Tanrıya Bakıyorlardı

Zora Neale Hurston
"Ufuktaki gemilerde, her adamın arzuları vardır. Bazılar için umutlar dalgalara yanaşır. Diğerleri için ise, rüyalar sonsuza kadar ufukta yol alır, gözden hiç kaybolmadan seyredilir... ve onları gözleyenler artık sıkılıp gözlerini başka tarafa çevirinceye, zaman onları alaylı bir şekilde silinceye kadar, asla kıyıya yanaşmazlar. İnsan hayatı budur işte..." Amerika edebiyatının güçlü ismi Zora Neale Hurston'ı yazıldığından beri birçok okuyucuyu ve yazarı derinden etkileyen, tartışılan şaheseri sonunda Türkçe... "Umarım ki yıllar hatta asırlar boyunca Tanrıya Bakıyorlardı, Zora Neale Hurston'ın bir roman yazarı olarak bıraktığı mirasın en değerli parçası olacaktır." - Edwidge Dandicat- Kitap, ÖLMEDEN ÖNCE OKUNMASI GEREKEN 1001 KİTAP listesindedir.
271 sayfa

#1001kitap~~~
Antropolog, sinemacı, tiyatro yazarı, öykücü ve romancı olan Zora Neale Hurston 1891'de Alabama'da doğdu, 1894'te ailesiyle beraber Eatonville, Florida'ya taşındı. Burası hem Hurston'ın birçok eserinde kullanacağı hem de yıllar sonra adina 1festivalin düzenleneceği 1yerdir. Üniversitede Ispanyolca, Yunanca, hitabet sanatı
Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu
Gözleri Tanrı’yı SeyrediyorduZora Neale Hurston · İthaki Yayınları · 2021176 okunma
9/10 puan verdi
ONURLU SİYAHİ'NİN YÜREĞİ;
Heyy!!! Siz okurlar sorarım size, bu kadar yaşadıklarımın sorumlusu ben miyim? Büyükannem mi?Hiç tanımadığım annem ve babam mı? Kimdir suçlu olan... Yoksa siyah olduğum için gözlerimi açar açmaz köle olarak anılmak ve değersiz görülmek mi??? Hepsi elbette... Doğru, büyükannemin yaşadıklarının çoğunu yaşamadım fakat onun yaşamış olması benim de aynı olumsuzlukları yaşayacağımdan korkması ve ona göre beni büyütmesi,hayatımın ona göre şekil alması yeterince hüsran dolu zaten... Büyükannemin isteğiyle başlayan evlilik hayatımda yaşadıklarım,gördüklerim, acılarım,ötekileşmem,değersizleşmem ve her şeyden önce yalnız kadın olmam yaşanacak acıların,mutsuzlukların, üzüntülerin başlangıcı değil mi zaten. Evet bir yine bir kadın,yine ezilmişlik,horgörülmek,erkek egemenliğini, Afro Amerika kültürü ile Siyahilerin dilinden okuyacaksınız. "KADIN" beş harf içeriğinde ki anlamın sonsuz olduğunu bana bu eser yine hatırlattı. Satırlarla bizi buluşturan yazarı saygıyla ve minnetle anıyorum. Ve diyorum ki, yazarın bu özel ve güzel başyapıtı ülkemizde az kişi tarafından okunmuş olması üzücü bir durum. Umarım daha çok kişi okur. Kitapla sevgiyle kalın.
6/10 puan verdi
Zora Neale Hurston'ın kaleme almış olduğu "Gözleri Tanrı'yı Seyrediyordu", Afrika Edebiyatının dikkat çeken parçalarından biri olarak niteleniyor. Eser, çok daha önceden yazıldığı halde 1970'lerde okunmaya ve ün kazanmaya başlıyor. Hurston, romanının odağına hayatı henüz tanıyamamış siyahi bir kadını yerleştiriyor ve
İnceleme
Harlem Rönesansı'nın önemli yazarlarından olan Hurtson'un yapıtları başta ilgi görmediyse de yetmişlerden sonra okunmaya başlanmış. Ondan okuduğum ilk kitap. Siyahi kadını el üstünde tutan bir çalışma olmuş bana göre. Özgürlüğün temeline kadını yerleştirirken, toplumu ve halkın söylediklerini hiçe sayıp kendi yolunu seçme cesaretini gösteren bir kadın kahraman yaratmış kitabında. Irkçı söylemlere, halkın birbirini ötekileştirmesine de yer vermiş. Ama daha çok kadının seçmek istediği bir gelecekte nasıl var olup şekillenebileceğini göstermiş. Bu yolculuk aşkın, cesaretin, mücadelenin, hürriyetin adı olmuş. Meslektaşlarından bazılarına nazaran kadını hapseden değil, baş kaldıran, acizleştirmek yerine diş gösteren bir konu seçmiş. Bu kitapta feminizmin gölgesinden ziyade ırkçılığın en zehirli döneminde birey olmanın, başarmanın, kendinden yeni bir insan doğurmanın bilincini göreceksiniz.
219 syf.
Puan vermedi
Kitabın orijinal dili olan Afro Amerikan yerel İngilizcesi (African American Vernacular English) çok ağır, anlamasi zor bir İngilizce. Bundan ötürü okurken bir tık zorlandım. Fakat dilin bu denli ağır ve anlaşılması zor olması kitabin genel düşünce, mesaj ve ideolojisinden eksiltmiyor. Aksine o yerel ve modern İngilizce'ye kıyasla yanlışlıkları olan dilden metni okuyarak, buna zamanla alışıyor ve kitabın atmosferine bu açıdan uyum sağlamış oluyorsunuz. Kitaptaki genel anahtar kelimeler ve temalar; toplum içerisindeki cinsel normlar, aile içi, eşler arası şiddet (fiziksel& psikolojik, bu kitapta çoğunlukla psikolojik) bağımsızlık, kişisel hürriyet arayışı, kölelik, ırk, ataerkil yapı, maskulenlik, kadın erkek arasındaki ilişki şeklinde sıralanabilir.
Their Eyes Were Watching God
Their Eyes Were Watching GodZora Neale Hurston · Harper Perennial · 2006176 okunma
Puan vermedi
Kimsenin merhametine ihtiyacı olmayan bağımsız kadınların hikâyesini anlatıyor.Janie Crawford kendine çizilen yolu kabul etmeyip büyüklerine baş kaldırıyor ve yokluktan zenginliğe, sevgisizlikten aşka yolculuğunda bazen gerçekten zor olsa da burnunun dikine gitmekten asla vazgeçmiyor.Kadın olmanın dil,renk,din farkı gözetilmeksizin her toplumda zor olduğunun ve Güçlü kadınlar yetiştirmenin ne kadar önemli olduğunun anlatıldığı güzel bir kitap...
8/10 puan verdi
merika’lı yazar ve antropolog Zora Neale Hurston, köleliğin henüz kalktığı dönemde Florida ve Palm Beach bölgesinde kurulan zenci kasabalarındaki insanların hayata karışma çabasının ve ırkçılıkla mücadelesinin yanı sıra kitabın güzel melez başkahramanı Janie Crawford, annesi ve ninesi üzerinden kadın olmak, varolma telaşı, yüreğinin götürdüğü yere gitme cesaretini de anlatıyor. Aşk uğruna terk ettiği kasabasına geri dönen Janie’nin evinde ilk gece buluştuğu en yakın dostuna, doğduğu günden itibaren sergüzeştini anlatır, ben diliyle ilerleyen romanı birlikte okuduğum arkadaşların çoğu diyaloglarda, çevirmenin kitabın aslında olduğu gibi bozuk İngilizceye uygun biçimde çevirmesinden rahatsız olmuş, kitap o kadar sürükleyici ki bu durum beni rahatsız etmedi (aşina olduğum bir teknik) fakat yine de bilgisini vermek istedim. Kitap benim için su gibi aktı. Hatta sonunda da gözlerim doldu. Yazar 1920-30 lar Afro-Amerikan yaşantısına yetkin ve eleştirel bir bakış atarken bizlere de son söz olarak yaşadıkların değil yaşamadıkların pişmanlıktır dediğine inanıyorum.
8/10 puan verdi
Beyazların arasında büyüdüğü için siyahi olduğunu farketmemisti. Tüm çocuklarla birlikte çekilen fotoğraftaki siyahi kızı, evin hanımına sorduğunda, beyaz olmadığını öğrendi. Anne -babası yoktu. Büyükannesi büyütmüştü. Büyükannesi siyahilerin köle olduğu zamanlardandı. Oysa Janie özgür ruhlu bir kızdı. Üç evlilik yaptı. Yokluğu da zenginliği de gördü. Sevdi sevildi. Hiç bir zaman köle olmadı. Kitabı , okuduğum bir romanda görmüştüm. Okurken çok keyif aldım. Tek sıkıntım tercüme ile ilgiliydi. Kitap yöresel dille olduğu için çeviri de ona uygun yapılmaya çalışılmış. Bu da dikkati dağıtıp, kitabın hakettiği ilgiyi görmesini engellemiş diye düşünüyorum.
8/10 puan verdi
Zora Neale Hurston güçlü bir kalem. Özellikle diyaloglardaki samimiyeti size hemen hissettiriyor. Bu yönüyle bana Steinbeck'i anımsattı. Özellikle Yukarı Mahalle üçlemesi ve Gazap Üzümleriyle tarzı o kadar benziyor ki Steinbeck'i seviyorsanız Hurston'ı da seversiniz diye düşünüyorum. Kitapta içgüdüleriyle hareket eden bir kadın anlatılıyor. Kalbinin sesini dinliyor ve hata da yapsa bundan vazgeçmiyor. Yer yer kızıyorsunuz karaktere yer yer de hayran kalıyorsunuz. Kitap hakkındaki en büyük eleştirim konuşmalardaki şive olayı. Çevirmen not olarak belirtmiş gerçi, bozuk ingilizceyi o şekilde yansıttığını. Ancak şive Ege şivesi olunca ve ben de 3 yıl orada görev yapınca başlarda kitaba girmekte çok zorlandım. Konuşanlar siyahi kadınlar ama benim kafamda canlanan Egeli teyzeler oldu. Normal okumaya çalıstım olmadı derken bir süre sonra kitaba adapte olabildim. Steinbeck kitaplarında da şive olurdu ama bu kadar yoğun ve dikkat dağıtıcı değil. Kütüphanenizde bulunmasından pişman olmayacağınız bir kitap. Tavsiye ederim..
8/10 puan verdi
Janie’nin hikâyesini belleğimde hüzünlü izler bırakarak okudum ve bitirdim. O bir insan, o bir kadın ve o bir zenci. Benim için ise sadece ve sadece bir insan ya da varlığını hissettiğim güzel bir canlı. Maalesef insanoğlu doğadaki canlı ya da cansız bütün varlıkları sınıflandırıyor, ötekileştiriyor, gücü yeterse sömürüyor ve yine gücü yeterse dövüyor! Zenci olarak doğmak ve kölelikten kurtularak yeni yaşamlar kurmak Janie üzerinde olumlu bir etki yaratmış durumda. Onun için romanda en kötü olaylardan bile çabukça sıyrılan hayat dolu, güçlü ve yaşamaya karşı istekli bir kadın gözlemliyoruz. Kahramanın yöresel şiveyle konuşturulması zaman zaman okuma akışını zorlasa da karakterleri daha iyi hissetmemize yardımcı oluyor. Kadın her zamanda ve her coğrafyada yine kadın. Sadece onuru kırılsın, gözü korksun diye rahatlıkla dövülebiliyor. Özgür bir zenci hiç bir zaman özgür bir beyaza eşit olmuyor! Biri salgında kireçlenerek öylesine toprağa gömülüyor, diğer tahta tabutla. Bir zenciyi öldürürsen beraat edebilirsin bir beyazı öldürürsen asla. Güzel izler bırakan, etkileyici bir romandı. Üzerinde konuşulacak daha çok şey var. Zaman zaman şiir diline yaklaşan ve hayatı sorgulayan betimlemelerle süslenmiş etkileyici bir eser okudum

Zora Neale Hurston
Zora Neale HurstonYazar · 4 kitap
Zora Neale Hurston Amerikalı bir yazar, antropolog ve film yapımcısıydı. 1900'lü yılların başlarında Amerikan Güneyindeki ırkçı mücadeleleri tasvir etti ve hoodoo üzerine araştırma yayınladı. Dört romanından en popüler olanı, 1937'de yayınlanan Gözlerini Tanrıyı İzliyordu.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.