Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tanrısal Öngörü

Seneca

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
85 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Stoa felsefesini benimsememiş olsaydım bile şu eseri okuduktan sonra benimsememem mümkün olamazdı. Senecacığım.. Asırlar süren hasretim.. Yardırmış gene, ne desem az kalır. Okuma noktasında en fazla bir saatinizi alan bu şaheser anlamını kavramaya kalktığınızda hayatınıza mâl olacak cinsten. Eserde esas olarak dünya hayatının geçiciliği ve zorlukları karşısında ancak erdem sahibi olabilen insanın yücelebileceği, bu erdeme sahip olabilmek için nelerin olması gerektiği, erdemin kolay kazanılamayacağı ve ancak zorluklara göğüs gerebilen kişinin erdem sahibi olabileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca erdemin Tanrı tarafından yüklenen zorluklarla kazanılabileceği vurgulanırken Ateizm, Nihilizm gibi akımlara atıfta bulunduğunu söyleyebilirim. Birey, içinde barındırdığı tüm nefsâni duygularına rağmen nasıl yücelebilir, zorluklarla mücadele kişiliği nasıl geliştirir ve sonuç olarak erdem nedir ve nasıl erdem sahibi olunur sorularına bu kısacık eserde bilincinizi az buçuk zorlasanız dahi sonsuz cevap üretebilirsiniz. Kesinlikle tüm insanlığa tavsiye türünde bir eser. İçimizde bulunan ve aslında yaradılıştan bu yana bildiğimiz lâkin dünya hayatının geçici karmaşasında unuttuğumuz Tanrısal Öngörüyü keşfedelim. En-el Hak.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Kabalcı Yayınevi · 2007702 okunma
Reklam
99 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
İnsanların kötü yazgısı, tanrıların onları sevmediği anlamına gelmez!
Felsefenin yanı sıra bilimle, şiirle uğraşarak yaşamını sürdüren
Seneca
Seneca
, topluma ters düşen yaşantısından dolayı sürgünler yemiş hatta ölüme bile mahkum edilmiştir. İmparatorlar ölür ve yenileri gelir. Gelen yeni imparatorlardan biri olan Nero onu affeder ve onu yanına aldırır. Ne var ki bu da iyi sonla bitmez; Nero’ya karşı düzenlenen bir suikast girişimine onun adı karışır ve imparator kendini öldürmesini emreder. Bütün yaşamı boyunca ölümün hiçe sayılması gerektiğini savunmuş olan Seneca bu emri hoşgörü ile karşılar ve damarlarını keserek intihar eder. Böyle erdemli bir felsefeciden geriye kalan muhteşem eserlerden sadece biri olan
Tanrısal Öngörü
Tanrısal Öngörü
T… Eser, Lucilius’un yazara sorduğu şu soru ile başlar: “Dünyamızı tanrısal öngörü yönetiyorsa neden hâlâ iyi insanların başına bir takım kötülükler gelir?” Seneca, eserini bu soru üzerine kaleme alır. İnsan ve Tanrı arasında dostluk gibi sıkı bağ olduğunu nasıl ki bir babanın çocuklarını sert bir şekilde eğitip erdemli olmasını istiyorsa Tanrının da iyi insanları kendisi için yetiştirdiğini ve zorluklarla karşılaştırarak daha sağlam olmasını istediğini belirtir. İyi insan, güçlüklerle karşılaşınca pes eden değil aksine güçlüklerle sonuna kadar mücadele eden insandır. Ancak bu şekilde bir insan kendini tanıyabilir ve yaşamını devam ettirebilir. Kitabı sıkılmadan severek ve de merak ederek okudum. Hoşuma giden en önemli yönü okuduğum baskının bir yüzünün Latince bir diğer yüzünün de kitabın çevirisini içermesidir. Okunması gereken bir felsefeci ve de okunması gereken bir eser.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
85 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Kaç insan yaşadı bu hayatı, herkes Farklı yorumladı.
Seneca; M.Ö 4’de doğmuş ve M.S 65’de Nero’nun isteği üzerine intihar ederek ölmüştür. Stoa’cı filozof Nero’ya yıllarca eğitmenlik de yapmış ve Roma yönetiminde dolaylı yönden etkili olmuştur. Hayatının son 3 yılında yazmaya daha ağarlık vermiştir. -Tanrısal Öngörü oldukça kısa ve nettir. İyilerin başına neden kötü şeyler gelir sorusuyla başlayıp,doğaya ve tanrıya dönmeyi çok güzel başarır. -Hakkında özenle konuşulacak bir adam ortaya çıkarmak için zorlu bir yazgı gerekir. -Neden o insan büyük zulümlere katlanıyor? Başkalarının nasıl katlanacağını göstermek için. -Herkes Mutlu yaşamak ister, mühim olan seni neyi mutlu ettiğini bulmak. Emek vermediğin hiç bir sevgiye sahip olamazsın. Tanrıyı sevmek için verdiğin emek yetersiz belki de. -Doğanın verdiği bu bedenler için üzülmekten vazgeç. -AMAÇ BİR KİŞİYE KOLAY BİR HAYAT SUNMAK DEĞİL.Tanrı için bunu yapmaktan daha kolay ne olabilir? Zorlu bir yazgı ile sınanmış iyilerin hayatından alınan dersler, sonraki nesillerin yapacağı hataları öngörüp engellemek içine belki. Tanrının tek amacı sana hizmet etmek olabilir mi? Gibi düşüncelerle yoğurulacağınız kısa ve net bir kitap okuyacaksınız.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Kabalcı Yayınevi · 2007702 okunma
85 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Stoacılık felsefesine giriş ve genel bilgi edinmek amacıyla okuduğum metin erdem, iyi ve kötü kavramları üzerinden ilerliyor. Seneca iyi insanların, iyi özellikler bahşedilerek kötü veya talihsiz yazgıları ile mücadele ettiklerini ve bunun tanrının iyilerin yanında hatta bir baba gibi, eli sopalı öğretici, olduğunu söylüyor. Kötülerinse talihsizlikler ve güçlüklerle yüzleşmedikleri için, çünkü erdemden yoksunlar, kendilerini tanıyamacaklarını ve cezalarının da bu olduğunu anlatıyor. Merakla elime alıp bitirdiğim metnin sonunda, iyi, kötü, erdem, talih, yazgı gibi felsefi ve bir çok açıdan tartışmaya açık kavramların modern insan için Seneca ile aynı olmadığını düşündüm. Başımıza gelen kötü ya da talihsiz olaylarla mücadele etmediğimiz ya da kendimizi korumak için mücadele etmeyi seçmediğimiz zamanlarda iyi veya erdemli olmayı bırakıp kötünün tarafını mı tutarız? Bence hayır. İnsan pek ala hayata, yaşama veya hayatın anlamına dair sorgulamaları rahat bir yaşam sürerken de yapabilir. Felsefenin kölelerden veya gladyatörlerden değil, rahat yaşam süren ve düşünmeye bolca vakti olan zümrelerden meydana çıktığı bilgisini düşünürsek, istisnalar elbet vardır, kendimizi keşfetmek için acılar çekmemize gerek yok diye düşünüyorum. Ama şu da bir gerçek ve yadsınamaz, acılarla ve kötü talihle mücadelede insan kendi sınırlarını ve gücünü, ya da güçsüzlüğünü tahlil etmek için çokça fırsata sahip oluyor.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Kabalcı Yayınevi · 2007702 okunma
Reklam
99 syf.
9/10 puan verdi
Geç dönem stoacılığın önemli ismi Seneca, eserinde, "tanrısal öngörü varsa, neden iyi insanların başına kötü şeyler gelir?" sorusuna cevap veriyor. Stoacı öğreti ile ilgili güzel bir kitaptır.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
87 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Kötülük Problemiyle İlgilenenler'in İlgisini Çekebilir
Seneca Tanrı ya da Tanrısal bir kuvvetin var olmasına rağmen neden hala kötülüğün var olduğunu soran arkadaşına kendi bakış açısıyla bir yanıt arıyor. Stoacılığın Erken Hristiyanlık ve dolayısıyla ilahiyatın temeli olduğunu düşürsek Kötülük Problemine teolojik bir bakış açısı arayanlar yararlanabilirler. Fakat Seneca'nın ahlak ve yaşamla ilgili fikirlerini arıyorsanız bu kitabı önerebileceğimi söyleyemem.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Kabalcı Yayınevi · 2007702 okunma
85 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Yazgıyı, tanrısal öngörüyü; neden iyi insanların başına kötü şeyler geliyor sorusu üzerinden açıklıyor Seneca. Onun felsefesinde başına gelen türlü zorluklarla mücadele eden kişi erdemlidir ve insanın kendisini tanıması için sınanması gereklidir. Zorluğun kendisi değil onunla nasıl mücadele edildiğidir önemli olan. Burada tevekkül ile kadere razı olmaktan öte, azmi ve güçlüklere karşı savaşım halinde olmayı kutsayan bir yaşam felsefesi vardır.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Kabalcı Yayınevi · 2007702 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
kitap lucilius'un stoa felsefesinin genel öğütlerini benimseyerek aklına yatmayan ve " iyi de benim güzel abim hepsi hoş güzel de niye iyi insanların başlarına kötü şeyler geliyor?" sualinin üzerine seneca tarafından cevap verilmesi neticesinde oluşmuş yani bize kitap olarak miras olmuş. esasta lucilius abimize yazılan bu mektup önce
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
Reklam
99 syf.
8/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Seneca, Stoa felsefesinin önemli isimlerinden. Ailesinin varlıklı olması sebebiyle önemli felsefecilerden ders almıs ve bilgelik sevgisi yüzünden genc yasta felsefeye yönelmiştir. Stoa ve kinik akımlarından etkilenen ve bu öğretilerle yasamını değiştiren Seneca nın durumu babasını rahatsız eder ve önce Pompei sonra Mısır a gönderilir. Yasamı sürgüne geçen, Roma ya özlem duyan Seneca Nero nun imparatorluğu döneminde gelir ancak imparatorluk bünyesinde görev alır ve kendi yaşamına cekilmek ister. Benimsediği öğretisinden uzak bir yasamdır çünkü. İS 65 yılında imparator Nero nun emri ile damarlarını keserek intihar eder. İntiharı şaşırtmasın. Ona göre fazla yaşamak ölümün süresini uzatmaktan başka bisey değildir. Ve insan yaşamdan ayrılmak için bir ölüm biçimi seçebilir. Seneca felsefesini üç kavram üzerinden açıklar: Kader, talih ve tanrısal öngörü. Genel olarak tanrısal öngörü kavramı üzerinde yoğunlaşır. Tanrısal öngörü üzerinde durulmasının nedeni ise Lucius'un Stoacılığı benimseyen, tanrının varlığını kabul eden ama hala anlayamadığı bir soruya yanıt niteliğinde. Soru ise: Tanrısal öngörü olduğu halde neden iyi insanların basına birtakım felaketler gelir? Bu soruyu "tanrıların davasını üstleneceğim" cümlesiyle altı maddede açıklar. Açıklamaları sizi düşündüren, belki inancınızı destekleyen yer yer tatmin eden bazen boşluklar oluşturan cinsten olabilir. Hala güçlü bir öğreti olarak duran Stoacılığı Seneca dan bir okuyun derim.
Seneca
Seneca
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
Kitap çok kısa fakat üzerinde yapılan yorum epey fazla. Kitabı okuduktan sonra birkaç farklı yerden okumalar ve dinlemelerde bulundum. Youtube'da bir kanalın videosunda, kitap hakkında ateistlerin benzeşimini gördüğüm an ikincil dinlemeler yapmanın zararını fark ettim. Evet, Seneca'nın düşüncesi Panteizm'e benziyor. Fakat benim
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
·
7 saatte okudu
Bir yolun yolcusuysanız. Okuyun. Bir şeylerden vazgectiyseniz yeniden ayaklanmak ve olanla varolmak istiyorsanız okuyun. Seneca devrin ahlak,erdem ve bilgelik yolunda güzel ışık tutmuş. Bize de okumak düşer.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
Seneca, bu kitabında Tanrı’nın iyi insanlara birçok keder, ıstırap, acı verdiğini kötülerin ise dünyada ödüllendirildiğinden ve bunun asıl nedeninden bahsetmiş. İyi insanlara kendilerini denemek için fırsatlar tanıdığını ve ancak bu şekilde insanın gerçek potansiyelinin anlaşılacağından söz ediyor. Tanrı’nın iyi insanları kendisi için hazırladığını pişirdiğini eklemiş. Bu durumu savaş esnasında en önemli ve zor görevlere en iyi askerlerin gönderildiğini örnek vererek açıklamış. Yaşamı boyunca dert, hastalık, keder, ayrılık çeken birinin ve buna rağmen elinden gelenin en iyisi için çabalayan bu insanın, Seneca, sözlerini yabana atmamak gerektiğini düşünüyorum.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
85 syf.
10/10 puan verdi
kitabın güzel ve değişik bir havası var gibi geldi. Hem farklı bir hava almak adına hem de içinde güzel olduğunu düşündüğüm açılardan değinilmiş. Ve bunlar haricine ilerleyen kısımda sol tarafta sanırım latince yazı solunda da türkçe çevirisi bulunup son kısımda ise belli başlı içinde bilinmeyenlerin açıklamaları bulunuyor, bunun olması da ayrıca kitabın güzel olmasına daha da güzellik eklenmiş gibi bir cümle kullanabilirim.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Kabalcı Yayınevi · 2007702 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
Seneca bu kitabında öğrencisinin sorusu üzerine 'Tanrıların davasını üstleneceğim' diyerek Stoa felsefesinin üç ana kavramı üzerinde çok yönlü söylevlerde bulunuyor; Talih(fortuna), Kader(fatum) ve Tanrısal Öngörü(Providentia). Kitap 6 parça halinde ele alınmış. Bunun sebebi ise hitabet sanatının inceliklerini barındırıyor olması. Çünkü soruya direkt olarak verilecek cevap mevzuya dair açık çok fazla açık kapı bırakacağından dolayı oluşabilecek soruları cevaplaya cevaplaya inşa edilmiş bir şekilde işleniyor. Kitapta farklı bölümlerle işlenen konu; öncelikle insanı nasıl düşünmesi, bakması gerektiğine yönelik örneklerle güçlendirdiği anlatılar yer alıyor. Bakış açısı daha bütünsel bir hal aldığında ; iyi-kötü, yaşam-ölüm, gerçek mutluluk gibi kavramlar tekrar yorumlandığında, kişi farkında olmadan kendiliğinden bir cevaba yöneliyor. Örneğin iyi dediğimiz şey nedir? Bir kişi zengin ise, güzel ise üstün müdür, talih ona iyi şeyler mi bahşetmiştir? Tarihteki nice üstün kişiler fakirlik ve yokluk içerisinde türlü zulümler altında yaşamıştır, bu kişilere acıyabilir miyiz, ne bahtsızlarmış diyebilir miyiz, bu kişiler ölümü neden kolaylıkla karşılamıştır? Eğer sadece madde dünyasına inanıyorsak, ruhun ölümsüzlüğüne ve gerçek olanın bu dünya olmadığına inanmıyorsak bu sorunun cevabı evet olabilir. Bu sebeple kitabın en başında Seneca öğrencisi için Tanrının varlığı üzerine ve evrenin bir tesadüfler zinciri ile yaratılamayacağına yönelik anlatımlarda bulunuyor.
Tanrısal Öngörü
Tanrısal ÖngörüSeneca · Alfa Yayınları · 2017702 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.