş olması gerekmektedir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Ve zihin, düşünce sistemini ciddi değişikliğe uğratmayı kabullenmeden önce her türlü kurnazlık ve kaçamağa başvurur.
Sayfa 110Kitabı okudu
“Bir kimse kendini başkalarının efendisi sansa da böyle sanması onlardan daha da köle olmasına engel değildir.”
Sayfa 111Kitabı okudu
İşte, Montesquieu’nün cumhuriyetinin temeli olarak saydığı erdem budur. Esasen ona etik erdem değil, siyasal erdem adını verir. Siyasal erdem yurt aşkına dayanmaktadır ve onun aracılığıyla devletin çıkarlarının karşısında kendimizden ve çıkarlarımızdan vazgeçeriz.
Reklam
“Herkes” diyor Montesquieu, “aynı mutluluğa sahip olması gerektiği için, aynı zevkleri tatmalı, aynı beklentilere sahip olmalıdır: sadece genel sadelik durumundan bekleyebileceğimiz bir şey.”
İnsanlar, aralarında hiçbir toplumsal bağ bulunmayan bu türden küçük toplumlar halinde dağılmışsa, onlara vahşi halklar adını verir; bir bütün halinde birleşiyorsa barbar toplumlar olarak isimlendirir. Birinciler kendilerini daha ziyade avlanmaya verirler, diğerleri ise çoban halklar olarak yaşarlar.
Özgür olmak insanın istediğini yapması değildir; insanın kendisinin efendisi olması, sağduyuyla hareket etmeyi ve görevini yerine getirmeyi bilmesi demektir.
Rousseau, Hobbes'un teorisini reddeder; her ne kadar Hobbes'un dehasından övgüyle söz etse de teorisini sıklıkla eleştirir. Savaş durumu hipotezi¹ iki nedenle ona kabul edilemez gelmektedir: 1) Savaşın ortaya çıkış sebebi bile - yani giderilmemiş ihtiyaçlar - mevcut değildir. İnsan kendisine lazım olan şeylere sahipse, neden başkalarına saldırsın? Hobbes kendi sistemine ancak medeni insanın karmaşık hassasiyetini doğa insanına atfederek ulaşmıştı; 2) Hobbes haksız yere ilkel insanın tüm acıma duygusunu yok saymıştır. Böyle bir erdem her türlü düşünceden önce geldiğinden doğa durumunda olmadığını söylemeye hakkımız yoktur.
Sayfa 95 - Dedalus Kitap - 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
... nasıl ki bir çocuk eğer başka ana-babaya sahip olsaydı başka bir çocuk olacaktıysa, toplum da önceki toplumların biçimine göre başka bir toplum olur.
Sayfa 82 - Dedalus Kitap - 1. BaskıKitabı okudu
Türkçeye Çeviriye Takdim bölümünden - Cevat Erez
Şeyleri daha anlaşılır kılmak için felsefenin en yüksek, en zor soruların alanı olduğu söylenebilir, bilim cevapların alanı iken (kuşkusuz geçici, çünkü araştırma sonsuz bir süreçtir). Ve bu soruların bir ya da başka tarzda soruların sonuna götürmesi gerekir, soruların sonuncusu tümünü (tüm sorulmuş soruları) içerir.
Sayfa 9 - Dedalus Kitap - 1. BaskıKitabı okudu
Montesquieu aslında, bu bakış açısıyla son klasik felsefeci ve tarihin ilk sosyoloğudur.
Uygun zamanı kollamak için sınırsızca boş zamana sahip olmayız; yaşamak zorunda olduğumuz için mümkün olduğunca hızlı yanıt vermeliyiz.
Sayfa 20 - Dedalus Kitap
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.