Söylemin Düzeni

Michel Foucault

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
68 syf.
10/10 puan verdi
‘Bilgi iktidardır’ ya da ‘İktidar Bilgidir’ tezlerini okuduğumda bana maledildiğini bilmiyordum. Çünkü benim sorunum tamamıyla bunlar arasındaki ilişkinin incelenmesiydi. Eğer bilgi ve iktidar özdeş olsalardı, onları incelemezdim. der Foucault. Söylemin düzenini de iktidar olgusunun bilgi yönetimini, neyi verip neyi vermeyeceğini, haliyle ortaya çıkarılacak olan söylemin içeriği, yapısı ve kapsamı bu bağlamda değerlendirmek mümkündür. Söylemin düzeni mi, düzenin söylemi mi? ikiliği üstüne düşünen Foucault, herhangi bir bilme ve bilgi edinme pratiğinin, söylem ve iktidar alanları dışında düşünülemeyeceğini ortaya koymaktadır. Gerçeklik olgusu böylelikle iktidara göre değişkenlik gösteren hatta onu besleyen bir yapıya dönüşmüştür. Bu kitapta özne merkezlik bir felsefi hareket noktası görmek mümkün. Metafizik tezatların ürettiği özne sorunu yerine toplumsal ilişkilerin ortaya çıkardığı özneyi merkeze almaktadır. Dolayısıyla Foucault iktidarı da dinamik ve özensiz bir süreç olarak tanımlar. İlk anladığımız anlamıyla değil. İktidarın varlığı tamamen bilgi-düzen endeksine bağlı olduğu için metafizik olarak sunulanın iktidarlık sürecin devamlılığını sağlamak adına ortaya koyulduğunu tespit etmiştir. Kitap her yönüyle dopdolu bir eser. Hoş, Foucault'nun yazıp da bu kötü diyebileceğimiz bir eser yok. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar.
Söylemin Düzeni
Söylemin DüzeniMichel Foucault · Hil Yayın · 198747 okunma
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Foucault'un bu eseri Jean Hyppolite'nin yerine, Collège de France'a profesör olarak atanırken yaptığı konuşmanın metnidir. Collège de France'a girecek olan hocaların bir konuş yapması gerekmektedir ve Foucault'da 'Söylemin Düzeni' isimli bir konuşma yapmıştır. Öncelikle bu kitap kesinlikle kolaylık ile okunacak bir kitap değil çünkü Foucault'un bu metni diğer eserlerine giriş niteliğinde bir eser. Bu kitap Foucault'un tüm eserlerinden önce okunmalıdır -özellikle 'Cinselliğin Doğuşu' ve 'Kelimeler ve Şeyler'den önce. Çünkü bu eserinde hem kullanacağı terminolojiyi, hem nasıl iş göreceğini hem de biz felsefe öğrencilerin dilinde 'filozofun derdi' dediğimiz şeyin ne olduğunu anlatıyor. Eserin içerisinde de 'Söylemin Yasaklanması', 'Delilik ve 'delilerin sözlerinin' hiçsizleştirilmesi, 'doğruluk istenci', 'yorum', 'yazar', 'söylem cemaatleri, 'söylemin (kişileri/düşünceleri) kullaştırması', 'disiplin' gibi konular tartışılmaktadır. Foucault ve onun felsefesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese tavsiye edeceğim bu kitabın D&R, İdefix, Kitapyurdu gibi sitelerde satışı olmaması rağmen halen nadirkitap'tan 20TL gibi bir fiyata erişilebilmektedir.
Söylemin Düzeni
Söylemin DüzeniMichel Foucault · Hil Yayın · 198747 okunma
68 syf.
10/10 puan verdi
·
11 günde okudu
“İktidar” ın, bizim de katılmamızla, suç ortaklığımızla düzenlediği “ söylem” lerle, ‘çağdaşlık’ adına, yaşam alanlarımızda bizi nasıl aldattığı, kurulmasına katıldığımız “ düzen” içinde bizi nasıl biçimlendirdiği, hizaya soktuğu, istediği itaat noktasına getirdiği... Oluşturduğu “ hastalık”, “ delilik”, “ suçluluk”, “ cinsellik” alanlarıyla, insanca özgürlüğümüzü nasıl ‘düzenlediği’, bedenimizi nasıl ‘terbiye’ ettiği, ‘zihni’mizi nasıl 'sağlıklı’ kıldığı, ‘eğilimlerimizi’ nasıl ‘yönlendirdiği’ —bizi nasıl “ iyileştirdiği... Bu “ iyilik” bizi bugün huzursuz edebiliyorsa; ‘çağdaş’ toplumun artık ‘gönül rahatlığı’yla geriye çekebildiği, ama her an yeniden kurulabilecek bir baskıya hazır tuttuğu iktidar mekanizmaları içinde, rahat etmenin rahatsızlığını duyuyorsak; Batılı insanın refah içinde vicdan azabı çekişine yakınlaşıyorsak, bu,—garip ya işte— çağdaşlaştığımızdandır. Foucault da, çağdaşlığın gereklerinden biridir —ya da, biriydi, mi demeli, artık...
Söylemin Düzeni
Söylemin DüzeniMichel Foucault · Hil Yayın · 198747 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.