Mustafa Kemal / 1922-1938

Tek Adam - Cilt 3

Şevket Süreyya Aydemir

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ama eğer Atatürk, bugün mezarından başını kaldırsa da kurduğu Laik Türkiye’de din adına şimdi yapılan spekülasyonları ve yüz kızartıcı oyunları görse, kahrından, bir daha ölür.
Kışlanın duvarına: " Bir Türk 10 düşmana bedeldir." yazılmıştır. Oradaki vazifeli subayı çağırır, sorar: "Öyle mi? -Evet Paşam, bir Türk 10 düşmana bedeldir! -Hayır, bence öyle değildir. Bir Türk dünyaya bedeldir."
Reklam
"Her faydalı ve yeni şeye karşı mutlaka bir kuvvet çıkar. Buna bizim dilimizde irtica derler. Bütün millet emin ve müsterih olsun ki, inkılabı yapanlar, bu gibi menfi kuvvetleri, çıktıkları noktada imha edecek kudret, kabiliyet ve tedbire maliktirler. Tekrar ve katiyetle tekrar ederim ki, milletin hakimiyeti ebedidir... Dinen, hadiseten, ilmen, fennen, kanunen ebedi bulunan bu hakimiyeti ihlal ve izrar edecek (bozacak, ona zarar verecek) bir kuvvet, ne bu memleketin içinde, ne de dışında yoktur."
Yolculuklar vardır, bitti sanılan yerde tekrar başlar. Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayıp, 9 Eylül 1922'de İzmir'e ulaşan yolculuğu böyle bir yolculuktu, Samsun'da Anadolu karasına bir asker olarak ayak bastı. İzmir'de Akdeniz'e varınca silahını bıraktı.
Halkın en düşündürücü hali, onun susuşudur. Eğer halk susuyorsa, homurdanıyor demektir.
Atatürk:
"Benimle beraber yola çıkanlar, kendi görüş ufuklarının sonuna erince, birer birer beni bıraktılar."
Reklam
Mustafa Kemal Paşa:
"Ben ölürsem milletimizin, beraber yürüdüğümüz yoldan asla ayrılmayacağına eminim. Bununla müsterihim. Hasımlarımızın mezbuhâne hareketleri, bizim inkılap ateşimizi söndüremez."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.