Özel Baskı

Sultanmurat

Cengiz Aytmatov

2024 93. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2024 12:09
Sultan Murat, Aytmatov’un savaşın insan ruhu üzerindeki etkilerini ele aldığı dokunaklı bir hikâye. Kitap, II. Dünya Savaşı döneminde, Kırgız bozkırlarında geçen bir yaşam mücadelesini ve savaşın
Sultanmurat
2025 16. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 23:05
Kitap,İkinci Dünya Savaşı'nın bir Kırgız köyündeki etkisini,dönemin insanlarının hatta hayvanlarının bile gerek iklimle gerek hayatla mücadelesini, kardeş sevgisini, aşkı, arkadaşlığı Sultanmurat'ın gözüyle anlatıyor, keyifli okumalar...
Erken Gelen TurnalarCengiz Aytmatov · Yeni Dünya Yayınları · 19766,4bin okunma
Savaş ve savaşın zorlukları ile baş etmenin örneği.
2026 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 22:11
Severek okuduğum bir yazar olan Cengiz AytmatovCengiz Aytmatov , yine ve yine kalemini konuşturmuş.. İkinci dünya savaşı döneminin zorluklarını anlatan ve bunları romanlarına konu edinen en iyi yazar diyebilirim.. "Sultanmurat, Bozkır'ın 15 yaşındaki yürekli delikanlısı." Büyükler derler ki; 'çocuk evin, ocağın, yurdun emekçisi ve neşesidir' işte bunun en güzel örneği Sultanmurat. Cengiz AytmatovCengiz Aytmatov, SultanmuratSultanmurat ile İkinci Dünya Savaşı'nın şiddettiyle devam ettiği yıllarda Kırgızistan'nın köyünde, cephedeki askerler ve köy halkının ihtiyaçlarını karşılamak için herkesin el birlik olduğu zamanların hikâyesini anlatıyor. Bunca zorluk içinde yeşeren iki gencin aşkının da nasıl olduğuna değiniyor. Çok fazla kitap içeriğinden bahsetmek istemiyorum, spoiler vermek doğru değil diye düşünüyorum. Fakat, insan büyüyünce yetişkin olmuyor. 15 yaşında bir çocukkende yetişkin olabiliyor. Bunu bu eserde çok güzel görüyoruz. Elveda GülsarıElveda Gülsarı , Toprak AnaToprak Ana ve şimdi de SultanmuratSultanmurat kitapları ben de, Cengiz AytmatovCengiz Aytmatov'u çok daha başka bir ayrı kılıyor. Bozkır'ın usta yazarını saygı ve minnetle anarak herkese keyifli okumalar.
SultanmuratCengiz Aytmatov · Ötüken Kitapları · 20176,4bin okunma
"Ama felaketin en büyüğü savaştı"
2022 21. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2022 23:14
Cengiz Aytmatov'un kaleminden ibret alınası bir hikâye. Savaşın yaşandığı tek yer cephenin ön safhası değildir. Geride kalanlar da bütün ağırlıyığla hisseder savaşı. Savaş, âdeta bütün
2025 28. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2025 11:21
Yazarın klasik anlatımı ile harmanladığı insanlığın derinliğine inen etkileyici hikâyelerinden biri daha. Yazar doğa, insan ve savaş üçgeni adı altında ana temalarını kitabın içerisinden okuyucuya yoğun bir şekilde aktarıyor. Savaşın acı gerçeklerinde büyüyen ana karakterlerden biri olan Sultanmurat, savaşın insan hayatında nasıl derin izler bıraktığını hissettiriyor. Yazar bu karakter aracılığıyla savaşın cephedeki insanlardan ziyade kırsalda yaşayan topluluğun üzerinde bıraktığı psikolojik ve sosyolojik travmaları ön plana çıkarıyor. Yazar diğer eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de doğa ile iç içe bir diyalog kurmaktadır. Bozkır, atlar, turnalar okuyucun zihninde imgeler oluşturmaktadır. Yazarın dili oldukça sade, akıcı, duygusal bir tondadır. Yazar anlatımında karakterlerin içsel çatışmalarını başarılı bir şekilde derinlemesine irdelemiştir. Son söz olarak insanlığın değerlerinin, doğaya karşı duyulan sevginin, savaşın bıraktığı tahribatın anlatıldığı güçlü bir eser diyebiliriz. Keyifli okumalar dilerim…
Ah Sultanmurat Ah!
2026 4. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 14:14
Bir çocuğun güvenli alanından çıkıp erken yaşta olgunlaşmak zorunda kaldığı, sorumluluklarının bir hayli arttığını görüyoruz. Bunu en başından sonuna kadar öyle güzel anlatmış ki yazar, bir çocukluğumuza gidiyoruz bir de Sultanmurat'ın yaşadığı o zorlu şartlara üzülüyoruz. Yine de çok güçlü, inatçı, kararlı olan Sultanmurat kitabın sonuna kadar bize umut veriyor. Her şeyin güzel olacağına, zorlukları atlatacaklarına dair. Ancak sonda başlarına korkunç bir şey geliyor ve onca emeklerinin boşa gittiğini düşünerek üzülüyoruz, sonda da ne olacağını bilemeden bitiriyor yazar. Kitap baştan sona güzeldi, alınabilecek dersleri vardı ama sonunu beğenemedim işte. Hiç değilse Sultanmurat'ın kurtulduğunu görseydik! Çabdar'ı ve beraberinde hayallerini de kaybetmiş bu çocuk artık çocuk değil mesajını aldık sonda. Tamam kurtla baş başa kaldığında korkusuzca savaşıp büyük ihtimalle kurtulacak ve o gün çocukluğuna resmen son vermiş olacaktır diye hayal ediyorum. Ama işte sadece hayal ediyorum. Kurda saldıracağı sırada bitiyor kitap. Neden yahu?! Bilmiyorum. Sonlara çok önem veririm ve bu son beni kesmedi. Mesajı almış olsam da sinir oldum. Yine de okunmaya değer güzel bir kitaptı. Ebeveynlerin yükünün çocuklara geçtiğinde neler yaşayabileceklerini, savaşın getirdiği korkunç yükleri, eğitimden geri kalmalarını, küçük büyük herkesin fedakârlıklarını çok güzel yansıtan bir kitaptı. Tavsiye ediyorum.
·148 syf.·
2022 58. kitabı
Cengiz Aytmatov sen nasıl bir insansın. Nasıl bir hikaye anlatıcısısın. Mahfediyorsun beni. Her seferinde bir daha okumayacağım bu adamın yazdıklarını diyorum. Sonra ne oluyor, gönlüm mü soğuyor bilmiyorum ki, bir bakmışım elimde bir Aytmatov hikayesi. O kadar ince, naif, yalın, sevecen, samimi bir şekilde yazıyor ki .. acıyı.. Sanki sizi pastörize ediyor. Önce ısıtıyor, hem de ne ısıtma.. ya sonra buz gibi bi soğukluk hemi de eksi bilmem kaç.. Offf.. Bu iş böyle olmayacak, Aytmatov kitabı demek; her seferinde aynı işkenceyi çekmek demek. Benim bu sorunsala çözümüm, okuyabildiğim kadar Aytmatov hikayesi okumak. Bir seferde ne olacaksa olsun. Vah benim HacıMuratım Vah benim SultanMuradım Vah benim Mirazgülüm Vah benim Çabdarım Senden nefret ediyorum güzel insan Aytmatov aynı Erol Taş gibi. Nur içinde yat. Vah , Ben..
Puan vermedi·152 syf.·
2023 55. kitabı
#OkudumBitti #SultanMurat #CengizAytmatov Çeviri: Mehmet Özgül / 150 sayfa Yine bir Aytmatov kitabı okudum Babaları savaşa giden çocuklar henüz öğrenciyken okullarından alınıp, çiftçilik yapmak üzere eğitilirler. Bütün erkekler savaştadır, geride kadınlar ve çocuklar kalmıştır. Yedinci sınıfa giden beş öğrenci seçilir. Artık onlar toprağı işleyip ekim yapacaklardır, cephedeki askerler için. Hepsi çocuk ve hayalleri vardır. Sultanmurat o küçücük yüreğiyle, okulun en güzel kızı Mirzagül'e sevdalanmıştır. Çocuklara dörder at verilir, onlar beslenir, bakımları yapılır vakti gelince tarlalara sürülmeye gidilir. Sultanmurat ve ekibi başarılı oldular mı, Babaları cepheden sağ salim geldiler mi? Yaşar Kemal' in deyimiyle "savaşı icat edenler görmesin cennet yüzü". Okumanızı tavsiye ederim, kitapla kalın sevgili dostlar
Sultanmurat - Erken Gelen TurnalarCengiz Aytmatov · Nora Yayınları · 20186,4bin okunma
2022 50. kitabı
Cengiz Aytmatov 'un dilini ,kalemini öyle beğeniyorum ki her kütüphanede olması gereken bir yazar olduğunu düşünüyorum. Yazdıkları insanın içine işliyor. Sanki o bozkırda yaşayan o yoksulluğu o sıkıntıları çeken bizmisiz gibi hissettiriyor. Çoğu zaman kitaplarını gözlerim dolu dolu okuyorum. Bu kitabında ise savaş zamanlarında insanların hayata nasıl tutunmaya çalıştıklarını ne mücadeleler verdiklerini, sevdiklerinin cepheden dönmesini nasil hasretle beklediklerini, savaşın yıkıcılığını henüz 15 yaşında olan Sultanmurat 'ın gözünden okuyoruz. Tavsiyem odur ki okuyun, okutturun bu güzel eseri. °Savaştan önce olan her şey başka bir dünyaya ait idi. Savaş öncesi bir zaman olmamıştı, o zaman yaşanmamıstı sanki. °Yalnızlık ve özlem acısı okunuyordu gözlerinde. °Çocuk işte. Sabah kalkınca her şeyin değişeceğini, bir mucizenin gerçekleşecegini umuyor. °Bir insanın büyüklüğü, değeri, yakınları tarafından en çok onu yitirdikleri zaman anlaşılırdı. Bu her zaman böyle olmuştur. Böyle olacaktır.
2022 14. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2022 12:46
Cengiz Aytmatov, İkinci Dünya Savaşı'nın bütün şiddetiyle devam ettiği yıllarda Kırgızistan'ın bir köyünde, cephedeki askerlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yediden yetmişe herkesin tabiat ve savaş şartlarıyla çetin mücadelesini anlatıyor. Cesur, zeki ve okulun güzel kızı Mirzagül'e tutkun Sultanmurat 15 yaşında olmasına rağmen cephedeki askerlere yardım etmek için seçilen köyün beş gencinden biridir. Sultanmurat'ın gözünden savaşın yıkıcılığını ve insanları adeta birer canavara dönüştürmesini anlatan Cengiz Aytmatov, diğer bütün eserlerinde olduğu gibi, bu hikâyesinde de insana olan inancını vurgulamaktadır. Şartlar ne kadar ağır olursa olsun, insanın içinde sönmeden yanmaya devam eden o sevgi ateşi her türlü zorluğun üstesinden gelmek için insanın sahip olduğu en kıymetli hazinesidir.

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.