Tatsız Bir Olay Yorumları ve İncelemeleri

Tatsız Bir Olay yorumları ve incelemelerini, Tatsız Bir Olay kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Tatsız Bir Olay puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.610 üzerinden
1.240 Puan · 214 İnceleme
10/10 puan verdi
Tatsız Bir Olay Kitabı İncelemesi
Kitap, ütopik hümanizmin ve sınıfsal birliktelik fikrinin, toplumsal olgular ile çatışmasını anlatır. Baş karakter Ivan İlyiç’in onun gibi general, yaşça kendisinden büyük bir dostu ile fikir çatışması yaşamasının ardından olaylar gelişmeye başlar. Ivan İlyiç’in alt tabakadan bir amirinin düğününde geçirdiği birkaç saatten 80 sayfalık bir öykü çıkarmak da
Fyodor Dostoyevski
okurlarını pek şaşırtmayacaktır. Dostoyevski alt sınıfları anlamanın yolunun, onlar gibi olmaktan geçmediğini düşünüyordu. Aksine alt sınıflar, başından üst sınıfta yer alanları kendisinden saymayacaktı. Bunun yerine aydın üst sınıfın yapması gerekenin, bu tabakayı kendi seviyelerinde getirmeye çalışması olduğunu düşünüyordu. Dostoyevski’nin sürgün sonrası yazdığı ilk öykülerinden biri olan bu kitap, kaleminin olgun üslubunu içinde barındırır. Okuması da oldukça keyiflidir.
Puan vermedi
Bazı yapıtlar ne kadar eski olsa da yeni gibi güncel kalmayı başarabiliyor. Bu yapıt da onlardan biri. Hem siyasi, hem tarihsel boyutların aynı kitapta yer edinmesi heyecan vericiydi diyebilirim.
7/10 puan verdi
Uzun zamandir klasik okumuyordum özledim ve Dostoyevski'nin diğer kitaplarına kıyasla gölgede kalmış bu uzun öyküsünü sectim. Genelde sayfa sayisi az kitaplari okumakta zorlaniyorum ozellikle de klasiklerde. Ama Tatsiz bir olay oldukca akıcıydı. Karakterimiz ivan ilyiç'in kaş yaparken göz çıkardığı trajikomik hikayesini okuyoruz. Sınıf farklılıklarını işleyişi ve psikolojik tahlilleri muazzamdı. Bir oturuşta bitecek bir klasik isterseniz okuyabilirsiniz.
Puan vermedi
Çok çok çok tatsız bir olay harbi
Kısacak bir öyküye bu kadar insan psikolojisi ve sınıf farkı hakkında bilgi nasıl sığar? dostoyevski yazarsa sığar . Karekter analizi müthiş. Karekteri tanıyor gibi oluyorsunuz. Karekter bir şey söylese veya yapsa " tam da bunu beklerdim ondan " diyorsunuz, çünkü sanki o kişiyi tanıyorsunuz o kişi gerçek, var ....Dostoyevski nin hep yaptığı bir şey bu karekterlerini yazmıyor ,bir insan olarak onu yaratıyor
Puan vermedi
Rusların yüzlerce sınıfa ayrıldığı dönemlerden bir öykü. En alt tabakanın grubu yok, sadece aşağı tabaka. Memuru 1 den baslayıp 10 dereceye kadar yükselip alçalma gösteriyor:). Yuksek sayılan bir dereceden İvan ilyic'in yönetimi altında çalışan, alt sınıf bir memurun düğününe gidişini anlatıyor. Kendi tatmini için, başkalarını zor durumda bırakan bir olay yaşanıyor.
7/10 puan verdi
İnsanın zayıflıklarını, zaaflarını ön plana çıkardığı öyküsünde, aynı zamanda dönemin Rusya’sının içinde bulunduğu sınıfsal ayrımları ve düşünce yapısını da kendisine has bir üslupla dile getiren yazar utancın ve pişmanlığın içinde kaybolan bir ruhun incelemesini yapıyor. Kendini gerçekleştiremeyen kişilerin yaşadığı hayal kırıklığını derinden hissettiriyor...
Tatsız Bir OlayFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 20174.608 okunma
227 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.