Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Klasik, İbrani, Hıristiyan Antikçağ Kaynaklarına Göre

Tanrıların Doğuşu

Ludwig Feuerbach
“Tanrı, menşe ve öz itibariyle bir ‘akıl nesnesi’ değildir, onu bu hale, daha sonraki kuşakların akılsızlığı ya da aklı getirmiştir. O, spekülasyonun, felsefenin nesnesi ya da ürünü de değildir, çünkü ortada henüz filozoflar yokken tanrılar vardı ve evrenin nedenleri, ateşten ya da sudan ya da hatta hiçlikten meydana gelişi konusunda saçmalamak kimsenin aklına gelmediği zaman da onlar vardı. Tanrı, aslında bir talebin, dileğin nesnesidir; o, talep edildiği, içten arzu edildiği, istendiği için, tasarlanmış, düşünülmüş, inanılmış bir varlıktır. Gözün özüne denk düşen bir varlık olarak, ışığın sadece göz için gerekli bir nesne olması gibi, tanrı da sadece genel olarak bir talebin nesnesidir, çünkü tanrıların doğası insani dileklerin doğasına denk düşer.” Ludwig Feuerbach Daha önce Hıristiyanlığın Özü ve Geleceğin Felsefesi adlı kitaplarını yayımladığımız L. Feuerbach’a göre teolojinin hakiki anlamı antropolojidir ve din, insan ruhunun rüyasıdır. Ama biz rüyada da olsak hiçlikte ya da gökyüzünde değil, yeryüzünde yani gerçeklik diyarında bulunuruz. Hıristiyanlığın Özü’nde bu düşüncenin temellerini atan Feuerbach, Tanrıların Doğuşu’nda ise klasik, ibrani ve Hıristiyan antikçağ metinlerine yoğun referanslar yaparak bu düşüncesini çözümleme yoluna gidiyor.
Yazar:
Ludwig Feuerbach
Ludwig Feuerbach
Çevirmen:
Oğuz Özügül
Oğuz Özügül
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 58 dk.Sayfa Sayısı: 352Basım Tarihi: Haziran 2022Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9786050201154Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
40 günde okudu
Teoloji ve Feuerbach
Alman ahlakçı Feuerbach din, inanç ve düşünce üzerine yazdığı incelikli eserlerinden biri olan "Theogonia" yani "Tanrıların Doğuşu" aklımıza ilk olarak antik Yunanda yazılan Hesiodos'un kadim eserini getirmelidir. Hesiodos beyitlerinde bazı tanrıların nasıl doğduğunu şiirsel bir dil ile yazmıştı. Diğer yandan Homeros eserleri
Tanrıların Doğuşu
Tanrıların DoğuşuLudwig Feuerbach · Say Yayınları · 202269 okunma
Reklam
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kutsal'ın Evrimi
Homeros'un İlyada'sı, Musa'nın Tevrat'ı ve İsa'nın İncil'inin açıklaması yani tefsiri yapılmış. Yazar açıklama yaparken zaman zaman konuyla ilgili felsefi metinlerde ilave etmiş. Bu metinleri alıntı olarak paylaştım. Eski Mısır ve Sümer Tanrıları ve Firavun'un tüm sembolleri birleşip soyutlaştırıldı ve tekleştirildi, Musevilik çıktı. Bunun üzerine antik yunan ve Roma eklendi Hıristiyanlık çıktı, bunun üzerine Mekke'deki tüm putlar da tekleştirilip eklendi İslam ortaya çıktı. Bu evrimde peygamberler sadece birer semboldür, onlar olmasa da bu iş zaten olacaktı. Tanrının tekleşip, soyutlanması, kutsalın evrimidir.
Tanrıların Doğuşu
Tanrıların DoğuşuLudwig Feuerbach · Say Yayınları · 202269 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.