Stoacıların Paradoksları

Marcus Tullius Cicero
8/10
49 Kişi
170
Okunma
44
Beğeni
3.870
Görüntülenme
Stoacıların Paradoksları adıyla Latinceden Türkçeye aktarılan bu yapıtta Marcus Tullius Cicero, tarih boyunca insanların farklı anlamlar yüklediği, fakat hiçbir zaman üzerinde uzlaşmaya varamadığı, onur (honestia), erdem (virtus), mutluluk (beatitudo), eşitlik (aequitas), özgürlük (libertas), bilgelik (sapientia) ve zenginlik (divitiae) gibi kavramları ele alır. Cicero, stoacıların felsefe okullarında tartıştıkları bu kavramları halkın anlayabileceği sade bir dille tartışmaya açmayı amaçlayarak şu altı paradoks üzerinde durur: "Sadece onurlu olan iyidir." "Erdem mutluluk için yeterlidir. Birinde erdem varsa, o mutlu bir yaşam sürmek için her şeye sahip demektir." "İşlenen suçlar da doğru yapılan işler de kendi içinde denktir." "Aptal olan her kişi aynı zamanda delidir." "Yalnız bilge kişi özgürdür, aptal olan köledir." "Sadece bilge kişi zengindir."
104 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 saatte okudu
Daha önce okuduğum kitapta (Melankolinin Antomisi) stoa kelimesini çok sık duydum. Merak edip araştırdığımda fikirleri oldukça hoşuma gitti.Kısaca bu felsefeden bahsetmek gerekirse Stoa;İnsanı gerçek mutluluğa götüren yol nedir? sorusunu doğaya uygun yaşamak ve insanın bağımsızlığı etrafında şekillendirmiş.İnsanın ruhunu yönlendiren hırs, tutku,ün,zenginlik.. karşısında kendine hakim olmalı asıl mutluluğu kendi iç dünyasında bulmalı her anını akla ve doğaya uygun yaşamalıdır.Yani mutluluk dış koşullara bağlı olmamalıdır. Stoacılığa göre hayvanlardan farklı olarak insanlara akıl bahşedilmiştir.Bütün insanlar eşittir. Bu yüzden köleliği reddeder.Stoacıların Paradoks'larında 6 paradoksa yer verilmiş. 1)Sadece onurlu olan iyidir. 2)Erdem mutluluk için yeterlidir.Birinde erdem varsa o mutlu bir yaşam sürmek için her şeye sahip demektir. 3)İşlenen suçlar da doğru yapılan işler de kendi içinde denktir. 4)Aptal olan kişi aynı zamanda delidir. 6)Sadece bilge kişi zengindir. Alt kısımda yapılan açıklamalar ve girişte Ciceronun hayatı, görüşleri, Stoacılığın uğradığı değişimlerin bulunması kitabı oldukça anlaşılır hale getirmiş. Yormayan çevirisiyle de kitabı çok beğendim bu akıma dair daha ayrıntılı kitaplar okumaya yönlendirdi.
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
Marcus Tullius Cicero'nun latinceden çevrilen eseri. temelde ''mutluluk'' kavramına endeksli geliştirilen bu felsefi akım, evren bilmi ile ahlak arasında ilişki kurmuş ve etika'nın sorunlarını bu
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
stoa felsefesini kanaatimce en başarılı bir şekilde öğreten kitap cicero’nun yazdığı paradoxa stoicorum / stoacıların paradoksları isimli eserdir. bu eserde cicero, stoa felsefesinin üzerine inşâ
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Son dönemlerde stoa felsefesine oluşan ilgimden dolayı okudum :) Kitabın girişinde Cicero 'nun yaşamıyla ilgili bilgi vermiş politik görüşleri konusunda biraz sallantılı bir dönem yasamış ancak sonrasında felsefeye yönelmiştir. Stoacıların paradoksları kitabı bir çok yazar tarafından herhangi bir anlamı olmaması okurun yönünü değiştirmek amaciyla yazıldığı öngörülsede de bir çok araştırmacı ise çok önemli ve gizil mesajlar verdiğini öne sürmüştür. Stoa felsefesinin temel amacı mutluluktur. Mutluluğu arama yoludur. Mutluluğa ulaşmak için ise doğaya uygun yasama düşüncesi öne sürülür. Kitap Cicero'nun insanlığın tarihinden beri varolagelen onur,erdem,mutluluk,özgürlük,bilgelik vs. Kavramları etrafında şekillenen 6 paradoksunu açıklar. "Sadece onurlu olan iyidir" "Erdem mutluluk için yeterlidir. Birinde erdem varsa , o mutlu bir yaşam sürmek için her şeye sahip demektir." " işlenen suçlar da doğru yapılan işlerde kendi içinde denktir." " Aptal olan her kişi aynı zamanda delidir." " Yalniz bilge kişi özgürdür, aptal olan köledir." " Sadece bilge kişi zengindir." Bu paradokslar doğrultusunda cicero görüşlerini harmanlayarak açıklamış yalniz bana göre Cicero felsefi düşüncelerini paradoksları açıklarken politik ve toplumsal görüşlerini yansıtmaktan çekinmemiştir. Bunun dışında Antik yunandan ziyade Roma hukukuna, Roma tarihinin mitleri ve imparatorluklarından örneklerle pekiştirmiştir. Stoa felsefesini tam olarak öğrenmek için doyurucu nitelikte bir kitap diyebilirim:)
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Cicero'nun eseri felsefe metni olarak kabul edilmeyeceğine dair görüşler olsa da, felsefe metni olarak nitelenmektedir. Kitapta Stoa felsefesinin temelleri, kuruluşu ve altı paradoks incelenmiştir. Bu paradokslardaki fikirler onur, erdem, denklik, aptal olanla deli olanın aynı kişi olması bilinci, özgürlük-kölelik bağlamı ve zenginlik ele alınmıştır. Paradoksları incelerken ağırlıklı olarak baş düşmanı olan Publius Clodius Pulcher'e hitaben konuştuğu düşünülmektedir ve her öğretisinde ona seslenip sanki bir dizi cevaplar bütünü olarak kendini anlatma, onu yererek, erdemi bilgeliği zenginliği onun üzerinden akisleştirerek kendini ifade ediyor şeklinde yorum yapılabilir. Kitap Latince ve Türkçe olarak ilerliyor, dili oldukça anlaşılır ve idrak etmesi de kolay. Yetkin ve var olan-olmakta olan düşünceler üzerinde ilerlediği için özellikle erdem ve kişinin kendine yetebildiği sürece zengin olduğunu, fikirleri kendince olduğu ve kölelik etmediği sürece özgür olabildiği temalarını içerdiği için her daim güncel kalacak bağlamları mevcut.
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma
104 syf.
6/10 puan verdi
Cicero'nun ortaya sunduğu savların içerikleri değerli olsa da savunma biçimini yetersiz buldum, özellikle erdem tektir erdemlinim erdemlisi yoktur fikri çok yetersiz geldi bana. Erdemi belirlerken sosyal sınıf farkı vb. şeyleri görmezden gelmek körlüktür. Kısa sürede okunduğu için okumakla bir şey kaybetmezsiniz fakat okuduğunuzda da "vayy ben ne okudum!" denecek bir kitap değil.
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma
104 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Gelmiş geçmiş en büyük stoacilardan biri olan Cicero ( nohut) ileri sürdüğü düşünceler ile çağlar ötesini etkileyen bir devlet adamıdır. Bu yönü ile Marcus Aurelius a da benzer. Düşüncesinin temeline ahlak kavramını koyarak dönemine güçlü mesajlar iletir. Çevre ve ahlak onun için çok önemli 2 parametredir. Maalesef hayatı dramatik şekilde son bulmuştur. Kitabın başlığı paradoks desede sabırla 90 sayfa incelememe rağmen bu paradoks ifadesini ( açmaz) çözemedim.
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma
104 syf.
5/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Kitabı damıtsanız paradokslar üç beş damladan ibaret. Düşmanlarına sallamaktan oluşuyor genel olarak. Tarihe ilgi duyuyorsanız belki okunur ama felsefe kısmı zayıf kalmış
Stoacıların Paradoksları
Stoacıların ParadokslarıMarcus Tullius Cicero · İmge Kitabevi · 2016170 okunma

Yazar Hakkında

Marcus Tullius Cicero
Marcus Tullius CiceroYazar · 31 kitap
Marcus Tullius Cicero (MÖ 106 - MÖ 43), (Latin) Romalı devlet adamı, bilgin, hatip ve yazar. Felsefe öğrenimini, Epikürosçu Phaedros, Stoacı Diodotos ve Akademi'ye bağlı Philon'dan almış olan Cicero'nun önemi, Yunan düşüncesini daha sonraki kuşaklara aktarmasından oluşur. Bilgi kuramı açısından, kesinliğe bağlanmak yerine olasılıkların yolunu izlemeyi yeğleyen, buna karşın ahlak alanında, dogmatik bir tavır sergileyip, Stoacılara ve bu arada Sokrates'e yönelen Cicero, Latincenin felsefe dili olarak gelişmesine katkı yapmış ve bu arada, dinsel görüşleri açısından daima agnostik kalmıştır. Hayatı 3 Ocak MÖ 106 yılında Arpinum'da doğmuştur. Çocukluğundan itibaren harika bir öğrenci olmuş, eğitime olan tutkusu ve sevgisi ile ünlenmiştir. Yoğun bir hukuk öğrenimi görmüş, daha sonraları ise edebiyat ve felsefeyle daha çok ilgilenmeye başlamıştır. Savaşı hiç sevmezdi, yine de orduya katıldı. Mahkemelere başkanlık yaptı, ünlü ve başarılı bir hukukçu oldu. Daha sonraları ise konsül oldu, daha önce ailesinden hiçbir kimse konsül olmamıştı, yani o bir homo novus idi. MÖ 60 yılında Sezar, ilk Triumvirliği başlattı. MÖ 58 yılında Publius Clodius Pulcher'in koyduğu yasa ve aralarında gelişen sürekli muhalefet yüzünden İtalya'yı bir yıllığına terk etti. MÖ 50'li yıllarda, Cicero popülist Milo'yu Clodius'a karşı destekledi. Sonra 50'li yılların ortasında Clodius Milo'nun gladyatörleri tarafından Via Appia'da öldürüldü. Cicero Milo'yu savundu, bariz kanıtlar yüzünden pek başarılı olduğu söylenemez. Nitekim Milo sürgüne gitti ve uzun bir süre Marsilya'da yaşadı. MÖ 50 yılında Sezar ile Pompey arasındaki gerilim iyice artmıştı, Cicero bu yıllarda Pompeius'in tarafını tuttu, yine de Caesar'ın düşmanı olmak istemiyor buna göre daha yumuşak bir politika izliyordu. MÖ 49 yılında Caesar İtalya'yı işgal ettiğinde, Cicero kaçmak zorunda kaldı. Daha sonraları Caesar onun geri dönmesi için ikna etmeye çalışınca, Cicero İtalya'yı terk ederek Selanik'e gitti. MÖ 48 yılında Pompeius taraftarlarıylaydı, bu dönemde onlarla arası açıldı, Ceasar'ın Pharsalus'daki zaferinin ardından Roma'ya geri döndü. Caesar'ın hükümranlığı altında sesini çıkarmadı, yazılarına konsantre olmuştu. MÖ 45 yılının Şubatında kızı Tullia öldü. Hayatı boyunca bu şoktan kurtulamadı. MÖ 44 yılında Caesar öldürüldü. Bu dönemde popülaritesi arttı; Senato'nun en güçlü, en sözü geçer adamı haline geldi. Sezar'dan sonra giderek güçlenen Marcus Antonius'yi sevmiyordu. Yine de Marcus Antonius ve Cicero dönemin en güçlü iki adamı olarak diğerlerinden daha öne çıkıyordu. Caesar'ın veliahtı Octavianus İtalya'ya varınca, Cicero Antonius'a karşı onu savunmaya başladı. Sürekli Antonius'u eleştiriyor, Octavianius'u ise övüyordu. Senatus'u da Antonius'a karşı kışkırtmıştı. Cicero'nun ününün doruğuydu bu dönemler. Zamanla Cicero'nun Antonius'a olan kini arttı, kafasındaki plan hem Octavianus hem de Antonius'u aradan çıkarmaktı. Ama bu ikisi Lepidus ile beraber ikinci Triumvirliği kurunca, Cicero'u devlet düşmanı ilân ettiler. Cicero kaçtı, fakat yakalandı. MÖ 43 yılının 7 Aralık günü başı kesilerek idam edildi. Başı Forum Romanum'daki Rostra'da halka teşhir edildi, elleri ise Senato binasının kapısına çivilendi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.