Tabiat Işığı ile Hakikati Arama

René Descartes
Descartes, ölümünden sonra yayımlanan, aklın ve yetilerinin kullanılması yoluyla hakikate nasıl ulaşılacağı üzerine bir deneme olarak kaleme aldığı eseri Tabiat Işığı ile Hakikati Arama ile öncelikle "tabiat ışığı" belirlemesini tanımlıyor ve Türkçede "Düşünüyorum o halde varım" olarak ünlenen Cogito ergo sum aforizmasının hiçbir kuşku götürmeyeceği üzerine oluşturduğu felsefesinin temelini anlatıyor. Eudoxe, Poliandre ve Epistémon adlarını verdiği hayali üç kişinin konuşması aracılığıyla kendi felsefi ve düşünsel dünyasını mükemmel bir biçimde ifade eden Descartes, şu yaklaşımın kanıtlanmasını amaçlıyor: "Tabiatın saf ışığı, sıradan bir insanın dine ve felsefeye ihtiyaç duymadan her şey hakkındaki düşüncesini, görüşünü belirler ve en gizemli bilimlerin derinliklerine bile ulaşır." (Tanıtım Bülteninden
Kitabın Konusu:
65 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Descartes'i her okuduğumda sürekli vurgulamış olduğu iki unsuru tam anlamı ile yapabildiğimi sorgulattı bu kitap? 1- Gerçekten bildiğim her şeyi bir kenara bırakarak şeyleri ve olayları tekrar anlamlandırabiliyor muyum? (Ön yargısız ve ön kabulsüz bir şekilde yaklaşabiliyor muyum? Bazı konularda eski düşüncelerimin tamamen zıddı olacak şekilde yeni düşünceler oluşturdum fakat bu düşünceleri edinmem de eski düşünceleri ve eski düşüncelerimin benim üzerimdeki etkileri ne kadar etkili oldu onu bilmiyorum.) 2- Gerçekten varoluşuma dair tek savunmam kuşkulanmak dolayısıyla düşünmek mi? (Varlığım hakkında ilahi veya fiziki bir çıkarım yapamayacak kadar bilgisizim bundan Sokrates'in bildiğim tek şey bilmediğimdir demesi kadar eminim. Düşünmek bizi var mı ediyor yoksa varlığımızı mı tasvir ediyor bunu da tam olarak anlayamadım ama okumaya devam. Varoluşsal krizlerden çıkmanın veya onu daha kötü bir hale getirmenin en güzel yolu okumaktır.)
Tabiat Işığı ile Hakikatı Arama
Tabiat Işığı ile Hakikatı AramaRené Descartes · Say Yayınları · 2021147 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Okuyorum öyleyse varım
Bana göre beğenilmeyecek bir kitap değil. Tavsiye ederim. Çok kısa zaten, ben bunlara kafa yoramam demeyin. Descartes'te zaten bunu açıklıyor. Benim için keyifli bir sohbetti.
Tabiat Işığı ile Hakikatı Arama
Tabiat Işığı ile Hakikatı AramaRené Descartes · Say Yayınları · 2021147 okunma
65 syf.
2/10 puan verdi
Kitap tuhaf bir biçimde yarım kalmış. Her nasılsa tam çözümleme yapmaya başlarken kitap bitiyor. Sebebini biraz araştırdım ama bulamadım. İkinci bölüm olmadan okumak manasız oldu. 2 puan verdim. Tavsiye etmem.
Tabiat Işığı ile Hakikati Arama
Tabiat Işığı ile Hakikati AramaRené Descartes · Say Yayınları · 2015147 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Yazımı bitirilememiş bir kitap, Tabiat Işığı ile Hakikati Arama. Daha çok, "Düşünüyorum, öyleyse varım" düşüncesi etrafında dönüyor. Devamı gelememiş. Kitabın başında belirtilen öz fikir ise "Tabiatın saf ışığı, sıradan bir insanın dine ve felsefeye ihtiyaç duymadan her şey hakkındaki düşüncesini, görüşünü belirler ve en gizemli bilimlerin derinliklerine bile ulaşır." denilerek ifade edilmiş. Eudoxe, Poliandre ve Epistemon isimlerinde üç kişi arasında geçen sohbette Descartes, hakikate ulaşmak için aklın nasıl kullanılabileceğini açıklamak için yola çıkmış. Bu isimler de rastgele seçilmiş değiller. Eudoxe, Eski Yunancada "iyi niyetli" anlamına geliyor. Duyuları hiçbir yanlış kanı ile bozulmamış, doğasının saflığıyla aynı ölçüde aklı olan bir kişiyi temsil ediyor. Poliandre ismi, Fransızcada "çok kocalı" anlamına geliyor ve okuma yazması olmayan birini temsil ediyor. Dolayısıyla Poliandre, bildiklerini çevresinden tecrübe ederek öğrenen biridir. Epistemon ise Eski Yunancada "bilgili" anlamına geliyor. Epistemon, okullarda öğretilen her şeyi öğrenmiş ve kitap okuyan biri olarak tanıtılıyor. Nasıl sonuçlanacağının merak uyandırdığı bir sohbet, maalesef bir sonuca ulaşamadan öylece kalıyor.
Tabiat Işığı ile Hakikatı Arama
Tabiat Işığı ile Hakikatı AramaRené Descartes · Say Yayınları · 2021147 okunma

Yazar Hakkında

René Descartes
René DescartesYazar · 18 kitap
René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir. Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu. Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı. Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır. Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.