Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış

Orhan Çeker

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış Sözleri ve Alıntıları

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış sözleri ve alıntılarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış kitap alıntılarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mide nasıl acıktığı zaman ekmek, yemek vs. isterse, ruh da ibadet ister.
Hadisler bir tarafa, Kur'ân deyip duranlar asıl olarak Kur'ân-ı Kerîm'i tahrif etmek için sünnete karşı çıkıyorlar. Çünkü hevalarına göre bir ayete mana vermeye kalksalar sünnet karşılarına dikiliyor ve o manayı vermelerine engel oluyor.
Reklam
Burada şunu ifade edeyim ki ilim, insanı amele götürmüyorsa, o ilim faydasız ilimdir, malayanidir.
"İnanmanın yüceliğine eremiyorsanız, inkârın basitliğinden kurtulunuz."
Bir bakıyorsunuz ki tamamen dinle ilgisi olmayan insan grupları müşterek ortak menfaatler doğrultusunda bir araya gelebiliyorlar ama bizimkiler bir araya gelemiyor. Çünkü bizimkiler o kadar basit ayrıntıdaki bir şeyi adeta din olarak algılamaya başlıyor ve ondan sonra da muhatabının müslüman ve muvahhid olmasına rağmen din dışı, müşrik, kafir olarak görmeye başlıyor. Biz de maalesef böyle olumsuz bir özellik var. 
İsmi İslam olan ama kendisi İslam olmayan bir din üretmek isteyenler, tabii ki mezhebe de düşman olacaktır, tasavvufa da.
Reklam
Rabıta, feyizli bir ortamı ya da insanı hayalen canlı tutarak, hayalen hemhal olarak o hal ve kişinin nurundan ya da o yerin feyzinden, nurundan istifade etmektir. Yoksa bir insana, mekana ve mabuda... ibadet etmek değildir.
Diyorlar ki ezberci eğitim olmaz. Bu çok yanlış bir fikirdir. Bizim kültürümüz ezberle gelmiştir, muhakemeyle yaşatılmıştır.
Bizde olumsuz şöyle bir özellik var: Bizim toplum olarak ya da Müslüman olarak neye önem veriyorsak, İslam sadece ondan ibarettir diyoruz, gerisine çarpı çekiyoruz. Bu yanlış.
Yarım yamalık biçimde yaptıkları farzlar dışında ibadetleri yok. Öyle olunca da o ibadet ve amelden uzak ilim, amaç haline geliyor, kanaatimce onlar açısından put halini alıyor. İlim insanları amele götürmelidir.
Reklam
Efendimiz buyuruyorlar ki: “Ümmetimden bir Taif’e kıyamete kadar sürekli hak üzere olacaklardır. Onlara muhalefet edenler, onlara zarar veremeyecektir.” (Buhari, İ’tisam:10)
rihle kitapKitabı okudu
İnsan bir defa saptı mı, ona Cenâb-ı Hakk 'ne halin varsa gör' dedi mi o insana akıl pompalasan da yolunu bulamaz artık.
Belli Sayıda Zikir Yapmak / Vird Var Mıdır?
... Belli sayıda zikir vermek, ibadet koymak değil, zikre ve ibadete alıştırmak yani eğitim amaçlıdır... Eğitim ayrıdır, ibadet ayrıdır. Belli sayıda zikir ibadete alıştırmak içindir. Malumdur ki belli sayı ile alıştırma yaptırmak eğitim yollarından bir tanesidir. Peki, zikir konusunda ibadet olan ne? Zikir konusunda ibadet olan şey, zikr-i dâim yani sürekli zikirdir ki bu ifade Allah'ı hiç unutmamak demektir. Allah’ı sürekli, daha doğrusu Allah’ı anmadığın bir anın olmamasıdır. İnsanı buna alıştırmak için, eğitmek için belli sayıda Allah, Allah dedirte dedirte alıştırırsın.
Sayfa 52 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
Rabıta Nedir, Caiz Midir?
Meseleye doğru yoldan, doğru yerden girerseniz doğru sonuca erersiniz. Yapacağınız îzâhlar da doğru olur. İtiraz edenler diyorlar ki ‘râbıta, ibadettir. Bir insan mürşidini, şeyhini göz önüne alarak râbıta yaptığı zaman, hâşâ ona ibadet etmekte, dolayısıyla rabıta insanı şirke götürmektedir… Acaba rabıta böyle mi? Râbıta, acaba bir ibadet midir? Yoksa başka bir şey midir ? Meseleye doğru girmemiz lazım. Râbıta ibadettir diye meseleye girerseniz, hiç bir konuyu halledemezsiniz. Ortalığı da fitneye verirsiniz. Öyleyse Râbıtanın doğrusu nedir? Râbıta, feyizli bir ortamı ya da insanı hayalen canlı tutarak, hayalen hemhal olarak o hal ve kişinin nurundan ya da o yerin feyzinden, nurundan istifade etmektir. Yoksa bir insana, mekana veya mabuda… ibadet etmek değildir. Tekraren ve özellikle belirtiyorum : Rabıta, hayalen canlandırma ve hemhal olma neticesinde feyizlenme ve nurlanmadır...
Sayfa 62 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
"Alimlerimiz bize eksik ve yanlış anlatılmaktadır. ... Yanlışlık nerede? Bunlar talebelere tanıtılırken sanki sadece birer kuru âlimmiş gibi anlatılıyor. Nafile ibadet hayatları yok gibi anlatılıyor."
Sayfa 102Kitabı okudu
148 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.