16 Temmuz 2024
Parma Kitap Yayınları

Şugar
2024 29. kitabı
#okudumbitti Merhaba kitap dostlarım,bugün @parmakitap tarafından bizlere sunulan Özlem SarıÖzlem Sarı hocamın kaleme aldığı bir kitapla geldim 'Şugar'. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki okuduğum
2024 72. kitabı
Olmak istemediğim yer orası mıydı? Olmam istediğim bu muydu? Kimdim ben? Sorularını cevaplarını ararken Alis olduğuna karar verir bir bireyin öyküsü. Alis'ten önceki hayatını ve Alis'ten sonraki yaşadıklarını anlatmış. Ayrıca kendini bulma yolculuğunda yolu denk düşen; Marla, Saşa,Derin,Düşes...hayat hikayelerinde okuyoruz. Beyoglu'nun renkli dünyasında Alis ve arkadaşlarının eğlenceli bir o kadarda hüzünlü hayt hikayelerini okuyoruz.
Puan vermedi
X ve Y kromozomlarının belirlediği cinsiyetlerle Kadın ve Erkek olarak nitelendirdiğimiz bir dünyada yanlış bedende olduğunu düşünen ruhların hikayelerinden oluşan çok ilginç bir kitapla geldim. Baştan söyleyeyim lubunyaca yazarın tabiri ile Şugar dilini bilmeden anlamanızın imkanı yok ve Allahtan sonuna sözlük kısmını ekleyerek bilmeyenler için kaynak olmuş. Lubunyaca da nedir diyenleri duyar gibiyim.Lubunca, labunca ya da labunyaca, Türkiye'de LGBT bireyler tarafından kullanılan bir çeşit jargon yani onların dili diyelim. Baş karakter kendisine Alis demiş. Bunun sebebi Alis harikalar diyarına da bir delikten yer altına inerek bambaşka bir dünya ile karşılaşıyor. Tıpkı toplum tarafından dışlanan belki hor görülen,tercihleri yüzünden itelenen, aşağılanan lgbt bireyleri gibi... Gerek aile baskısı,gerek toplumun acımasız yüzü onları o parıltılı hayatta aslında nasıl karanlığa mahkum ettiğini esprili bir dille yazmış olsa da , homofobiklerin gündüz nefret kustukları birileyleri gece en çok alkışlayanlar olduğu gerçeğini gözler önüne sererken, kendi aralarındaki hiyerarşiyi ve o sistemin işleyişi ,çektikleri acıları ,hayat mücadeleleri hakkında da bilgiler sunuyor. Makyaj yapan,peruk takan,olmadığı bir cinsiyet gibi davranan ama kabuğu her ne olursa olsun içindekinin insan olduğunu unutmayacağımız, insanların hayatlarını toplum kurallarına uygun olarak özgürce yaşayabileceği ,şekilciliğe takılmadan kimsenin kimseyi dışlamadığı bir dünya dileğiyle.
2025 67. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 00:00
kısa ama etkili, müthiş dil oyunları ve jargonuyla okurunu metnin içinde tutan #lgbtqia temalarına, drag kültürüne ilgi duyanlar için özgün, Alice Harikalar Diyarında’ nın güncel bir fan‑rewrite deneyimi ile selamlıyorum sizi. Canım Özlem ŞanÖzlem Şan Özlem Şan’ ŞugarŞugar Özlem ŞanÖzlem Şan ın Şugar’ı heterojen bir metinlerarası diyalektiğin tam merkezinde duruyor. Nasıl mı? Hem Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında eserine direkt gönderme yapmış -ama hikâye Beyoğlu’nda geçiyor- bu yönüyle modern bir yeniden yazım niteliğinde hem içsel dönüşümün somutlaşmış bir figürü olarak. Donanımını her anlamda konuşturan canım yazar önce monologları yazmış, sonra hikâyesini ve dünyasını genişletmiş. İlhamını drag performanslardan ve bu sanatın özgürleştirici gücünden alan roman kitabın sonundaki, Lubunca sözlük ve online bir fanzinle çok katmanlı hale gelmiş. Karakterin kimlik ve dönüşüm yolculuğu, içsel çatışması ve dramaturjik bir karakter olarak sahne performansı, maruz kaldığı toplumsal eleştiri, “-e rağmen” performatif direnişi harika işlenmiş. Yan karakterlerin karşıtlık ve tamamlayıcılğı ile genişleyen metin dilsel aidiyeti, patriyarkaya ve toplumsal ötekileştirmeye direnişi ile de göz dolduruyor. Demem o ki : Klasik-muhafazakâr bir anlatının radikal kırılma noktası Şugar ! Şugar gerçekten çok şugar! En az yazarı Özlem kadar !
2024 152. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 22:23
Herkese merhaba Değişik bir dünyaya ait bir kitap okudum .Homofobik bir insan değilim ama çok tanıdık olduğum bir konuda değil açıkçası o yüzden merak ettim ve bu kitabı okudum .Alis in hikayesini okuyoruz kitapta Beyaz tavşanı takip edip peşine düşen Alis . Aslında tanıdık bir hikaye Alice harikalar diyarında .Ama bu diyar biraz farklı. Rengarenk ,ışıltılı, janjanli bir diyar .. Hayatında ki yerini hiç bulamamış, istediği gibi davranamamış bir adam . Kendini bu şekilde mutlu hissetmiyor ve çıkış yolları arıyor kendine .Beyoğlu'nun arka sokaklarında birinin peşine takılıyor ve arayışı başlıyor. Bakalım bulabilecek mi benliğini? Biraz zor bir okuma oldu açıkçası çünkü farklı bir jargon kullanılmış. Lubunyaca .Bu dil Lgbt derneği tarafindan benimsenen bir dilmis .Ama Allahtan arkada bir sözlük var ve sık sık başvurdum buraya . Bu farklı dünyada toplumun baskısı ,insanlar üzerinde nasıl etkiler yaratıldığı güzel bir şekilde anlatılıyor alt metinde. Bazı kesimleri rahatsız edebileceğini de belirtmek isterim. Ona göre alıp okuyun derim. Kitapla kalın dostlar... ŞugarŞugar Özlem ŞanÖzlem Şan
2024 242. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2024 18:49
"ŞUGAR" Hayatım boyunca bana söyleneni değil, içimden geldiği gibi olmayı düşledim. Asıl hayatım o zaman başlayacaktı aşkım. Sonra mutlu olacaktım. Sonra sevilecektim. Ben de kaçtım.
2024 62. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2024 23:40
ÖZLEM ŞAN ŞUGAR Merhaba #kitapsever dostlarım Bugün sizlere Özlem şan kaleminden özenle yazılmış @parmakitap tarafından çikan #şugar eseri ile geldim.
2024 96. kitabı
Merhabalar 🩷 Şugar, okuyucuyu alışılmışın dışında, renkli ve şaşırticı bir dünyaya götüren bir roman. Alis'in hikayesiyle karşı karşıyayız; ama bu Alis, çocukluk masallarındaki "Harikalar
2024 204. kitabı
ŞUGAR .  Öyle bir hikaye ki bu, okuyunca sarsan, sarstığı kadar da bir alkışı hak eden.  Alis Harikalar Diyarı ' na gönderme ile başlayan hikayede, Beyoğlu sokaklarında bir drag queen e davetliyiz hep birlikte.  Lubunya Derin, peşinden koştuğu Soprano Marla, Soşa, Lapis Lazuli ve Alis.  Çocuk karakter Alis' in naifliğinden uzaklaşıp, Beyoğlu’nun neon ışıkları altında bir drag queen olarak hayat bulmasının hikayesi #sugar . Aynı zamanda kimlik, özgürlük ve toplum normlarına bir başkaldırı.  Drag olayının yalnızca kadın elbisesi giymek olmadığının, cinsiyet performanslarının ters yüz edişi olduğunun kanıtı satırlar. Kadın imgesini alır, parlatır, abartır, yeni biçimlere sokar performe edersin. Kabuğunu kırarsın, kadın gibi hissedip normları yıkarsın.  Kitabın en dikkat çekici özelliklerinden biri, Lubunca terimlerin kullanımı. Lubunca, özellikle Türkiye’de LGBTİ+ topluluğu tarafından kullanılan bir dil ve kültür unsuru. Karakterlerin dünyasını daha gerçekçi bir şekilde inşa etmek ve çok katmanlı bir metin haline getirmek için önemli bir ayrıntı bu. Merak etmeyin, kitabın sonunda yer alan bir sözlük ile okuyucunun bu terimlere aşinalığı  sağlanıyor(ki birkaç kelime hariç genelde tahmin edilinen kelimeler). Seksendört sayfadan oluşsa da derinlikli karakter analizleri ile her birinin hırsı, korkusu, acemiliği, isteği, bocalaması gözler önünde. Edebiyatımızda nadir rastlanan bir cesaretle yazılmış konusuyla etkileyici ve farklı bir okuma.  Sizlerde bu farklı okumaya ortak olmak ve Alis'in açtığı kapıdan içeri girerek neon ışıklarıyla tanışmak istemez misiniz?  .