Tanrı İnancının Akliliği

Cafer Sadık Yaran
Entelektüel ve etik kapasitesinin ve sorumluluklarının bilincinde olan her düşünen insanın, ‘nereden geldik,’ ‘nereye gidiyoruz,’ ‘nasıl yaşamalıyız,’ ‘hayatın bir anlamı var mı”, gibi ‘büyük varoluşsal sorular’ının başında, ‘evreni ve içindekileri yaratan bir Tanrı var mı’ sorusu gelir. Bu mühim soru, zaten inanıp iman etmiş müminler için bile hayatlarının taklidi imandan ‘tahkiki imana’a yükselme evresinde özel bir önem arzeder. Tanrı inancı, çağlar boyunca, insanların fıtratlarında var olan bir inancın din eğitimi ile beslenerek sarsılmaz bir iman olarak varlığını sürdürürken, son birkaç asrın Batı düşüncesinde özellikle rasyonelliği açısından sorgulanmaya ve hakkında şüpheler uyandırılıp alternatifler önerilmeye başlanmıştır. Onun felsefi ifadesi olan teizmin karşısına ateizm ve deizm gibi inançsızlık veya dinden bağımsız inanç modelleri öne sürme gayretleri günümüzde ve ülkemizde de etkisini az veya çok sürdürmektedir. Bu çalışma, günümüz Din Felsefesi’nin önde gelen isimlerinden Alvin Plantinga ve Richard Swinburne gibi filozofların görüşlerinden hareketle, Tanrı’ya olan inancın taklidi ve pragmatik bir kabul değil, bilinçli bir tercih ve akli bir inanç olduğunu irdelemektedir.
Yazar:
Cafer Sadık Yaran
Cafer Sadık Yaran
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224Basım Tarihi: 26 Temmuz 2018Yayınevi: Rağbet Yayınları
ISBN: 9786059475600Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
4/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap başlangıçta felsefi bir tartışma vaad ediyor. Bu vaad zaten okunmasına en büyük teşvik. Ancak sıkıntı da burada başlıyor yazar kendi düşünceleri ile bir görüşe karşı gelmiyor, Swinburne adlı din felsefecisinin görüşlerini bize aktarıyor. Bunu fark ettiğimde çoktan içine girdiğim için bırakmadım kitabı. O yazarı merak etsem zaten okurum neden böyle bir açıklama eserine ihtiyaç duyulmuş anlamış değilim. Kaldı ki yazar kötülük problemine, kötülük de lazım bizi olgunlaştırır gibi sığ ve kötülüğün neyi kapsadığını aciklamayan tezler öne sürüyor. Basit önermelerle Tanrı'nın varlığını ispatladığını düşünüyor. Kare beş köşelidir yanlış bir önermedir gibi kanıtlar ortaya atıp Tanrıyı kanıtlıyor!!! Bilimsel hiçbir yönü olmayan, yazarın kendi fikirlerini içermeyen, okuduğunuzda size hiçbir şey katmayan, okurken kendi kendinize tartıştığınız gereksiz bir kitap.
Tanrı İnancının Akliliği
Tanrı İnancının AkliliğiCafer Sadık Yaran · Rağbet Yayınları · 201817 okunma
Reklam
224 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Akıl-iman ilişkisine dair dini tahkikin yararsızlığını savunmak için öne sürülen felsefi ve dini gerekçelere karşı çıkan Swinburne, inancın duygusal temellere ve irade gibi faktörlere dayandırılmasını doğru bulmaz. Çünkü ona göre "doğru inançlar olmaksızın bırakın cenneti Londra'ya bile varamazsınız." Doğru inanç arayan kişi de hem leyhte hem de aleyhteki delillerin yeterli araştırması ve değerlendirmesine dayalı yüksek ihtimaliyet derecesine bağlı inançlar aramalıdır.
Tanrı İnancının Akliliği
Tanrı İnancının AkliliğiCafer Sadık Yaran · Rağbet Yayınları · 201817 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.