Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mi’râcu’t-teşevvüf ilâ hakâiki’t-tasavvuf

Sufilerin El Kitabı

İbn Acîbe el-Hasenî
Tam ismi Ahmed b. Acîbe el-Hasenî olan yazar, zâhirî ilimlerde edindiği kariyeri zirvedeyken İbn Atâullah el-İskenderî’nin Hikem adlı eserinden o denli müteessir olur ki tasavvufî yolculuğuna başlar. Tasavvufî eğitimi sırasında, şehir çarşısında ya da cami önünde dilenmek, sokaklardaki çöpleri süpürmek gibi hayli ağır vazifeleri yerine getirir ve yıllar süren zorlu seyahatlere çıkar. Bu seyahatlerinde İbn Acîbe, İbnü’l-Arabî, İbnü’l-Fâriz, Şüşterî gibi bazı sufilerin bir kısım eserlerine şerhler kaleme alır. Seyrü sülûkunu tamamlamış, kâmil bir şeyh olarak birçok müride yol gösteren İbn Acîbe 1809’da vefat eder. Yazmaya hiç ara vermemiş bir sufi olan İbn Acîbe, elinizdeki bu eserde tasavvuf terminolojisindeki, hâllere, makamlara ve bazı özel nitelikteki kullanımlara tahsis edilmiş yüz kırk üç terimi ele alıyor. Sufilerin kendi aralarında kullandıkları, eserlerinde çoğu kez açıklama ihtiyacı hissetmeden yer verdikleri terimleri, özlü, vurucu ve iç bütünlüğe sahip bir üslupla açıklıyor yazar. Bu eserin, kullanışlı, özlü ve özellikle hemen her terimde uyguladığı ve manevi mertebe açısından üç insan tipini (avam, havas, hâssatü’l-havas: sıradan mümin, manevi seçkin, seçkinlerin seçkinleri) kuşatan yaklaşımı nedeniyle özgün bir el kitabı olduğuna kuşku yok.
Yazar:
İbn Acîbe el-Hasenî
İbn Acîbe el-Hasenî
Çevirmen:
Ahmet Murat
Ahmet Murat
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 104Basım Tarihi: 1 Ocak 2022İlk Yayın Tarihi: 9 Ocak 2015Yayınevi: Ketebe Yayınları
ISBN: 9786258486537Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
hû deyu..
“Elimizdeki bu eser, on sekizinci yüzyılda Fas’ta yaşamış bir büyük ârife ait. Tasavvuf terminolojisindeki, hallere, makamlara ve bazı özel nitelikteki kullanımlara tahsis edilmiş yüz kırk üç terimi ele alan bir eser bu.” Mütercim girizgâhı böyle yapıyor. Ve kitabın içeriğini özetleyen iki cümleyle vurguluyor amacı. Kitabı elime aldığımda şunu sordum kendime, bu kitabı niçin okuma ihtiyacı duydun? Başlıkta da belirtildiği üzere sufilerin el kitabı niçin seninde elinde olmalı? Açıkçası bu soruyu yanıtlayamadım kendimde. Sadece okumak istedim ve bir hazine bulmuşum edasıyla raftan büyük bir iştahla alıp inceledim. Nihayetinde okumaya başladığımda üzerimdeki ölü toprağını atacak olan kitabın bu olduğuna karar verdim. Yalnız kitapta en çok dikkatimi çeken, kalbinizi açmadan ve dahi bir takım manevi halleri müşahede etmeden bu kitabın size çokta anlamlı gelmeyecek olması. Kitabın anlaşılmak için sizden bir isteği var, manevi tecrübelere ruhun açık olsun, kalbin hazır olsun ve muhabbetullah gibi bir derdin olsun. Herkese aynı hissiyatı aynı ölçüde vermeyecek bu kitap. Kimisine ağır, kimisine su üstünde yürüyormuş hissiyatını veriyor. Zira terim, hâl, yol, tecrübe ve daha nicesiyle sûfilerin, dervişlerin ruh dünyalarından haber veriyor. Sufi terminolojisi diyebiliriz. Yalnız tasavvuf meraklıları, terminoloji meraklıları ve arayışta olanların okuması gereken kitaplardan diyebiliriz. Doğrusunu Allah bilir.
Sufilerin El Kitabı
Sufilerin El Kitabıİbn Acîbe el-Hasenî · Ketebe Yayınları · 202245 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
18. Yy da Fas'ta yaşamış olan ibn Acîbe'nin bu kıymetli eseri; tasavvuf terminolojisindeki, hallere, makamlara ve bazı özel nitelikteki kullanımlara tahsis edilmiş içinde 143 terimi barındırıyor. Kuşeyri Risalesi'nin özeti niteliğinde olan bu kıymetli eser kısa ve net bir üslupla açıklanmış.
Sufilerin El Kitabı
Sufilerin El Kitabıİbn Acîbe el-Hasenî · Ketebe Yayınları · 202245 okunma
·
Puan vermedi
tam ismi ahmed b. acîbe el-hasenî olan yazarın tasavvuf terminolojisi eseridir. yazar eserde çeşitli toplam 143 terimin anlamlarını, açıklamalarını ve manevi mertebe açısından üç insan tipinde (sıradan mümin, manevi seçkin, seçkinlerin seçkinleri) görülüşünü detaylandırarak anlatmış. yazar, eserin adını tasavvuf hakikatlerini görmeye yükseliş olarak adlandırmış keşke o şekilde kalsaymış çevirmen sufilerin el kitabı olarak değiştirmiş, bence orijinaline her zaman sadık olmak gerekiyor diğer türlü yazara hakaret edilmiş oluyor.
Sufilerin El Kitabı
Sufilerin El Kitabıİbn Acîbe el-Hasenî · Ketebe Yayınları · 202245 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.