Mesafe Üzerine Dokuz Düşünce

Okunma
Beğeni
1.782
Görüntülenme
"Ben, Katolik bir ülkede doğup büyümüş bir Yahudiyim, hiç din eğitimi almadım, Yahudi kimliğim daha çok baskı sonucu ortaya çıkmış." Yazarın bu kısa otobiyografik ifadesi, Tahta Gözler'deki "mesafe" kavramını anlayabilmemiz açısından büyük önem taşıyor. Ginzburg'a göre, bir şeye çok yakın olduğumuzda aşinalık bakış açımızı çarpıtır, çok uzak olduğumuzda ise bakış açımızdaki çarpıklığın kaynağı mesafenin ta kendisidir; dolayısıyla, içinde yaşadığımız dünyayı anlamak için uzaklıkla yakınlık arasında bir denge tutturmak gerekir. İşte Ginzburg'un Tahta Gözler'de yaptığı da bu dengeyi tutturmak. Ayrıntı zenginliği ve bu ayrıntıları ilişkilendirişindeki dehasıyla okurlarını şaşırtacak bir kitap.
Kitabın Konusu:
280 sayfa

8/10 puan verdi
Peynir ve Kurtlar kitabında gördüğümüz incelikli ve detaylı tarih araştırmasının benzerlerini görüyoruz bu kitapta. Platon ve Aristoteles gibi bilindik isimler dışında adını bile duymadığım kişilerin isimleri geçiyor; kimisi yazar, kimisi düşünür, kimisi ressam... Mesafe kavramı farklı alanlar çerçevesinde ele alınmış. Örneğin put ve suret, üsluptaki dahil etme ve dışlama, Yahudiler ve Hristiyanlar, yazarların düşünceleri arasındaki ilişkiler... Yoğun bir araştırma sonucu yazılmış bu kitabı içselleştirmek oldukça zor. Tekrar bir okuma yapmam gerekecek sanırım :) Ancak beynime işleyen kısımlarından asla pişman olmayacağımı bildiğim düşünceler taşıyor aynı zamanda. Okuması ve anlaması zor ancak içinde bulunduğumuz pandemi sürecini ve dışarısı ile aramız akoymamız gereken mesafeyi ele alırsak bu kitabı okumak için güzel bir zamandayız.
Puan vermedi
Çok komplike ve hayranlık uyandıran dokuz deneme. Dokuz denemeyi birbirine bağlayan ortak bir soru. “Şeyleri olduğu gibi görmemize olanak sağlayan mesafe tam olarak ne kadardır?” Ginzburg’a göre : “Bir şeye çok yakın olduğumuzda aşinalık bakış açımızı çarpıtır. Haklı Öyle değil mi? Bulmuş da bunayanlar, elindekinin kıymetini bilmeyenler gibi… Bittabi ki bunlar benim dikkatinizi çekmek için kullandığım ironik örnekler ama mantık doğru Çok uzak olduğumuzda ise bakış açımızdaki çarpıklığın kaynağı mesafenin ta kendisidir. “Gözden uzak olan gönülden ırak olur” tecellisi Mevzu her şeyde olduğu gibi dengeyi bulabilmek diyor Ginzburg. Ne çok uzak ne çok yakın. Kimler kimler var bu esrarengiz sayfalarda. Aristoteles, Marcus Aurelius, Proust, Velazquez, Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Vasari,Cervantes, Montaigne, Voltaire… #secundumquid kavramı mükemmellik kavramıyla çelişmek şöyle dursun “ancak bu eser kadar mükemmel ve doğal olanın bir sonucudur.” Felsefe, tarih, filoloji, resim ve etik şayet ilgi alanınız ise bu başlıklar ışığında parlayan ve günümüz popüler kültüründen örneklerle muazzam bir ayrıntı zengini olan bu eseri ıskalamayınız.
9/10 puan verdi
Şeyleri olduğu gibi görmemizi sağlayan mesafe tam olarak ne kadardır? sorusuna cevap vermeye çalışan kitap, uzaklıkla yakınlık arasında bir denge tutturmak gerektiğini vurguluyor. 1. Yadırgatma 2. Mit 3. Temsil 4. Ecce 5. Putlar ve suretler 6. Üslup 7. Mesafe ve perspektif 8. Çinli bir mandarini öldürmek 9. Papa Wojtyla’nın dil sürçmesi.

Carlo Ginzburg
Carlo GinzburgYazar · 7 kitap
Bologna Üniversitesi'nde uzun yıllar öğretim üyeliğini takiben, Kaliforniya Üniversitesi'nde İtalyan Rönesansı Araştırmaları profesörü olarak çalışmaktadır. 1939, Torino doğumlu olan tarihçi, bugün genellikle "mikro tarih" olarak adlandırılan ve geniş ölçekli tarihsel çalışmaların bakış açısı dışında bırakılmış olay ve inanışların tarih olarak kurulup bilgi alanımıza dahil edilebilmesine ağırlık veren çalışma tarzının önde gelen uygulayıcılarından biri olarak tanınmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.