Sultanın Ordusu

Mehmet Yaşar Ertaş
8.4/10
7 Kişi
17
Okunma
4
Beğeni
1.050
Görüntülenme
Maveraünnehir’den Marmara’ya kadar geniş bir sahanın tarihsel birikimi, kültürü ve pratiği üzerine kurulan Osmanlı Devleti, zamanla, sınırlarını Orta Avrupa’dan Yemen’e kadar genişletmiş ve kadim dünyanın merkezi olan Avrupa, Afrika ve Asya’nın kesiştiği coğrafyada, dünyanın en etkili devletlerinden biri haline gelmiştir. Osmanlı Devleti’ni önemli kılan bir diğer özelliği ise geniş bir coğrafyada, farklı dil, din ve ırktan yüzlerce unsuru asırlarca bir arada yaşatan idari ve toplumsal düzeni ve kesintisiz olarak tek bir hanedan tarafından yönetilmesiyle dünya tarihinde benzeri olmayan bir siyasal yapı olmasıdır. Hiç şüphesiz Osmanlı Devleti’nin bu başarısında, Türklerin cesareti, yiğitliği ile askeri örgütlenme, savaş becerisi ve fetih stratejilerinin payı büyüktü. Mehmet Yaşar Ertaş, Sultanın Ordusu: 1715 Mora Seferi’nde Organizasyon ve Lojistik kitabında Osmanlı ordusunun başarılı seferlerinden birinin perde arkasını anlatıyor. İlk bölümünde sefer yolunun belirlenmesi, yol üzerindeki yapım ve onarım çalışmaları ve ulaşım vasıtalarının anlatıldığı kitabın ikinci bölümünde ise merak edilen bir konuya, ordunun sefer sırasında nasıl beslendiği, yiyecek ve içeceklerin nasıl temin edildiği ve askerlere nasıl dağıtıldığı konusuna açıklık getiriliyor. Seferberlik, ordunun toplanması ve askerî birliklerin incelendiği üçüncü bölümü müteakip Sultanın Ordusu’nda, savaşın finansmanına yer veriliyor ve savaş bütçesinin çıkarıldığı bu son bölümde seferin mali kaynakları ile masrafları ayrıntılarıyla ortaya konuluyor. Dünyanın en büyük ordularından biri olan Osmanlı ordusuyla ilgili merak edilen birçok konuya açıklık getiren bu çalışma, Osmanlı savaş tarihiyle ilgili çok sayıda araştırmaya da kaynaklık edecek. Bilhassa askerî tarih okumayı seven herkes için bulunmaz bir kaynak… (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Mehmet Yaşar Ertaş
Mehmet Yaşar Ertaş
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 368Basım Tarihi: Mayıs 2018İlk Yayın Tarihi: Mart 2007Yayınevi: Kronik Kitap
ISBN: 9789752430532Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Organizasyon ve Lojistik Bir Örnek: 1715 Mora Seferi
Organizasyon ve Lojistik Bir Örnek: 1715 Mora Seferi ✩ ✩ ✩ Osmanlı, idari yapısı ile geniş bir coğrafyada, hakimiyetini asırlarca sürdürdü. Farklı din, dil ve ırktan yüzlerce unsuru toplumsal düzeni muhafaza ederek yönetmesi, benzersizdir. Tüm bu askeri örgütlenme, savaş becerisi ve fetih stratejisi başarılı bir örneği de
Sultanın Ordusu
Sultanın OrdusuMehmet Yaşar Ertaş · Kronik Kitap · 201817 okunma
Reklam
368 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Yazarın doktora tezi olarak sunduğu kitap, 1715 Mora seferi özelinde Osmanlı ordusunun genel olarak organizasyonunu anlatıyor. Doktora çalışması olduğu için çok fazla ayrıntı içeriyor. Ordunun geçtiği yollardan, nasıl beslendiğine, ne kadar askerin harp ettiğinden ve savaşın ne kadara mâl olduğuna kadar herşey en ince ayrıntısına kadar işlenmiş olarak sunuluyor. Bu kadar ayrıntı haliyle biraz sıkıcı gelebilir ama bir Wikipedia sayfasında 5 dakikayı geçmeyen okuma süresine sahip herhangi bir savaşın aslında nasıl bir sanat icrası olduğunu görmek keyif verici.
Sultanın Ordusu
Sultanın OrdusuMehmet Yaşar Ertaş · Kronik Kitap · 201817 okunma
376 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Oldukça sağlam bir akademik kaynak. Osmanlı Devleti'nin sefer organizasyonuna dair en ince ayrıntılara kadar yer vermesi, en üst düzeydekinden en alt düzeydekine kadar tüm çalışanların tek tek izah edilmesi takdire şayan. Mora örneği batı yönlü sefer olduğundan ona dair açıklamalar bulunuyor ancak parantez açarak doğuya yapılan seferlerin de ufak tefek ayrıntılarından bahsediyor. Üniversitedeki hocam şöyle derdi "Hayal edin 20bin kişilik bir orduyla sefere çıktınız. Bu ordunun yemeğinin pişeceği kazanı da, tuvaletini yapacağı yeri de, köprüsüz geçeceği akarsuyu da hesaplamalısınız. 20 bin kişi bir tarladan geçerse orada ürün kalır mı, yetişir mi?" Bu kitap da Mora örneğinden hareketle bir seferin Osmanlı Devleti tarafından nasıl ince ince düşünülüp işlendiğini, gazanın da fethin de basit bir mesele olarak algılanmadığının kanıtı. Akademik bir dili var doğal olarak, dipnot ve kaynakça bolca kullanılmış, yorumdan ziyade bilgi aktarımlı bir eser.
Sultanın Ordusu
Sultanın OrdusuMehmet Yaşar Ertaş · Yeditepe Yayınevi · 200717 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.