Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt

Alan Moore
“Swamp Thing Efsanesi çizgi roman tarihine damgasını vurdu. Okuduğunuz zaman nedenini anlayacaksınız.” –Neil Gaiman “Zekâ dolu, duygusal olarak etkileyici ve evet, çok eğlenceli. Birinci kalite bir iş.” –Entertainment Weekly “Çizgi romanın gerçek klasiklerinden biri.” –IGN Kırmızı ve öfkeli bir dünya mevcut… Kırmızı şeyler var burada. Dünya senin eşini yiyor. Dostlarını yiyor... Her şeyi yiyor… Seni insan yapan her şeyi. Ve sen de bir canavara dönüşüyorsun. 1983 ile 1987 arasında, Alan Moore adındaki genç bir İngiliz yazar Amerikan çizgi roman dünyasında devrim yarattı. DC Comics’in Swamp Thing karakterinin yazarlığını üstlenerek görsel hikâye anlatıcılığında çıtayı belirledi ve çizgi roman dünyasındaki yansımaları günümüzde hâlâ devam eden devrimin ilk adımlarını attı. Moore’un sıradışı anlatım tarzı ve bu eşsiz karakterle Gotik korku türünde kaleme aldığı hikâyeler Stephen Bissette, John Totleben, Dan Day ve Rick Veitch gibi isimlerin akıldan çıkmayacak çizimleriyle bir araya geliyor ve ortaya çizgi roman dünyasının başyapıtlarından biri çıkıyor. Swamp Thing Efsanesi’nin bu ilk cildi, ünlü korku yazarı Ramsey Campbell’ın önsözünü ve Swamp Thing’in hem yaratıcılarından biri olan hem de orijinal serinin editörlüğünü yapan Len Wein’in (Watchmen Başlangıç: Ozymandias / Kızıl Korsan) giriş yazısını içeriyor.
Yazar:
Alan Moore
Alan Moore
Çevirmen:
Yankı Enki
Yankı Enki
Editör:
Alican Saygı Ortanca
Alican Saygı Ortanca
Çizer:
Stephen R. Bissette
Stephen R. Bissette
Çizer:
John Totleben
John Totleben
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: 25 Eylül 2020İlk Yayın Tarihi: 2012Yayınevi: İthaki YayınlarıOrijinal Adı: Saga of the Swamp Thing: Book One
ISBN: 9786257913904Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Klasikleşmiş bir efsane...
Büyük eserleriyle çizgi roman kültürünü şekillendiren Alan Moore’un bir başka kült eseri; Swamp Thing Efsanesi. Kırmızı ve öfkeli bir dünya mevcut… Kırmızı şeyler var burada. Dünya senin eşini yiyor. Dostlarını yiyor… Her şeyi yiyor… Seni insan yapan her şeyi. Ve sen de bir canavara dönüşüyorsun. Alec Holland isimli bir bilim insanının bitkiler
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. CiltAlan Moore · İthaki Yayınları · 2020160 okunma
Reklam
208 syf.
8/10 puan verdi
Alan Moore hayran olduğum en büyük çizgiroman yazarlarından birisi. Watchmen, V For Vendetta, Öldüren Şaka gibi efsaneleşmiş eserlere sahip. Çizgiroman dünyasında dönüm noktası yaratan bir yazar. Swamp Thing Efsanesi de Alan Moore ile tanıştığımdan beri okumak istediğim ama bir türlü Türkçe basımı çıkmayan bir eserdi. Sağ olsun @ithakiyayinlari bizi bu özlemden kurtardı ve çok güzel bir işle bu güzel seriyi basmaya başladı. Swamp Thing, geçirdiği bir kaza sonucu kendini bitkilerden oluşan bir bedende ve bataklıkta yaşayan Alec Holland'ın dönüşümünü konu alıyor. Bu ilk ciltte iki farklı hikaye okuyoruz. İlkinde Alec Holland'ın dönüşümünü, yaşadığı süreci ve bundan etkilenen başka birinin kendini aynı şekilde bitkiye dönüştürüp Dünya'ya yayılma çabasını görüyoruz. İkinci hikaye ise biraz daha korku temelli ve daha çok yan karakterlerden birine odaklanmış bir hikaye. Alan Moore yine kendi tarzını hissettirerek güzel monologlar sunuyor bize. Çizimlerin klasikliği ayrıca güzel bir hava katıyor tabi ki. Devamı da umarım en kısa zamanda gelir ve çok beklemeden okumaya devam ederiz.
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. CiltAlan Moore · İthaki Yayınları · 2020160 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
The Saga of Swamp Thing
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt, orijinal The Saga of Swamp Thing serisinin 21 ile 27 sayıları arasını kapsıyor. Yani 1. cilt ile var olan bir serinin 21. sayısı ile giriş yapıyoruz. Bu yüzden bu giriş ile ilk sayıda biraz bilmediğimiz bir ortama bodoslama girmişiz hissi yaratıyor. Swamp Thing'in orijin hikayesi yer almıyor ilk sayıda(21. sayı) -neyse ki ikinci sayıda net bir şekilde orijin hikayesi anlatılıyor. Swamp Thing'in ölmüş bir düşmanı ve Lizabeth ve Dennis adında bir çift ile karşılaşıyoruz ilk sayfalarda ve bunları ardımızda bırakıp bir daha görmüyoruz. Dediğim gibi ilk sayıda mevcut bir seriye aradan giriş yaptığımız için biraz nereden geldik buraya düşüncesi oluşturdu kafamda. Ama üstat Alan Moore'un sazı eline aldığı kısım burası ve 6. ciltlik efsane bir seri var önümüzde. Özellikle Dr. Woodrue'nun ağzından anlatılan ikinci bölümü çok beğendim. DC evrenindeki bazı tanıdık simalarla da karşılaşıyoruz ilerki bölümlerde. Genel olarak hikaye anlatımı yine çok güzel, çizimler de seriye çok yakışmış. İthaki son zamanlarda çizgi roman konusunda güzel işler çıkarıyor. Çizgi romanın en büyük isimleri ve işlerinden bazılarını (Watchmen - Before Watchmen, Sandman, Preacher, Planetary ve son olarak da the Saga of Swamp Thing) üstelik büyük boyutta ve yüksek kalitede basmaları takdire şahan. Ellerini hızlı tutup serleri bir an önce bitirmeleri dileğiyle.
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. CiltAlan Moore · İthaki Yayınları · 2020160 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Alec Holland'ın Tuhaf Hikayesi
Muhteşem bir çizgi roman okudum. Çizgi roman dilinin tamamen dışında yazılmış, muazzam bir edebil dil kullanılmış çizimleri ise özüne sağdık kalınmış il haliyle ciltleştirilmiş muazzam mutlu edici bir detay. Bir çizgi romanın bu kadar edebi olması haliyle okumayı zorlaştırıyor, kaç zamandır elimde dönüp durdu, sindirmek için uğraştım. Sonunda başardım. Bu da çizgi romanın ne kadar başarılı olduğunun kanıtı. Swamp Thing, bir patlama sonucu bataklığa düşüp genetik formlarının değişmesiyle ortaya çıkan bir bataklık yaratığını anlatıyor. Fakat bu muazzam öykü içinde harika bir edebiyat barındırıyor. Olay akışı ve işlenişi o kadar iyi ki tam DC'ye yaraşır bir çizgi roman olmuş. Swamp Thing okumak için zihninizi boşaltın, kendinizi çizgi roman değil de bir klasik okuyormuş gibi hazırlayın sonrasında bu muhteşem yolculuğa adım atabilirsiniz.
Oguzhan Duman
Oguzhan Duman
Alan Moore
Alan Moore
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. CiltAlan Moore · İthaki Yayınları · 2020160 okunma
Reklam
208 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Bitti efsane. Üstüne ne yazılır, nasıl yorumlanır bilmiyorum. Gerçekten çok güzeldi. Eski çizimler olduğu için görüntüleri anlamakta yer yer zorluk çeksem de çok severek okudum. O kadar çok alıntı yaptım ki neredeyse bütün hikayeyi yazacaktım, sonlara doğru daha fazla alıntılamamak için tuttum kendimi. Çoğu hikaye tanıdıktı bana, sanırım eskiden filmini ya da dizisini (hatırlamıyorum) izlemiştim. Okurken eski bir dostla karşılaşmış gibi hissettim bu yüzden. Bu arada 1. cilt olarak gözüken çizgi roman 8 fasikülden oluşuyor. Bir okumada 8 birbirleriyle bağlantılı hikaye okuyorsunuz yani. Her hikayeyi severek okusam da son iki hikaye kesinlikle favorim oldu. Konunun giderek karanlıklaşması, iblisin şiirsel konuşmaları falan kalbimi çaldı. 2. cildi merakla bekliyorum umarım hemen çıkar. Hatta bu cilttekinden önce yazılan yani Alan Moore'un el atmadan önceki Swamp Thing fasikülleri de cilt olur umarım. Çünkü okumaya başlarken bir anda hikayenin ortasına düşmüş gibi hissettiriyor, öncesini arıyorsunuz. Devam ettikçe kafada net oturuyor tabii ama ben önceki hikayeleri de çok merak ediyorum. Bu arada gözüme takılan iki şeyi de eklemek istiyorum: İlki fiyatlar. Eskiden 75c'te satılıyormuş fasiküller bu biraz kalbimi kırdı. Kendi paramıza bakarak 75 kuruşa fasikül alamayacak olmamız çok üzücü... İkincisi ise Maymun Kral ile Pennywise'ın sonunun birbirine çok benzemesi. Acaba hangi yazar diğerinden ilham aldı... Uzun lafın kısası çizgi roman seviyorsanız Swamp Thing'e kütüphanenizde yer açın ve Alec Holland ya da Swamp Thing her neyse onun üzücü ve karanlık hikayesi, arkadaşları veya düşmanları ile tanışın.
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. CiltAlan Moore · İthaki Yayınları · 2020160 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kesinlikle muhteşem bir çizgi roman, nereden başlayacağımı bilemiyorum (zaten girişten belli oluyordur). Panel kullanımları -ki ben hayatımda böyle güzel ve hikayeyle uyumlu panel kullanımı görmedim- renklendirmesi, çizimler tamamıyla bir şaheser. Zaten hikayenin ne kadar harika olduğunu anlatmaya gerek yok ne de olsa Alan Moore yazdı. Yani bir çizgi roman her ögesiyle okuyucuyu ne kadar içine çekebilir bunun kanıtı resmen bu çizgi roman. Hikayeyi merak edenler için kısaca özetleyeyim, Alec Holland adında bir bilim adamı bir gün laboratuvarda yaşanan bir patlamada dışarıdaki bataklığa düşüyor ve her şeyi bataklıkta adeta tuzla buz oluyor ancak hikaye zaten buradan sonra ilginçleşip derinleşiyor. Sıradan bir süper kahraman orijini gibi durduğuna bakmayın çünkü bu kesinlikle bildiğiniz o klasik süper kahraman hikayelerinden biri değil (zaten Swamp Thing de bir süper kahraman değil). Her ilerleyen fasikülde kendi kendinize bu hikaye daha ne kadar mükemmelleşebilir diye düşünürken her zaman daha da mükemmelleşiyor kesinlikle. Bu çizgi romanı belli bir çizgi roman deneyimi olanlara öneririm eğer yeni bir çizgi roman okuyucusuysanız bu farklılıkları fark edemeyebilirsiniz. Puan: 96
Swamp Thing Efsanesi: 1. Cilt
Swamp Thing Efsanesi: 1. CiltAlan Moore · İthaki Yayınları · 2020160 okunma
Resim