Tao Te Ching

Lao Tzu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
‘Çok fazla biriktiren, çok fazla yitirir.Çok fazla toplayan, çok fazla kaybeder. Dengeyi bilen, talihsizliğe uğramaz. Haddini bilen, tehlikeye düşmez. Böyle bir kimse ebedi olabilir.’ . ‘Dünyanın benim sandığım gibi olduğunu nasıl bilebilirim?Aynı şekilde davranarak.’ . Lao Tzu (kendisine sonradan verilen bir isim,yaşlı çocuk/yaşlı bilge anlamlarına geliyor) , M.Ö 6. yüzyılda yaşayan saray arşiv görevlisi. ‘Bilen konuşmaz, konuşan bilmez’ diyen Lao Tzu, bir komutanın özel isteği üzerine bu kitabı yazmaya başlar.. Geçmiş,bugün ve gelecek üzerine. Tao (evrensel doğa,ebedi yasa) ile te (erdem)’e ulaşmayı anlatır. . Yazılanları okuduktan sonra şunu görmemek imkansız: Evrensel beyinler vardır, ölümsüzdür, sınırları yoktur, zamana yayılır ve etkisi bir ağaç misali kök salar. 2500 yıl önce söylediklerinin çoğu bugün de geçerli. Ders almak, varoluş amaçları üzerine düşünmek için bir rehber niteliğinde. . Arınmak ve ilerlemek gerekiyor erdeme sahip olabilmek için. Kimi zaman eylemsiz kalarak, doğanın akışına kapılarak ama iradeyi unutmadan.. . Ben Destek yayınları baskını okudum, Sefer Guseynov’un çevirisi oldukça sade ve anlaşılır bir okuma süreci sunuyor, bu açıdan çok sevdim. Ayrıca kitap sonuna eklenen Han Feizi adlı bilgenin çalışması da diğer bir güzel detay..Renkleri ile ahenk yakalayan kapak tasarımı ise İlknur Muştu’ya ait. . Ve son bir alıntı: ‘Bütün varlıkların içinde zıtlıkların dengesi vardır; varlıkların hepsi görünmez güçle doludur; ve hepsi kaynaşarak düzeni teşkil ederler.’
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Kafka Kitap · 20191,747 okunma
Reklam
120 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Kitabın özünde insan temel alınmıştır. Cümleler derinlerde entelektüel bir yapıcı eleştiri barındırmaktadır. İlk kez okumuş olduğum yazarın eseri, klasik Çin edebiyatının en eski ve ünlü eseridir. Eser birçok sanatçıya ve şaire ilham olmuştur. Cümleler dönemin entelektüel şahsiyetleri tarafından yorumlanmış ve tartışma mevzusu olmuştur. Yazarın kurmuş olduğu cümlelerde, bilgi ve irfana dair çok güçlü bir kalem olduğunu anlayabiliyoruz. Öyle ki yıllar önce yazılmış olan bu eser, hâlâ daha günümüzde yorumlandığında anlam ve irfanından hiçbir şey eksilmediğini okuyucuya hissettiriyor. Öyle hassas ve değerli konulara değinmiş ki, hangi çağ olursa olsun geçerliliğini kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Yazarın özellikle bahsettiği erdem konusundaki düşüncesine bakınca; belli erdemlere sahip olmakla etkileyicilik ve güç sahibi olmak arasında doğrudan bir ilişki olduğunu görüyoruz. O güne ait olan bu düşünceyi alıp günümüze uyarladığımızda, günümüz insanında erdemin az rastlanır bir özellik olduğunu da göz önünde bulundurarak, aynı değere ve güce günümüzde de sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gene benim dikkatimi çeken ve günümüz toplumu için de söylenebilecek bir başka düşüncesinde; aşırılığı değil, sadeliğin hüküm sürdüğü bir toplumda insanların hırs, çekişme ve rekabetten uzak kalması gerektiğini ve böylelikle huzurlu bir toplumun sağlanabileceğini belirtiyor. Velhasılıkelam, eser üzerine söylenecek veya yazılacak çok şey var fakat kısa kesip bu güzel eseri okuyarak anlamanızı çok isterim. Keyifle okuyun... :)
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Tao : Yol , Te : Erdem Ching : Kitap , öğreti anlamına geliyor. Yol ve Erdem MÖ 600 de kaleme alınmış.İlk defa 647 yılında sanskritçeye çevrilmiş.İnsanın yaşam ve huzur için doğanın bir parçası olduğunu kabul etmesini , uyumlu yaşamayı öğütlüyor.Kitabının bir bölümünde eylemsizliği öğütler. Eylemsizlikten kastı tembellik değil oluruna bırakmayı kasteder.Kitabın başka bir bölümünde ölüm ve yaşamdan bahseder. Hayatı yumuşak ve esnek , ölümü ise sert ve katı olarak bahseder.
Yol ve Erdem
Yol ve ErdemLao Tzu · Maya Kitap · 20181,747 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Taoizmin ana edebi eseri Lao-Tzu'nun Tao Te Ching adlı eseridir. Lao-Tzu'nun bu eserin tek yazarı olduğu hiçbir zaman kesinleştirilememiş. Öyle ki eserde metni oluştururken ya da tarihlendirirken yardım alındığına dair kanıt olabilecek herhangi bir diğer kişiye, olaya, yere ve hatta yazıya bile yapılan bir referans yok. Diğer yandan
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
Reklam
121 syf.
·
Puan vermedi
·
37 günde okudu
"Sadelik, sabır, merhamet. Bu üçü senin en büyük hazinelerin."
Lao Tzu
Lao Tzu
"Ne kadar ileri giderse, o kadar az şey bilir."
Lao Tzu
Lao Tzu
"yetenekli bir asker şiddetli değildir, yetenekli bir savaşçı öfkelenmez, güçlü bir fatih savaşmaz, büyük bir komutan alçakgönüllü bir adamdır."
Lao Tzu
Lao Tzu
Bu kitabı okuduktan sonra
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
" Bilmiyorum, artık hiç bilmiyorum Ölüme de hazır değilim, yaşama da " Tao The Ching = Erdem kitabı, yol kitabı gibi anlamlara gelir. felsefik ve son derece düşündürücü bir kitaptır. bir solukta bitirmek yerine üzerine düşüne düşüne okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. kitap bölümlere ayrılmış ve insanın doğru yola giden serüvenini bize öğütlerle sunmuş. sonlara doğru beni biraz sıksa da yine de anlamlı bulduğum birçok satır vardı.
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Destek Yayınları · 20181,747 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
Beş başlanğıc element
Mənfinin müsbətə və əksinə, müsbətin mən- fiyə keçidi tadricən baș verir. Bu proses bir neçə fazadan, daha dəqiq desək, beş fazadan ibarətdir. Onları qədim ənənəyə uyğun olaraq beş başlanğıc elementa (u sin) uyğun adlandırılr: ağac, atəș, torpaq, metal və su (bu sıralama qarşılıqlı yaradılış sıralaması adlanır. Bundan dao praktikası üçün vacib olan qarşılıqlı təyinetmə sıralaması da var: metal ağacı məğlub edir, atəş metalı məğlub edir, su atəși məğlub edir, torpaq suyu məğlub edir, ağac torpağı məğlub edir
Dao De Dzin
Dao De DzinLao Tzu · Qanun Nəşriyyatı · 01,747 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
Bu kitabı okuduğumda bir şey fark ettim. Gerçekten bilgi kişilerin sözlerini şiir tarzıyla anlatmaya çalıştıklarını. Mesela
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlana Celaleddin-i Rumi
veya
Yunus Emre
Yunus Emre
. Şiirin evrensel bir tarafı var gibi. Bu kitabı bence liseden itibaren insanların okuması gerekiyor. Özellikle yönetici sınıfında olan kişiler. Çünkü kitap ahlaki tarzda öğütler verdiği gibi asıl işin idareciler kısmına hitap ettiği anlaşılıyor. Devletin nasıl yönetilmesi gerektiği insanlarla nasıl anlaşılması gerektiği nasıl ölçülü olunması gerektiği gibi bir sürü konu hakkında bilgi sahibi yapıyor. Kitap hakkında bir ön sözü okudum. Kitap hakkında çeşitli teoriler var yazarının gerçek olup olmadığı gibi. Bu da bana aslında Sokrates'i hatırlatıyor. Çünkü Sokrates de gerçekten var mı ya da yok mu bunu tartışıyoruz. Yoksa bu bilgi kişiler sadece birer hayal ürünü mü ? Eğer hayal ürünleri ise bile gerçekten bunları yazanların erdem hakkında çok şey bildiklerini söyleyebilirim. Tabii onlar bir şey bildiğini iddia etmezler. Hatta şu sözü söylerler "Bir şey biliyorsam o da hiçbir şey bilmediğimdir."
Sokrates
Sokrates
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
Tao Te Ching; erdem, bilgelik, devlet yönetimi gibi konularda ele alınmış etkileyici bir öğreti kitabı. Aynı zamanda isminden anlaşılacağı üzere Taoculuğun en önemli metni sayılıyormuş; dolayısıyla Taocu düşünce sistemini de az biraz anlayabilirsiniz bu kitapta. Zaten 'Tao/Dáo' yol/öğreti demekken, 'Te/Dé' ise erdem anlamındaymış. Gerçekten oldukça anlamlı nasihatler var içinde. Benim en sevdiğim öğreti ise yalınlık ve sadelik öğretisi oldu. Ayrıca 'wú wéi' yani 'yapmadan yap' felsefesi de düşündürücüydü. Laozi bana sanki Çin'in Cibran'ı veya Coelho'su gibi geldi. Zaten iki yazarı ve tarzlarını da sevdiğim için genel olarak sevdiğim bir kitap oldu Tao Te Ching ve tabiki önerimdir. Herkese keyifli okumalar.
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Yin-Yang felsefesini içselleştirdiğimden beri hayatım daha dengeli. Huzura erişmenin yollarını ve nihai hedefimi bulduğumu düşünüyorum bu felsefeyi benimsedikten sonra ne tarz bir kitap okumalıyım diye düşünürken biraz araştırdıktan sonra böyle bir baş yapıt karşıma çıktı. İçerik doğa kanunlarını, İnsan haklarını, Devleti ve dikkatimi çeken bir nokta olan zıtlıkların birbiri ile olan uzak ama bir o kadar yakın bağlantılarını anlatmakta. Her bir sayfası mest edici, okuması kolay, anlaması ise bakış açınız ve hayat tarzına göre değişkenlik gösterebilir. Artık sanırım uzak doğuya daha fazla uğrayacağım.
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
312 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Yazarın kurmuş olduğu cümlelerde, bilgi ve irfana dair çok güçlü bir kalem olduğunu anlayabiliyoruz. Öyle ki yıllar önce yazılmış olan bu eser, hala daha günümüzde yorumlandığında anlam ve irfanından hiçbir şey eksilmediğini okuyucuya hissettiriyor. Özellikle yönetici sınıfında olan kişiler. Çünkü kitap ahlaki tarzda öğütler verdiği gibi asıl işin idareciler kısmına hitap ettiği anlaşılıyor. Devletin nasıl yönetilmesi gerektiği insanlarla nasıl anlaşılması gerektiği nasıl ölçülü olunması gerektiği gibi bir sürü konu hakkında bilgi sahibi yapıyor. Hiçbir beklentin olmadığı zaman, bütün dünya senin olur.. Başkalarını bilmek akıllılık, Kendini bilmek irfan sahibi olmaktır. Kendisini öğrenime veren günden güne ağırlaşır. İyi komutanlar savaş çığırtkanlığı yapmazlar.
Yol ve Erdem
Yol ve ErdemLao Tzu · Can Yayınları · 20221,747 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
Lao Tzu
Lao Tzu
isimli bir ermiş tarafından yazılmış olan
Tao Te Ching
Tao Te Ching
klasik Çin edebiyatının en eski ve en ünlü örneklerinden biridir.
Lao Tzu
Lao Tzu
hem "yaşlı usta" hem de "yaşlı çocuk" anlamına gelmektedir. Tao karakteri "yol", "öğreti" anlamına gelmektedir. Te karakteri ise "erdem", "iktidar", "güç" anlamına gelmektedir. "En yüce erdem erdemlilik taslamaz. İşte bunun içindir ki: Yol kaybolduğu vakit erdem doğar. Erdem kaybolduğu zaman insancıllık doğar. İnsancıllık kaybolduğu zaman doğruluk doğar. Doğruluk kaybolduğu zaman usul ve adalet doğar." (syf 41)
Lao Tzu
Lao Tzu
isminde bir ermişin yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa da tam olarak hangi yıllarda yaşadığı tartışmalara açıktır. Eser değişik zamanlarda devrin siyasi iklimine göre değişik şekillerde yorumlanmış, yazıldıktan yüzyıllar sonra bile her yorumcu ve tercümanın elinde yeni anlamlara bürünmüştür. Metnin yüzyıllar sonra bile okunmasının sebebi değindiği konuların her zaman geçerliliğini koruyacak nitelikte olması; metnin birbirinden farklı anlamlara bürünebilmesinin en büyük sebebi ise ifadedeki anlam kapalılığıdır. Metnin hedef kitlesi aristokrat kesim ve devrin siyasi figürleridir. Siyasi boyutu ağır bassa da, hayata dair daha genel ve temel konulara da değinilmektedir. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, hayatınızın her alanına sığdırabileceğiniz, kendisi küçük ama anlamı oldukça geniş bir eser. Keyifli okumalar.
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
98 syf.
8/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Derin anlamlar içeren şiirsel bir akışla işleyen felsefe kitabı demek zannımca doğru olur kitapta ki derin anlamı anlayabilmek için ara sıra açıp tekrar okuyup kafa yormak gerektiğini düşünüyorum. İş Bankası kitabı bence güzel çevirmiş ve dipnotlar ile güzelce zenginleştirmiş
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,747 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Herkese merhaba arkadaşlar. :) Lafı dolandırmadan direkt konuya giriş yapıyorum. Eserin konusu genel itibari ile öğüt verme ve Tao inanışıyla ilgili bilgilendirmeler içerir. Çin kültüründe yaygın olarak görülen Tao'culuk Tanrı'dan önce var olduğuna inanılır. Aslında evreni o yaratmıştır. Yani o tanrıdan bağımsız vardır. Zaman zaman öğüt verir devletin yönetimi hakkında, kişinin yapısı ve eylemi ile ilgili güzel ve dinlendirici bir kitap diyebilirim. Halil Cibran'ın eserlerine yakın buldum. Sevdiğim tür olduğu için okurken sıkılmadım da. Tao te ching: Tao erdem rehberi anlamına gelir. Taoculuk ile konfüsyüsçülük kıyas içinde birbiriyle devamlı savaş halinde eleştiriler sunar. Tao hep konfüçyüsçü düşüncesini alaşağı eder. Kitap genel olarak şiir tarzında yazılmış hemen yanında da şiir hakkında bilgilendirme yapılıyor bu genelde konfüçyüsçü düşünce ve devlet yapısına aykırı bir eleştiri sunar biçimdedir. Kitabı sevdim ilgisi olanlara öneririm. Sevgi ile okuyun...:))☆
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Remzi Kitabevi · 20181,747 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.