Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sönmüş Hayaller 2

Taşralı Bir Büyük Adam Paris'te

Honore de Balzac

Taşralı Bir Büyük Adam Paris'te Gönderileri

Taşralı Bir Büyük Adam Paris'te kitaplarını, Taşralı Bir Büyük Adam Paris'te sözleri ve alıntılarını, Taşralı Bir Büyük Adam Paris'te yazarlarını, Taşralı Bir Büyük Adam Paris'te yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Balzac'ın Destanı
Sönmüş Hayaller serisinin ikinci kitabı olan bu eser adeta dönemin Parisli gençlerinin; edebiyat dünyasının binbir çirkefliğinde ruhu ezilen genç Lucien'in İKİ ŞAİR romanından sonra devam eden öyküsü. Balzac'ın o sert gerçekçiliğinin insan yüzüne tokat gibi çarpmasıyla insan ve topluma dair bakış açınız başka bir seviyeye yükseliyor. Yoksulluktan kurtulmak; şöhret sahibi olmak adına karakterinizi nasıl onursuzluğa ittiğinizi; bunun vicdanınıza yüklediğiniz rahatsızlığa bir de işinizin içeriğinden bağımsız olarak sizi yükseltmek yahut parçalamak isteyen bir edebiyat dünyası, dost ve düşmanlar... Paris, Paris, Paris...En sakin insanı bile çıldırtacak olayların merkezinde dönemin Paris'i.. Kırdırılan senetler; kumar borçları, gazeteciliğin nasıl sanatçıları itibarsızlaştırdığı.. Kendi yavrularını yiyen Paris'i kimse daha etkileyici anlatamazdı herhalde.
Taşralı Bir Büyük Adam Paris'te
Taşralı Bir Büyük Adam Paris'teHonore de Balzac · Varlık Yayınları · 201768 okunma
Reklam
Rağbetli olan yazar, yeni Belen yazara en kaba kitapçıdan daha sert, daha küstah davranır. Kitapçının zarardan başka bir şey görmediği yerde yazar bir rakipten korkar.Biri size kapıyı gösterir, öteki ayakları altında çiğner.
Gazete sahipleri birer müteahhittir bizlerde işçi. O yüzden bir adam ne kadar aşağılıksa, amacına o kadar çabuk ulaşır. Kurbağaları canlı canlı yutabilir. Her şeye boyun edebilir. Edebiyat sultanlarının bayağı tutkularını pohpohlayabilir.
Edebiyatta başarının sırrı çalışmak değildir. Sadece başkalarının çalışmalarını sömürmek söz konusudur.
Bu pek arzulanan şöhret, hemen her zaman başına taç giydirilmiş bir fahişedir. Evet, edebiyatın aşağılık eserleri için fahişe, köşe başlarında titreyen zavallı kızı temsil eder. Orta halli bir edebiyat İçin gazetenin kötü evinden çıkmak, metreslik eden ve benim gibi bir belalısı olan kadındır. Yüksek edebiyat içinse eşyası olan devlete vergi ödeyen, ekspirasyondan takımını evinde kabul eden, onlara iyi ya da kötü davranan, uşağı, arabası olan ve korkudan titreyen alacaklılarını bekleten,küstah, kibar fahişedir. .
Reklam
Gerçeği sevecek kadar gencim be onu kızmadan ama umutsuzluğa da kapılmadan duymayacak kadar başarmak istiyorum.
Ben o düşünce genelevlerinden birine gireceğim. Gazeteci olacağım.
Reklam
”Ben arada bir kabaran pişmanlığı büyük bir ikiyüzlülük sayarım. O zaman pişmanlık, kötü hareketlere verilmiş bir ödül olur. Oysa pişmanlık, ruhumuzun Tanrı’ya borçlu olduğu bir bekaretidir: iki kez pişman olan adam da korkunç bir sahtekardır.”
Sayfa 321Kitabı okudu
Finot ( gazete sahibi )," Hükumet bizimle dalaşma hatasına düşerse, davulu vura vura göndeririz onu," diye devam etti , " öfkeye kapılırsa, meseleyi kızıştırır, halkı ondan soğuturuz. İktidarın her zaman kaybedeceği bir şey vardır, gazetenin ise kılına bile zarar gelmez."
Sayfa 261 - Varlık yayınları.Yaşar Nabi Nayır tercümesi.
338 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.