Edward Hallett Carr 1982'de doğmuş, Londra'da Merchant Taylors Okulunda ve Cambridge'de Trinity Kolejinde okumuştur. 1916'da Dışişleri Bakanlığına girmiş ve 1936'ya dek bu örgütte çeşitli görevler yapmıştır. Daha sonra, Aberstwyth'teki Galler Üniversitesi Wilson Uluslararası Politika kürsüsü profesörü olmuştur. 1941 - 1946 yılları arasında, The Times gazetesinin yayın yönetim yardımcısı olarak çalışmış, 1953 - 1955'te Oxford'ta Balliol Kolejinde Siyaset dersleri için öğrenci danışmanlığı yapmış, 1955'te Cambridge'te Trinity Kolejine öğretim üyesi seçilmiştir.
Türler:
207 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1980

Tarih metodolojisine dair kısa bir bakış
10/10 puan verdi
Üniversite 1. sınıfta değerli hocam
Serkan Acar
Serkan Acar
'ın "Bu kitabı mutlaka okuyun," diye diye başımızın etini yediği, ama ders puanlama mantığı, yapılan zorla baskı ve vizyonsuzluğum yüzünden
Tarih Nedir?Edward Hallett Carr · İletişim Yayıncılık · 2018769 okunma
Tarih Nedir?/Ne değildir?/Ne olmalıdır?
8/10 puan verdi
Tarih yazıcılarının geçmişten günümüze sayıda çokluğunun yanında Tarih'in kendisinin ne olduğu veya ne olmadığı hatta ne olması gerektiği konusunun üstüne kafa yoran insanlar pek azdır. Akılcı
Tarihsel Bilgi ve Nesnellik Üzerine
8/10 puan verdi
Tarihsel düşünceyi, tarihçi ile tarihsel gerçeklik arasındaki ilişkiyi anlamada son derece önemli bir kaynak. Carr’ın tarih anlayışı, tarihsel olayları basitçe anlatmanın ötesinde, onları yorumlama biçimimizi derinden etkileyen bir yaklaşım sunuyor. Kitap, hem tarihçilerin hem de tarihsel düşünceye ilgi duyan herkesin üzerinde düşünmesi gereken soruları gündeme getiriyor. Carr, tarihi sadece geçmişin izlerinin bir yansıması değil, aynı zamanda toplumsal yapıların ve insan seçimlerinin bir sonucu olarak görüyor. Tarih Nedir?, yalnızca tarih felsefesiyle ilgilenenler için değil, aynı zamanda tarihsel olaylara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak isteyen herkes için mutlaka okunması gereken bir eser. Carr’ın tarih anlayışı, bize tarihsel olayların sadece geçmişi değil, aynı zamanda geleceği de şekillendirdiğini ve tarihçilerin bu dinamik süreçteki etkisini unutmamamız gerektiğini hatırlatıyor.
9/10 puan verdi
Eveeeeet. Evet, evet. Ciddi bir kitap incelemesi olcak. Dalga geçmicem diğerleri gibi. Tamam başlayalım bakalım. Arkadaşlar evdeki çocuklara aylık kitap okuyup tahlil edelim diye bir fikir attım. Tuttular. Bunu aldırdım ve okuduk. Ayın 8inde tahlilini yapicaz. Size de kitabın bazı yanlarından bahsetmek istiyorum: Öncelikle 60 sayfalık bir girişi var. Bu girişi okumazsaniz kitabı anlayamazsınız. Denenmiştir hee. Bu girişte ne mi var? Kitabımızın yazarı Carr ile İsaiah Berlin arasındaki tarih anlayışının kavgasını görüyoruz. Okuyun burayı adamlar çok güzel felsefe yapmış. Tarih deyince akla geçmişte yaşanan olgu ve olaylar akla geliyordu, neden sonuç ilişkisi falan diyorduk; bu kitap bunun biraz da böyle olmadığını bana gösterdi. Şimdi buraya yazarsam pat diye spoiler yersiniz, bunun için yazmıyorum. "Tarih, toplumların değil; kişilerin tarihidir. Toplumları kişiler yönlendirir, bu kişiler kararlar verirler ve olaylar gelişir. Bu sebeple tarih; toplumu yöneten kişilerin tarihidir. Bu kişilerin verdiği kararlar ruh hallerine ve içinde bulundukları duruma bağlıdır. Tarih de bu durumları bilmek zorunda." Gibi değişik teoriler ve bu teorileri ispatlamaya çalışmalar var kitabın içinde. Alın okuyun. Ortamlarda tarih konuştukları sırada olaya çok değişik açılardan bakarak çok doğru çıkarımlar yaparsınız. Egonuz da tatmin olur. "Vay be gardaşim! Sen neymişsin" derler ki bu da denenmiştir . Güzel kitap yav. Valla...
9/10 puan verdi
Tarih Nedir? Eseri adı üstünde tarihin tanımı ve çeşitli sorularla tarihin felsefesi ve genel olarak tarihçesi hakkında daha detaylı bir şekilde kaleme alınan önemli eserlerdendir. Dili akademik bir yayın olması hasebiyle pek okuma alışkanlığı olmayan veyahutta tarihi- akademik eserlere ilgisi olmayanlara biraz sıkıcı gelebilir. Kıymetli yazarın üslubu ve kalemi ile bütünleşen bu eseri hem tarih bölümü okuyanların hem de hayatından içinde bulunan bireylerin mutlaka okuması gereken nadide eserlerden biridir. Bunun yanısıra kültürel açıdan da Tarih nedir? sorusunun cevabına daha detaylı bir şekilde ulaşabilmektedir. Şimdiden okuyacak olan arkadaşlara iyi okumalar dilerim...
Tarih Nedir?
Kitaba dair birkaç alıntıyla incelememizi bitirecek olursak: - "Tarih hakkındaki görüşümüz, toplum hakkındaki görüşümüzü yansıtır." - "Tarihçi geçmişin değil, bugünün insanıdır." - "Tarih, geleneğin kuşaktan kuşağa aktarılan aktarılmasıyla başlar; gelenek ise geçmiş alışkanlık ve derslerinin geleceğe taşınmasıdır." - "Tarihçinin üstünde çalıştığı geçmiş, ölü bir geçmiş değildir, belli bir anlamda bugün hâlâ yaşayan bir geçmiştir."
Puan vermedi
Tarih sadece genel kültür olmayışı ve bizlere tarihçi vasıflarını bir kılavuz olarak bırakmış olduğu eser . Bence tarih insana hayatı için bir kılavuz sadece savaşları anlaşmaları anlatmak genel kültür verirken Ankara savaşının Filleri ile meşhur edildi ama kimse ego uğruna iletişim bozukluğu hakkında kendine ders çıkartmadı .kitaba dönecek olursak objektif bakmak , yargıda bulunmak değil olguları kendi dönemine göre neden sonuç ilişkisinin önemini anlattığı her tarihçinin defalarca okuması gerektiği bir kitap
9/10 puan verdi
Tarihin bilimsel bir yaklaşımla nasıl ele alınması gerektiğini ve inceleme yöntemlerini açıklayıcı bir biçimde ele alan kaynak kitaplarından biridir .
7/10 puan verdi
Alan okuması olarak okunabileceği gibi tarihin nasıl yazıldığını ve nasıl okunması gerektiğini öğrenmek isteyenler için güzel bir başlangıç olacaktır bu kitap. "Nesnel tarih yoktur" der ve bolca destekler bunu "Çünkü eğer her şey gerçekten öznelse, eğer geçmişe dair hiçbir şeyi kesin olarak bilemeyeceksek ve metne anlamını veren onu okuyanlarsa, öyleyse postmodernlerin söylediklerine neden inanalım ve neden biz de onların yazdıklarına söylediklerinin tam tersi bir anlamı vermeyelim?" (Richard J.Evans-In Defense of History) Benim için okuması kolay ve keyifli bir kitap olmuştu, öğrettikleriyle insan iyi hissediyor. Tarihle ilgili bir not daha yazıp bitireyim: "tarih bir süreçtir ve siz süreçten bir parçayı çıkarıp sadece onu inceleyemezsiniz... her şey tümüyle birbirine bağlıdır."
Tarih Sistematiği
6/10 puan verdi
Tarih Öğretmenleri için güzel bir eser. Sistematik bir şekilde Tarih disiplinini ele alan öğretici mahiyette yazılmış bu eserde umduğumuz tek şey tarih üzerine yazım olsun. Aksi halde bir Herdot'un Historiasini beklerseniz büyük bir hayali kırıklığı yaşarsınız.

Edward Hallett Carr
Edward Hallett CarrYazar · 19 kitap
Edward Hallett Carr 1892 yılında Londra'da doğdu. Merchant Taylors School ve Cambridge Trinity College'da öğrenim gördü. 1916'da Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başladı. 1927'de Moskova'ya ilk gezisini yaptı. 1936'da Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldı ve 1936-47 arasında Aberstwyth'deki Wales Üniversitesi'nde uluslararası politika profesörü olarak ders verdi. 1941-46 arasında The Times gazetesinin yayın yönetmeni yardımcılığını yaptı. 1953-55 arasında Oxford Üniversitesi'ne bağlı Balliol College'da, 1955'ten sonra da Trinity College'da çeşitli akademik görevler üstlendi. Birçok kitabı arasında başlıcaları şunlardır: The Romantic Exiles (1933), The Twenty Years' Crisis, 1919-1939 (1939), Conditions of Peace (1942), The Soviet Impact on the Western World (1946), The New Society (1951), What is History? (Tarih Nedir?) (1961) ve Sovyet Rusya Tarihi adlı dizide The Bolshevik Revolution 1917-1923 (3 cilt), Interregnum 1923-1924 (1 cilt) ve Socialism in One Country 1924-1926 (3 cilt).
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.