Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tek Parti - Cumhuriyet ve Şefler

Cemil Koçak

Tek Parti - Cumhuriyet ve Şefler Sözleri ve Alıntıları

Tek Parti - Cumhuriyet ve Şefler sözleri ve alıntılarını, Tek Parti - Cumhuriyet ve Şefler kitap alıntılarını, Tek Parti - Cumhuriyet ve Şefler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Öğretmen maaşını geçmeyen milletvekili maaşı hiçbir zaman olmadı."
Sayfa 236Kitabı okudu
"Bütün cumhuriyetler demokrasi değildir; bütün demokrasilerde cumhuriyet değildir."
Reklam
Faşizmin Devlete Sirayeti Son Hız Sürerken İnönü Ne Yapmıştı?
1946 yılında görevine başlayan Bakan Reşat Şemsettin Sirer döneminde yapılan büyük değişimlerden birisi; Köy Enstitülerinin üretime dayalı eğitim sistemi kaldırılmış, yerine tüketime dayalı köy öğretmen okulları açılmıştır. Bakan Sirer, 1947 yılında bazı köy enstitülerini devre dışı bıraktı ve köy enstitülerinde öğrencilerin ikinci sınıftan itibaren başlayan bazı dallarda ustalaşma ve kendini daha da geliştirme uygulamasını yürürlükten de kaldırdı. Ayrıca Sirer'in emriyle oluşturulan yeni düzende yeni okulların, 1946 öncesi esas köy enstitüsü mezunlarıyla ilişiği kesildi ve aradaki bağ koparıldı. Bakan Sirer en başından beri Köy Enstitülerinin başarılı olacağına inanmıyordu ve bir konuşmasında "Köy Enstitülerinde, hem öğretmen, hem demirci, hem marangoz çıkacak? Bu bir hayaldir!" demişti. Reşat Şemsettin Sirer bu görüşlerini de dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile paylaştı. Kapatılma ve dönüşüm sonrası köy enstitülerinin devamı olan Köy Öğretmen Okulları eğitime devam etmiştir. Bakan Sirer, 9 Haziran 1948 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı görevinden ayrıldı.
"Köy Enstitüleri'ne yönelik en şiddetli muhalefet de, bazen sanıldığının aksine, yeni kurulan Demokrat Parti'den değil, fakat yasayı çıkaran CHP'den gelecektir."
Sayfa 223Kitabı okudu
"Atatürk'ün kız kardeşinin hayatına ilişkin bilgilerimiz hemen hemen hiç mertebesindedir. Atatürkle ilgili anılarda yer almaz. Bir hayalet gibidir."
"Unutulmasın ki, harf devriminin ellinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen bir toplantıda, yani 1978 yılında bile, okur yazar oranının halâ %50'nin altında olduğundan acı acı bahsediliyordu."
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
CHP milletvekili İsmail Hakkı Baltacıoğlu ise Köy Enstitülerinin hedefine ulaşamadığını iddia ederek dile getirdiği eleştiri de şunları söyledi: "Köy Enstitüleri meselesi... Fikrim yanlış anlaşılmasın... Fakat hedefte isabetsizlik vardır zannediyorum ve Milli Eğitim Bakanı'nın (Reşat Şemsettin Sirer) haklı olarak tekrar nazarı dikkati celb etti. Bende buna iştirâk ediyorum."
Sayfa 227
CHP milletvekili Fahri Kurtuluş yaptığı bir meclis konuşmasında şunları söyledi: "Köy Enstitülerini benim için daima bir mesele olarak kalmıştır. Fakat Milli Eğitim Bakanı Reşat Şemsettin Sirer ile yaptığım temastan sonra bir inşirah (ferahlık) buldum. Alınmış olan tedbirlerin kısa bir zaman sonra hepimizi tatmin edeceğine ve bu enstitülerin bizim hissiyatımıza göre bir mevki alacağına hiç şüphemiz kalmayacaktır...
Sayfa 226
Reşat Şemsettin Sirer, 3 Mart 1951 tarihli Ulus gazetesinde yayınlanmış bir yazısında övünerek "...bu Enstitüler, dört yıldan (1947'den) beri birer öğretmen okulundan başka bir şey değillerdir" dedi. 1950 yılında Demokrat Parti iktidara geldiğinde Reşat Şemsettin Sirer CHP'de kalmaya devam etti. Köy Enstitülerinin yerini alan Köy Öğretmen Okulları ise 1954 yılında Demokrat Parti iktidarında kapatılmıştır.
Sunuş
Okuyucular, bu kitabımda 1923-1945 yılları arasında meydana gelmiş tartışmalı siyasi meseleleri okuyabileceklerdir. Tartışmaların olayın kendisinden çok kanaatler üzerinden yapılmaya devam edildiğini sanırım pek çok kişi fark etmiştir. Bense, kanaatlerin değil bilginin ön plana çıkmasından yanayım. Eğer geçmişe ilişkin bilgilerimiz yeterli değilse ya da daha kötüsü eksik ve yanlışsa zaten sağlıklı bir tartışma ortamının gelişmesine de imkan olmadığı kanısındayım. Tarihçiler, kamuoyunu kanaatleri doğrultusunda değil günümüzün anlaşılmasına ve analiz edilmesine yardımcı olacak şekilde bilgilendirmelidirler.