Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi

Mehmet Ildırar

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi Sözleri ve Alıntıları

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi kitap alıntılarını, Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ey Mücâhid! Sabahlayınca nefsine akşama erişmekten bahsetme. Akşam olunca da nefsine sabahın adını anma. Ki uzun Emel sahibi olmasın, nefsin hep ileriye tamah edip durmasın. Hastalıktan önce sıhhatinden istifade et. Ölümünden önce de hayatından istifade et. Çünkü sen ey Allah’ın kulu! Yarın başına nelerin geleceğini, ölüp ölmeyeceğini bilmiyorsun!
“(O halde kullarımı müjdele!) Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, işte onlar Allah’ın hidayete erdirdiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir.” Zümer 39/18
Reklam
Asrımızda nimetlerin çoğalması, bizi itaatten uzaklaştırdı, gafletimizi artırdı. Oysa bolluğa ulaştıkça sorumluluğumuz artıyor. Peki, şükrümüz neden azalır? Asrımızın getirdiği medeniyet, bize bolluk ve rahatlık içinde bir hayat yaşatmak istiyor. Bu rahatlık içinde yüce Allah’a ibadet ve taatimiz artmayıp, nefsimizin arzu ve istekleri çoğalıyorsa, şehvetlerimiz kabarıyorsa o zaman faydadan çok zarar meydana getiriyor demektir.
“Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını (kötülükten sakınma yeteneğini) ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir.” (Şems 91/7-9)
Hz. Mevlana Mesnevi’de şöyle buyuruyor: “Sen ana rahminde iken onu (ana rahmini) çok büyük zannederdin. Dünyaya geldin, baktın ki dünya çok daha büyük. Bir de nefsinin kötülüklerinden kurtulup bu dünyadan çıksan, görürsün ki bu dünya ana rahmiyle aynıdır. Kulu firavunlaştıran nefs-i emmâredir. Sen, nefsinin mutmainne makamına çık. Sen Allah’tan, Allah da senden razı olarak, ‘Gir cennetime’ (Fecr 89/30) hitabına ulaş.”
Ashâb-ı kirâm sordu: Büyük cihad nedir ey Allah’ın Resûlü? Resûlullah Efendimiz (sav) buyurdu: “Asıl mücahid, Allah yolunda nefsiyle cihad edendir.”
Reklam
“Allah Teâlâ, ilahi kader hükmünce bizi bugün yaratmışsa, imanın hakikatini kavrayarak vazife-i kudsiyeyi idrak etmek için daha çok gayret etmeliyiz.”
Nefsin kusurları çoktur. Mesela insanlara güzel görünmek için, dışını mamur edip Rabbü’l-âlemin’in nazargâhı olan kalbini viran etmek de bir kusurdur. Bunun tedavisi için insan, bedenine göstermiş olduğu itinadan daha ziyade iç âlemine, gönül dünyasına, kalbine de özen göstermesi icap eder. Bunu kendine ihtiyaç görmesi gerekir.
İyiliği emretmek, kişinin kendisine zulmedeni affetmesi, insanın hilim ve şecaatinin (yiğitlik) bir neticesidir. Bu da güzel ahlâkın temelinde bulunan bir özelliktir.
Reklam
Üstad Bediuzzaman hazretlerine sormuşlar: -Bütün herkes 2. Dünya Savaşı’nın neticesini sorup merak ediyor. Oysa siz ne soruyor, ne de radyo dinliyorsunuz? Bediuzzaman hazretleri buyurmuş: -Dünya harbi küçük savaştır. Allah bana nefsimle büyük harp açtı. Dünya harbinde mağlup olanın ve galip gelenin işi ayrıdır. Benim mağlubiyetim, beni cehenneme düşürür. Ben, kendi muharebemden başımı kaldıramadım ki dünyadaki olana bakayım.
Nefis, kötülüğü âmil bir özellikle yaratılmıştır. Kendi hâli tavrıyla başbaşa kalırsa şerden başka bir şey elde etmez.
Abdurrahman-ı Camî Hazretleri(k.s) Nefehâtü'l Üns adlı eserinde şöyle buyurur: 1. Nefsi bilmek, 2. Dünyayı bilmek, 3. Ahireti bilmek, 4. Allah'ı bilmek."
SemerkandKitabı okudu
Şah-ı Nakşibend hazretleri (k.s.) buyurmuş:
"Bu yola azimet edenler kendilerini Firavun'dan yüz derece aşağı görmedikçe bu yola gerçek manada girmiş olamazlar. Girseler de ilerleyemezler."
Sayfa 66
Rabbimiz teâlâ nefsimizi unutup da başkalarını ıslah etmeye çalışmaktan bizi muhafaza buyursun. amin
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.