Sultanlar Kentine Yolculuk 1578-1581

Salomon Schweigger
1608 yılında Nürnberg'de, adı Türkçe'ye "Almanya'dan Konstantinopolis'e ve Kudüs'e Yapılan Bir Yolculuk Hakkında Yüz Adet Güzel ve Yeni Çizimle Donatılmış Üç Kitaptan İbaret Yeni Bir Yolculuk Öyküsü" diye çevrilebilecek bir kitap yayınlandı. Bu kitap, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu'nun İstanbul'a gönderdiği elçinin maiyetindeki din adamı Salomon Schweigger tarafından yazılmış ve resimlendirilmişti. Schweigger kitabında 1577'de Viyana'dan yola çıkarak Budapeşte, Belgrad, Sofya, Filibe ve Edirne üzerinden İstanbul'a yaptıkları yolculuğu ve bu kentte yaşadığı, Sultan III. Murad'ın padişahlık dönemine rastlayan dört yılı anlatır. Yazar, belli bir sistem gözetmeden, serbestçe düzenlediği bölümlerde bu kentten ve kent halkının yaşamından, padişah sarayında yaşayanların özelliklerinden söz eder, o yıllarda gelişen olayları kendince yorumlar ve Türklerin 400 yıl önceki günlük yaşamı hakkında canlı bir tablo çizer. Schweigger'in dikkatli bir gözlemci olması ve ziyaret ettiği ülkenin halkını, alışkanlıklarını, geleneklerini merak edip öğrenmeye çalışması, bizzat yaşadığı olayları gayet inandırıcı biçimde anlatmayı başarmasını sağlar. Yazdıklarını okurken, padişahın huzurunda ortalığa egemen olan saygı dolu sessizliği o anı yaşıyormuşçasına hissederiz; tutsak kafilesi sokaklardan geçirilirken, o acıklı manzarayı görür gibi oluruz; cambazların tehlikeli oyunlarını hayretle izleriz; bayramlarda halkın rağbet ettiği eğlencelere güleriz ve onunla birlikte bir hamam keyfi yaşarız. Kuşkusuz, anlattığı bazı olayları yorumlarken tarafsız kalamaz, adil davranamaz. Ama Türklerin Hıristiyanları yenmelerinin sebebini araştırdığı ve savaş düzenlerini açıkladığı bölümde, Osmanlı düzeninin ana hatları, örneğin tımar ve yeniçeri kuruluşları ya da soyluluğun veraset yoluyla kazanılmaması hakkında çok isabetli görüşler ileri sürer. Schweigger'in seyahatnamesinin o dönemde çok tutulmasında, bizzat yapmış olduğu çizimlerin de büyük katkısı olmuştur. Schweigger İstanbul'da gördüklerini bu naif resimlerde ayrıntılarıyla ve gerçeğe sadık kalarak saptar. Almanca yayınlanışından 396 yıl sonra Sahaftan Seçmeler Dizisi'nin dördüncü kitabı olarak Türkçe'de.
Yazar:
Salomon Schweigger
Salomon Schweigger
Çevirmen:
Türkis Noyan
Türkis Noyan
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 248Basım Tarihi: Ağustos 2004Yayınevi: Kitap Yayınevi
ISBN: 9789758704552Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
248 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Bir Batılı seyyahın gözünden XVI. yüzyıl Osmanli devri
Alman elçilik heyetinde görevli bir din adaminin Viyana'dan Istanbul"a kadar olan yolculuğu ve İstanbul'da kaldığı dört yil boyunca yaptığı gözlemleri anlatan değerli bir seyahatname. III. Murat'ın saltanatina denk gelen bu seyahatnamede Osmanli memleketmerinin ahvalini, halkın yaşayışlarını, geleneklerini ve başkentteki Osmanlı idaresinin nasil olduğuyla ilgili detaylı bilgi ve gözleme yer verilmiş. Kitabi yayına hazirlayan ve tercumesini yapan kişiler yazarın verdiği teknik bilgiler ve düştüğü bazi yanlışlıklarla ilgili düştükleri dipnotarla kitabi okurların daha iyi anlamasını sağlamışlar. Öte yandan kitap sonuna konan sözlük ve dizin sayesinde kitaptaki bilgiler kolay anlaşılır ve ulaşılır hale gelmiş. Keyifli okumalar...
Sultanlar Kentine Yolculuk 1578-1581
Sultanlar Kentine Yolculuk 1578-1581Salomon Schweigger · Kitap Yayınevi · 200432 okunma
Reklam
248 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Sultanlar Kentine Yolculuk
Alman din adamı Salomon Schweigger'in, 1577 yılında Roma-Germen İmparatorluğunun İstanbul'a gönderdiği elçilikle birlikte Viyana'dan yola çıkarak Budapeşte, Belgrad, Sofya, Filibe ve Edirne üzerinden İstanbul'a yaptığı yolculuğu ve İstanbul'da yaşadığı süreçte yaptığı gözlemler anlatılıyor. Alman bir seyyahın gözünden Osmanlı halkını, dönemin padişahını, saray yaşantısını, devlet yönetim kademelerini okumak farklı bir deneyim oldu. Türklerin o dönemdeki zayıf ve güçlü yönlerini eğip bükmeden direk kaleme almış, zaman zaman Hristiyanlık ve İslamiyet karşılaştırılmış, hatta seyyaha göre Türkler Hristiyanlara Tanrı tarafından verilmiş bir ceza olarak değerlendirilmiş. Türkler olmasaymış Hristiyan toplumlar durmadan birbirleriyle savaşırlar birlik olamazlarmış. 16. yy. Avrupasının gözünden Türkler nasıl görülüyormuş, İstanbul'a geldiğinde nasıl bir halkla karşılaşılmış tüm bunların mukayesesi yapılmış. Bu yapılırken ara ara seyyahın Türklere karşı ön yargısına ve sert ifadelerine de rastlıyoruz. Benim gibi, hem tarihi bilgiler edinmek isteyip hem de ansiklopedik bilgiler içeren detaylardan sıkılacağını düşünen arkadaşlara önerimdir. Akıcı dili ve sıkmayan bilgileriyle tarihimize komşunun penceresinden bakmak isterseniz tercih sebebidir.
Sultanlar Kentine Yolculuk 1578-1581
Sultanlar Kentine Yolculuk 1578-1581Salomon Schweigger · Kitap Yayınevi · 200432 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.