Kısa Klasikler 21

Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş

Desiderius Erasmus
Hümanistlerin prensi Erasmus, barışçıl perspektifler uluslararası hukukun görüş alanına girmeden önce modern savaş eleştirisinin temellerini attı. Kuzey Avrupa Rönesansı'nın bu büyük ustası, savaşı yalnızca dinsel nedenlerle değil aynı zamanda rasyonel karşı savlarla da belirgin şekilde kınadı. Modern düşünce tarihinde barış elçisi olarak anılabilecek biri varsa, bu şeref öncelikle Erasmus’a aittir. Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş, modern Avrupa’nın savaş karşıtı ilk metnidir. 1515 tarihli bu deneme, savaşa aşina olmayanları ve bu uğurda her türlü riski almaya hazır olanları uyarır. Cicero’dan bu yana tartışılagelen adil savaş fikrini reddeden ve devletler arası anlaşmazlıklarda tarafsız yargılayan bir merci bulmanın mümkün olmadığını belirten Erasmus, barışı her şeyden önce varoluşsal bir zorunluluk olarak ortaya koyar.
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: Temmuz 2020İlk Yayın Tarihi: 2013Yayınevi: Can YayınlarıOrijinal Adı: Süss schneit der Krieg den Unerfahrenen
ISBN: 9789750744785Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

76 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Savaş Karşıtı Hümanist Bir Manifesto: Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş
“Sonunda insanların yaptıklarının tümüne budalalık oyunu diyebiliriz.” (Deliliğe Övgü – Erasmus) 1. Erasmus Kimdir? Avrupa’nın en önemli hümanistleri arasında gösterilen
Desiderius Erasmus
Desiderius Erasmus
, 1466 yılında Hollanda’nın Rotterdam kentinde doğdu. Teolog ve klasik filolog kimlikleriyle önemli çalışmalarda bulundu ve Yeni Ahit’in ilk editörlerinden biri oldu.
Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş
Tatlı Gelir Yaşamayana SavaşDesiderius Erasmus · Can Yayınları · 20201,003 okunma
80 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Hümanist yazarlar ve kitapları her zaman ilgimi çekmiştir, bu sebeple tesadüfen karşılaştığım ve aldığım bir kitap oldu. Erasmus, bu eserinde hümanizmi neredeyse tamamen Hıristiyanlık inancıyla bağdaştırarak açıklamış. Hıristiyanların, özellikle orta çağ döneminde gerek feodalizm gerek papalık gibi makamların teşvikiyle bir şeyler kazanma pahasına acımasızca savaşmalarını fakat kazandıklarından çok daha fazla şey kaybettikleri gerçeğini biz okuyuculara sade bir dille aktarmış. Yazarın savaş karşıtlığını ve barışçılığı daha evrensel bir bakış açısıyla ifade etmesini beklerdim fakat Hıristiyanlık öğretilerini okumak benim açımdan değişik ve faydalı oldu. Kısa ve akıcı bir kitap, okunmasını tavsiye ederim.
Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş
Tatlı Gelir Yaşamayana SavaşDesiderius Erasmus · Can Yayınları · 20201,003 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.