Tarikat-i Muhammediyye

İmam Birgivi
Şeytan, insanın apaçık düşmanıdır. Onun bütün emeli, îmanı yok etmek, ateşte ebedî kalmaya yol açmaktır. Kulu tâatten dışarı çıkarmak, kahredici bir zulme saptırmak ister. İnsanı oyalayıp hayırlı işlerden geri bırakmaya, derece ve mertebelerden aşağı düşürmeye çalışır. Sarsılmaz bir gayretle, insanı manevi zaferden alıkoymaya çabalar. O ancak kendi hempaları cehennem yârânından olsun diye onları dâvet eder. O halde, korunma sebeblerini al ve şeytanı düşman edin! Dünya fânidir, çabucak zevâl bulup harap olacaktır. Dünyanın izzeti zillet, ni'metleri nikbet, şerâbı serâbdır. Âhiret evi ise sermedî hayatın tâ kendisidir. O, iman ehlinden olup da sakınanlar için hazırlanmıştır.İzzeti bâkî ve sonsuzdur. Ni'metleri sade ve devamlıdır. O gün için çehreler vardır ki Rablerine bakarlar; parlar ve aydındırlar. Rableri katında hoşnutluğa ermiş, gönülleri yatışmıştır. O'ndan râzı ve O'na şükredicidirler. İşte bu nimetin ve en üstün lezzetin, fevz ü felâhın, en büyük saâdetin kendisidir. Bunlara erişmek ancak itikadlarda, sözlerde huylarda ve işlerde evvelkilerin ve sonrakilerin efendisi, peygamberlerin sonuncusu olan Efendimiz'e uymakla elde edilebilir. Tarîkat-i Muhammediye adlı bu seçkin eser, Resûlüllah (S.A.V.) Efendimiz'in açtığı bu nurlu ve mübârek yoldan nasıl yürüneceğini delilleriyle ortaya koymaktadır.
Yazar:
İmam Birgivi
İmam Birgivi
Çevirmen:
Celal Yıldırım
Celal Yıldırım
Tahmini Okuma Süresi: 15 sa. 49 dk.Sayfa Sayısı: 558Basım Tarihi: Ocak 2009Yayınevi: Demir Yayınları
Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
558 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Günümüzden yaklaşık 450 yıl öncesi yaşayan ve bu eseri yazan İmam-ı Birgivi Muhammed Efendi kısaca < İmam-ı Birgivi > olarak tanınıyor.. Ahlakçılığının yanısıra ilmi,fazileti ile şöhret olmuş bir Türk alimi. O dönemde başgösteren sünnete aykırı bid'atlere karşı kaleme aldığı bu eserle halka doğru yolu göstermek ve halkın ahlakının düzeldiğini,yükseldiğini görmek amacıyla bu eserini yazmıştır. Tarikat-ı Muhammediyye' de Kur'an'ı Kerim ve Hadisler ışığında iyi ahlak nasıl elde edilir ? ve İnsan kendi ayıplarını nasıl öğrenebilir ? sorularının cevaplarının yanısıra Kalb'in ve Dil'in afetlerinden bahsediliyor.Tavsiye eder ve iyi okumalar dilerim.
Tarikat-i Muhammediyye
Tarikat-i Muhammediyyeİmam Birgivi · Demir Yayınları · 200973 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Tarikatları; hak tarikatlar, evvelce hak tarikatlar olduğu halde sonraları bozulan tarikatlar ve tamamen sapık tarikatlar olmak üzere üçe ayırabiliriz. Sapık olanlarına aslında tarikat bile denilmez. Onlara tarikat adını vermek gerçek tarikatlara hakarettir. Onlar İslamiyet’i temsil edemez, İslam adına konuşamaz ve İslam’a inanmayanlar da onlara bakarak İslam ve Kuran hakkında hüküm veremezler. Gerçek tasavvuf nurunu Allah katında değerli olan yüce velilerden alır. Onun için tasavvufu şöyle anlatırlar: ŞERİAT = TARİKAT = HAKİKAT = MARİFET
Tarikat-i Muhammediyye
Tarikat-i Muhammediyyeİmam Birgivi · Demir Yayınları · 200973 okunma
·
Puan vermedi
Şeytan, insanın apaçık düşmanıdır. Onun bütün emeli, îmanı yok etmek, ateşte ebedî kalmaya yol açmaktır. Kulu tâatten dışarı çıkarmak, kahredici bir zulme saptırmak ister. İnsanı oyalayıp hayırlı işlerden geri bırakmaya, derece ve mertebelerden aşağı düşürmeye çalışır. Sarsılmaz bir gayretle, insanı manevi zaferden alıkoymaya çabalar. O ancak kendi hempaları cehennem yârânından olsun diye onları dâvet eder. O halde, korunma sebeblerini al ve şeytanı düşman edin! Dünya fânidir, çabucak zevâl bulup harap olacaktır. Dünyanın izzeti zillet, ni'metleri nikbet, şerâbı serâbdır. Âhiret evi ise sermedî hayatın tâ kendisidir. O, iman ehlinden olup da sakınanlar için hazırlanmıştır.İzzeti bâkî ve sonsuzdur. Ni'metleri sade ve devamlıdır. O gün için çehreler vardır ki Rablerine bakarlar; parlar ve aydındırlar. Rableri katında hoşnutluğa ermiş, gönülleri yatışmıştır. O'ndan râzı ve O'na şükredicidirler. İşte bu nimetin ve en üstün lezzetin, fevz ü felâhın, en büyük saâdetin kendisidir. Bunlara erişmek ancak itikadlarda, sözlerde huylarda ve işlerde evvelkilerin ve sonrakilerin efendisi, peygamberlerin sonuncusu olan Efendimiz'e uymakla elde edilebilir. Tarîkat-i Muhammediye adlı bu seçkin eser, Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz'in açtığı bu nurlu ve mübârek yoldan nasıl yürüneceğini delilleriyle ortaya koymaktadır.
Tarikat-i Muhammediyye
Tarikat-i Muhammediyyeİmam Birgivi · Demir Yayınları · 200973 okunma
·
Puan vermedi
Rabbim benim ilmini arttır de. Taha20/114
Tarikatları; hak tarikatlar, evvelce hak tarikatlar olduğu halde sonraları bozulan tarikatlar ve tamamen sapık tarikatlar olmak üzere üçe ayırabiliriz. Sapık olanlarına aslında tarikat bile denilmez. Onlara tarikat adını vermek gerçek tarikatlara hakarettir. Onlar İslamiyet’i temsil edemez, İslam adına konuşamaz ve İslam’a inanmayanlar da onlara bakarak İslam ve Kuran hakkında hüküm veremezler. Gerçek tasavvuf nurunu Allah katında değerli olan yüce velilerden alır. Onun için tasavvufu şöyle anlatırlar: ŞERİAT = TARİKAT = HAKİKAT = MARİFET Imam Birgivi tarafından kaleme alınan bu eserin yazılış gayesi , Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in sünnetini yaşanır kılma arzusudur. Hesap verecek olan müslümanın , hayatına girmiş olan bidatları fark etmesi ve hayatına girebilecek olan bidatlara karşı önlem alması için okunması elzem bi kitaptır. Din, ahlâk ve tasavvuf konularıyla ilgilendiği için toplumumuzda bir baş ucu kitabı olma niteliğindedir. Eserde kalbin hastalıkları, kötü hasletler ve övülen hasletler dışında ehli sünnet akaidinin hakk yol, doğru yol olduğuna dikkat çekilmiş, bidat fırkalar ve küfre sebeb olan amiller detaylıca ele alınmış.. Kitapta yer alan bir hadis ile bitirmek istiyorum.. Enes (radıyallâhu anh), Resulullah'ın (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Kimin derdi-tasası ahiret olursa, Allah onun kalbini zenginleştirir, haline çeki düzen verir ve dünya onun peşinden gelir. Kimin de derdi-tasası dünya olursa Allah onun fakirliğini iki gözü önüne koyar, düzenini dağıtır ve dünyadan sadece onun için takdir edildiği kadar ona gelir.” Selam ve dua ile..
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediyeİmam Birgivi · Muallim Neşriyat · 201973 okunma
Reklam
520 syf.
·
Puan vermedi
“Bir münadi üç defa şöyle seslenir: Dünyayı ehline bırakın! Her kim dünyadan gereğinden fazla alırsa, o kimse farkında olmadan ölümünü almıştır." Tarikat-ı Muhammediye Imam Birgivî hazretlerine ait icerisinde akaid,fıkıh,ahlak ve daha nice konuları ele almis muazzam bir eser her muslumanin kitapliginda olmasi gereken eserlerden birisi diyebilirim.. Kitabin sonlarinda takvaya ulasmanin yollari konusu islenmis buda ayrica cok guzeldi …Ayetler,hadisler ve farkli alimlerinde goruslerine yer verilmis. #tavsiyekitap aliniz ..okuyunuz ..sifalaniniz… #ALINTILAR Ey sálik! Sana gereken, zikredilen bütün bu kötü huylardan kaçınmak ve onları defedip ortadan kaldırmak, bunların zıtlarını ve diğer faziletleri elde etmendir. Böylece senin için nefis tezkiyesi, ruhun arınması, kalbin kötü ahlaklardan arınıp güzel huylarla bezenmesi mümkün olsun. Çünkü tasavvuf da bunlardan ibarettir. Bid'at ehlinin itikadının karşısında ehl-i sünnet ve'l-cemaat itikadi vardır. Ehl-i sünnet itikadının dayanağı, tahkik etmek ve delil aramakla beraber sünnete, sahabenin üzerinde bulunduğu itikada ve ümmetin icmasina sarilmak, ayrıca nefsin arzularını ve kendi görüşünü beğenmeyi terk etmektir.. Ey Ebâ Zer! Sabahlayıp Allah'ın kitabından bir ayet öğrenmen senin için yüz rekat (nafile) namaz kılmandan daha hayırlıdır. Yine sabahlayıp ister amel et ister etme ilimden bir konu öğrenmen senin için bin rekat (nafile) namaz kilmandan daha hayirlidir."
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediye
İmam Birgivi
İmam Birgivi
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediyeİmam Birgivi · Muallim Neşriyat · 201973 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
Imam Birgivi tarafından kaleme alınan bu eserin yazılış gayesi , Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in sünnetini yaşanır kılma arzusudur. Hesap verecek olan müslümanın , hayatına girmiş olan bidatları fark etmesi ve hayatına girebilecek olan bidatlara karşı önlem alması için okunması elzem bi kitaptır. Birgivli Mehmet Efendi eserini hayatının sonlarına doğru kaleme almış (1573 tarihinde Hakk Teâlâ'ya kavuşmuştur) ve günümüze kadar müslüman olan bireylerin hayatlarına katkıda bulunmaya devam etmiştir.
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediyeİmam Birgivi · Muallim Neşriyat · 201973 okunma
848 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Tasavvufta önemli bir yer teşkil eden baş eserlerden. Her konuya önce ayetler daha sonra hadisler ile başlanılmış. Sahabe sözleri, müctehid görüşleri gibi yan ekler hiç yok diyecek kadar az. Tamamı ayet ve hadislerin oluşturduğu, tasavvuf ağırlıklı az da olsa fıkhi bir eser.
Tarikat ı Muhammediyye
Tarikat ı Muhammediyyeİmam Birgivi · Kalem Yayınları · 201773 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
Din, ahlâk ve tasavvuf konularıyla ilgili çok tanınmış Arapça bir eserdir et-Tarikatu'l Muhammediyye. Yazılışından günümüze kadar toplumumuzda bir başucu kitabı olarak okunmuş. Eserde kalbin hastalıkları, kötü hasletler ve övülen hasletler dışında ehli sünnet akaidinin hakk yol, doğru yol olduğuna dikkat çekilmiş, bidat fırkalar ve küfre sebeb olan amiller detaylıca ele alınmış. Rabbim İmam Birgivinin Rh. şefaatlerinden mahrum etmesin.
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediyeİmam Birgivi · Muallim Neşriyat · 201973 okunma
Reklam
558 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 günde okudu
Etkisinde kaldığım çok güzel bir kitaptı. Belli bir zümreye sohbet veren ilim öğretenlerin kesinlikle okuyup notlar alması gereken bir kitap her konuyu ince ince öyle güzel anlatmis ki.
İmam Birgivi
İmam Birgivi
Allah razı olsun
Tarikat-ı Muhammediyye
Tarikat-ı Muhammediyyeİmam Birgivi · Hisar Yayınevi · 201573 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.