Çinli Aydınların Düşüncesine Giriş

Süreç mi Yaradılış mı?

François Jullien
Doruğa ulaşmış olanın o andan itibaren tek yapabileceği inişe geçmektir.
Sayfa 140Kitabı okudu
Konfüçyüs’ün hiç “ölümden” söz etmediğinden yakınılır, ama hayattan bahsetmiştir ve hayatın ne olduğunu içten içe bilmeyi öğrenmiş olan, ölümün ne olduğunu da derinden bilir...
Sayfa 47
Reklam
Boşluğun bağrında hiçbir şey engel oluşturmaz, her şey çabasız ve sınırsız bir şekilde kendiliğinden “iletişim” (tong) halindedir. Boşluk devamlı olarak karşılık vermeye, tekabül etmeye, kendini uyarlamaya kadirdir.
Sayfa 83
“Hareketten durgunluğa geçmek de bir harekettir.” Durgunluk hareketin tersi olmakla birlikte hareketsizlik değildir — tıpkı Wang Fuzhi’nin, ölümün hayatın karşıtı olmakla birlikte yine de bir tür varoluş olduğunu düşünmesi gibi.
Sayfa 69
Görünen görünmeyenin bünyesinde varolur, keza görünmeyen de görünenin.
Sayfa 85
Dış dünyada eylem veya inziva ... : Kapanma açılmış olanın kapanmasıdır, açılma da kapanmış olanı açar.
Sayfa 50
Reklam
Göğün konuşmaya ihtiyacı yoktur, her şey onun akıntısını kabule amadedir, ...
Sayfa 34
Süre açısından bakılırsa Tanrı yaradılıştan önce gelemez, çünkü kendisi sürenin içinde değildir. Nasıl ki “ geleceğin sonu olamaz “ ise, Tanrı’nın yaratışı da ancak ab aeterno ( ezelde olmuş bir şey ) olarak düşünülebilir: Tanrı’nın önce’liği geriye doğru, zamanda önceye giderek değil, “dikey doğrultuda” , yukarı giderek aranmalıdır; ilk neden başka bir çağa değil başka bir “ düzeye “ aittir; “Tanrı’nın eylemi geride değil yukarıda yer alır.”
Sayfa 76
Gerçekte hayat-ölüm döngüsü sürekli karşılıklılık ilişkisi içinde, asla bir başlangıç söz konusu olmaksızın işliyor; tıpkı karanlıkla aydınlığın hiçbir ara veya kesinti olmaksızın birbirini izlemesi gibi.
Sayfa 59
Reklam
Saf yang Göğü oluşturur, saf yin Yeri oluşturur, ama Gök yin de içerir ve Yer de yang’sız değildir ...
Sayfa 46
... iknanın amacı zorlamaktır, daima ötekinin bilincini kendine çekmeye çalışır: ...
Sayfa 34
Resim