Radva Aşur
Gündelik hayat devam ederken önce komşu köylerden gelen haberlerle duyulan, sonra sıra sıra bütün köyleri esir alan bir işgal: Filistin toprakları üzerinde kurulmak istenen kaçak bir devletin geleceği için katliamlar yapan Siyonist çeteler, haberlerde geçen yeni kelimeler, en sonunda bu işgal kelimeleriyle Tantûra’nın kıyılarına da vuran bir sürgünün tarihi. Yaşamı boyunca Filistinlilerin topraklarına geri dönmesi için her alanda mücadele eden Mısırlı yazar Radvâ Âşûr, Hayfa’nın güneyindeki bir sahil köyünden Lübnan’daki mülteci kamplarına savrulan bir kadının gözünden, topraksız bırakılmış bir halkın hikâyesini keskin bir gerçeklikle anlatıyor. Tantûralı Kadın, kovuldukları evlerinin anahtarlarını boyunlarında taşıyan, kilidin bir gün açılacağından umudunu kesmeyen insanların epik hikâyesi. Elinizdeki kitapta bir farklılık yaptık. Metinde yer alan türküleri dinlemek için, o sayfaya karekodlar yerleştirdik. Telefonunuzdan karekodu okutursanız, kitabı okurken bu türküleri de dinleyebilirsiniz. (Tanıtım Bülteninden)
400 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ekim 2019

7/10 puan verdi
İnceleme
Radva Aşur, Filistin'in İsrail tarafından işgalini konu alan, göç, katliam, kayıp, yurt özlemi, gurbet, ölüm, gibi temaları roman kahramanı Rukayye'nin gözünden aktarır. Yurtlarından sürülmek zorunda bırakılan kadınların evinin anahtarını boyunlarına asıp ömür boyunca hiç çıkarmaması beni çok duygulandırdı. O aidiyet duygusu, bir gün vatanına, yuvasına dönebilme umudu roman boyunca sürüyor. Roman ilerledikçe o savaş psikolojisini hep üzerinizde hissedeceksiniz. Düşen bombalardan biri de yüreğinize düşmüş olacak. İçim fazlasıyla sızladı okurken. İnsanların alışmak zorunda olduğu acıları gördükçe tüylerim ürperdi. Hep mi kötü şeyler, hep mi zulüm diyip zaman zaman ara verdiğim oldu. Anlatılanlar ne kadar kurgu olsa da, gerçek dünyada yaşanan acıların bir sesi olmuş adeta. Kitabın okurlara yaptığı jest ise sayfadaki karekodları telefonunuza okuttuğunuzda dinleyebileceğiniz Filistin türküleri, şarkıları. Keşke birçok kitapta bunu yapsalar. Kitabı okumadan önce acıya, hüzne, hazır olun. Benden bu kadar.
10/10 puan verdi
Bir an için düşünün… Sabah uyandığınızda doğduğunuz evi, yaşadığınız ve hayran olduğunuz şehri terk etmek zorunda kalıyorsunuz. Üstelik yanınıza hiçbir şey alamadan. Nereye gittiğini bilmediğiniz o gemiye binerken de yol kenarında öldürülmüş birçok cesetin içinde babanızı ve iki abinizi görüyorsunuz. Daha dilinizin düğümü çözülüp, annenize
Puan vermedi
Afganistan denilince aklıma Uçurtma Avcısı geliyordu. Artık Filistin denilince de bu kitap gelecek. Filistindeki olayları hep bir yerlerden okuduk ya da dinledik fakat bu roman işin içine kurgu girmiş olsa bile meselenin daha da derinlerden anlaşılmasını sağlayacak.
Tanturalı KadınRadva Aşur · Ketebe Yayınevi · 2023363 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.