Dino Buzzati
Çağdaş İtalyan edebiyatının en önemli yazarlarından Dino Buzzati, roman, oyun, şiir de yazmış olmakla birlikte, asıl öyküleriyle ünlü. Saniy toplumunun güzünmüz insanı üstüne bir karabasan gibi çöken baskısını, zaman zaman gerçeküstücü, zaman zaman soyut bir yaklaşımla işleyen bu öykülerin kaynaklarını, eleştirmenler bir yandan Poe ile Kafka'ya bir yandan da Dostoyevski'ye bağlıyorlar...
192 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ağustos 1968

158 syf.
9/10 puan verdi
Öykülerin hepsini aşırı beğendim. Çok sevdim hatta, elimden bırakmak istemedim. Sade akıcı bir dille yazılmış 22 güzel, fantastik öykü. Düşündürücü ve ders verici oluşu ayrı güzel. Öykülerin çoğunda masalsı bir hava var. O kadar çok beğendim ki yazarın diğer eserlerine bakmaya başladım bile..
Tanrı Görmüş Köpek
Tanrı Görmüş KöpekDino Buzzati · Milliyet Yayınları · 19951,808 okunma
6/10 puan verdi
Umberto Eco , Nişanlılar kitabını anlatırken "Fransa'da, Almanya'da ve İngiltere'de çok büyük romanlar kaleme alınırken, İtalya'da pek de önem kazanamayan romanlar
Tanrıyı Gören Köpek
Puan vermedi
Kitabın başlığını taşıyan "Tanrıyı Gören Köpek" öyküsü, beni özellikle etkiledi. Bu öyküde, bir köpeğin Tanrı'yı gördüğü söylentisi yayılır ve insanlar bu köpeği görmek için akın
9/10 puan verdi
Tatar Çölü eserinden sonra aklımda kalan bir yazardı Dino Buzzati ve en iyi çeviriler listesinde olmasından dolayı ( Rekin Teksoy ) ve tabi ki isminin ilginçliğinden dolayı başladım kitaba. Kitap farklı farklı öykülerden oluşmakta. Günümüz hayatıyla ilgili bir sürü ders veren mesajlar içermekte. Tanrı'yı Gören Köpek ismi içinde geçen bir hikayeden geliyor. Etkileyici, sürükleyici aynı zamanda düşündürücü bir eser. Hafif felsefe de yapıyor yazar aslında kitapta. Yedi Kat öyküsü gerçekten günümüzde de yaşanan, yaşanabilecek bir komedi gibi dram. Genel itibariyle ölümün bize nasıl yaklaştığını anlatmış yazar. Ecelin nasıl size yaklaştığını size sevdiriyor. Mizah anlayışı da gerçekten bir o kadar eğlenceli. Güldüren hikayeler de mevcut. Fantastik anlatımıyla da öne çıkıyor bir bakıma. Düşündürücü demiştim zaten hayal gücünüzü zorluyor Dino Buzzati. Aralarda kaynayan, pek duyulmayan bu eseri de gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
7/10 puan verdi
Kitapta 22 öykü var ve hepsi güzel metaforları içinde barındırıyor.Benim için kitabın en güzel öyküleri "yedi kat" ve "tanrıyı gören köpek" oldu. İmgeler ve betimlemeler tam yerinde kullanılmış. Eser akıp giderken, sahneleri canlı canlı izliyormuş hissi veriyor insanına. İnsana ait güzel dokunuşlar var ama insanoğlunun zaafları özellikle altı çizilerek ele alınmış. Keyifli okumalar dilerim.
8/10 puan verdi
Eser, 22 kısa öyküden oluşmaktadır . Akıcı , sade bir anlatıma sahiptir . Özellikle kitap’a adını veren Tanrıyı gören köpek hikayesi ; afaroz edilmiş insanların gerçekliğinden emin olmasalarda, bir gün artık Tanrı’nın uğramadığına inanılan bir köye ermiş ve köpeği uğramasıyla hikayenin seyri başlamaktadır .Ermişin gelmesi ve hikayenin ilerlemesi ile toplumdaki ahlaki bozukluğun din , Tanrı ve insan durumunun harmanlanıp ilginç bir öykü oluşumunu görmekteyiz . No: Kitaptaki Yedi Kat hikayesi de anlamlı ve güzeldi .
158 syf.
Puan vermedi
Dino Buzzati adlı birini az buçuk üzüntüyle anacaktır her seferinde" diyor. Hikâyelerinin her birinde toplumu, dönemi, savaşı belli bir ironiyle ele alan Buzzati, Tanrı Görmüş Köpek eseriyle bir tümsek bırakarak onu anmamızı sağlıyor. Tanrı Görmüş Köpek hikâyesinden bir alıntı: "Ve Tanrı, nasılsa bir kerecik, belirsiz bir öykü, bir masal değildi, kilisede yanan mumlarla tüten günlük kokusu arasına sıkışıp kalmıyordu: Yok canım, her yere dalıp çıkıyordu, sanki bir köpek bir evden bir eve taşıyıp duruyordu Tanrı'yı. Yaradan'ın bir nebzesi, içten gelme bir nefesi Galeone'nin vücuduna girmişti ve Galeone'nin gözleriyle görüyor, hüküm veriyor, her şeyi deftere kaydediyordu."
Tanrı Görmüş Köpek
Tanrı Görmüş KöpekDino Buzzati · Milliyet Yayınları · 19951,808 okunma
10/10 puan verdi
“Tanrıyı Gören Köpek”in hayatımdaki izi çok derin. Yedi Kat öyküsü tam da ablamı palyatife yatırmadan hemen önce karşıma çıkmıştı. Aynı dönemde o hikâyeyi okumak ve orada yaşanan sürecinin aynısını yaşamak zorunda kalmak, oradaki doktorların hastayı oyalaması benim ablamı oyalamak zorunda kalmam vs. kısacası manidar ve vurucu bir hikâyeydi benim için. Biraz abartabilirim ama Dino Buzzati, dünyanın en iyi öykü yazarı.
10/10 puan verdi
Dino Buzzati ile tanışma kitabım oldu Tanrı'yı Gören Köpek. Beklentisiz girdiğim bu okuma serüveninden dopdolu çıktığımı söyleyebilirim. Öykülerin tamamında ölümü ensenizde hissediyorsunuz ama aynı zamanda bir kabullenişle geliyor bu his. Ölüm, evet, tatsız ama korkunç değil; yaşam güzel ama ancak içini doldurmayı başarınca. Hayatın her yönünden ele aldığı durumları ustaca işlemiş yazar. Belli bir çevreye takılıp kalmaması onun gözlem ve düş gücünün büyüklüğünü anlatıyor. (Spoiler sayılabilir) Mafyalar, zenginler, köpekler ve hatta uzaylılarla karşılaşıyorsunuz kitapta. Bu çeşitlilik okuma zevkini arttırıyor; öte yandan yazarın bakış açısı temelde sabit kalıyor. Böylece fikirlerin bütünselliğini olayların ya da kişilerin değiştirmediğini; farklı yollardan da gidilse insanların ihtiyacının, hayatın, özünde değişmediğini anlatıyor yazar. Yazarın dili akıcı, kitabı elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Öyküler de genel olarak kısa olduğu için "Şunu da okuyayım, öyle kalkarım." derken bir bakıyorsunuz 3-4 öykü daha okumuşsunuz. Yazarın seçtiği sözcükler oldukça yalın olmasına rağmen her cümlenin içi dolu. İronileri çözmeyi başarınca kitap daha anlamlı elbette ama altındakine ulaşamadığınızda dahi size çok şey anlatmayı başarıyor. Yazarı genel olarak Kafka, Poe ve Dostoyevski ile anmışlar ama ben kendimce yeni bir Saramago buldum. Akıcılığın ardına gizlenmiş kimi yanıtlanmış, kimi çözülmeyi bekleyen bir sürü soru. Durum öykülerini seviyorsanız, bu kitabı da listenize ekleyin.
9/10 puan verdi
Muhteşem ütopyası ve insanı baz alan yaşam felsefesiyle yazarın birbirinden keyifli hikayeleri arasında kendini aramak müthiş bir deneyimdi. İnsanları iyi gözlemleyen birinin kaleminden kendini okumak.. Her hikaye bıraktığı etkiyle farklı sorgulara yöneltiyor. İnsanları, kendini, yaşamı, inançları sorgulatan, bağnazlığı eleştiren ve bence kesinlikle okunması gereken bir kitap. Kitaba adını veren hikaye ilk etapta en iyi kurgu gibi gelebilir ama ben hikayeler arasında tercih yapamadım. Şiddetle tavsiye ediyorum, Sorgulayan, arayan, keşfetmek isteyenlere

Dino BuzzatiYazar · 15 kitap
Dino Buzatti, 16 Ekim 1906 tarihinde İtalya'da San Pellegrino'da doğdu. Ailesi sonradan Milano'ya yerleşti. Buzzati, hukuk fakültesini bitirdikten sonra, Corriera della sera gazetesinde çalışmaya başladı. Onu sonraki yazarlık yaşamına hazırlayan üç tutkusu vardı: Dağ, resim, şiir. İlk romanı olan Barnabo delle Montagne'yi 1935'te yazdı. Başyapıtı sayılan Tatar Çölü'nü 1940'da yayınladı. 1939'da Corriera della sera adıans avaş muhabiri olarak Addis Ababa'ya gitti ve gözlemci olarak da olsa, katıldığı çarpışmaları yazdı. Buzzatı'nin ayrıca Il Segreto del Bosco, Vecchio, I sette messaggeri, Paula alla Scala, Il gtande ritratto, Sessanta racconti Il Colombre gibi yapıtları yanında tiyatroya uyarlanmış çalışmaları ve resimleri de vardır. Üslubu, birçok bakımdan Kafka'ya benzetilen Buzzati değeri geç anlaşılmış bir yazardır. Hatta önce kendi memleketi olan İtalya'da değil, Fransa'da ilgi görmüştür. 28 Ocak 1972'de Milano'da ölmüştür.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.