Okuduğumuz kitabın kalınlığının hiçbir önemi yokmuş, az ve öz bilgi her zaman en yararlı olanıymış, bunu kitabı bitirince bir kere daha anladım.
John Ruskin'in konferanslarından derlediği iki bölümden oluşan ve esas olarak İngiltere'yi ve İngiliz halkını konu aldığı bir eser.
Prens ,
Beyaz Zambaklar Ülkesinde ,
Dinle Küçük Adam Daha önce bu üç kitabı okuduğumda konu bakımından olmasa da anlatış tarzı ve verilmek istenen mesajların birbirine çok yakın olduğunu fark ettim.
Bunlara şimdi birde susam ve Zambaklar kitabı eklendi.
Özellikle Beyaz Zambaklar ülkesinde kitabıyla aralarında çok bağlantı kurdum ben.
Hepsinde temel hedef ülkelerin ve halklarının kalkınması, her alanda gelişme göstermesidir.
Kitabımızın içeriğine gelecek olursak;
Eserde 'susam' kitaplar oluyor. Bir kitap nasıl okunmalı, neler okunmalı, ve en önemlisi neden okunmalı?
Gerçekten yazar'ın bize anlatmak istediği,vermek istediği mesajı anlıyor muyuz?
( Ruskin kitapta esas olan sizin ne düşündüğünüz değil, yazarın size ne anlatmak istediğini kavramanızdır diyor).
Kitaplar bölümünde kitap okumayı seven herkesin kendince bir şeyler çekip alacağına ve bundan sonra kitap okurken daha dikkatli okuyacağına eminim.
2. Bölümde ise zambaklar yani kadınlardan bahsediyor.
Kadın ve erkek arasındaki farklardan ( aslında fark yoktur kadın ve erkek birbirini tamamlayan bir bütündür diyor yazarımız),
Kadının toplumdaki yerine, neler okumasına ve nasıl davranmasına, eğitim,iş, siyaset alanına kadar her şeyi bir bir ingiliz toplumuna anlatıyor. Ve buna paralel olarak tabi ki aynı şekilde erkekleri de ele alıyor.
John Ruskin'e göre bir toplumun kalkınması ancak eğitim ve en önemlisi okumakla olur.
Katılıyorum ve hep okuyun diyorum.
Aynı şekilde bu muazzam eseri de mutlaka okuyun.
KİTAPLA KALIN ...