Yeni Dünya Düzeni

Teknopoli

Neil Postman
"İnsan aklını eşsiz kılan söz değil, manadır."
"Teknopoli'nin geliştiği ortamda bilgi ile insan arasındaki bağ koptu; bilgi gelişigüzel bir şekilde, başka hiçbir bilgiye yöneltmeden, muazzam oranlarda, yüksek hızlarda ve de teoriyle, manayla ya da amaçla bağını koparmış bir şeye dönüştü."
Reklam
Hiç kimse kendinden emin bir şekilde, bu teknolojik değişim sayesinde kazanç sağlayacağım diyemez. Mesela, mekanik saatin icadının kimin çıkarlarına ve dünya görüşüne fayda sağlayacağını kim bilebilirdi? Saatin kökeni 12. ve 13. yüzyıl Benedictine manastırlarına dayanır. Saatin icadına yol açan saik, manastırın alışılagelmiş işlerine (örneğin bir günde yedi vakit ibadet edilirdi) az çok dakik düzenlemeler getirmek isteğiydi. Manastırın çanları ibadet zamanlarını haber vermek için çalardı. Mekanik saat dini ritüelleri tam zamanında yerine getirmeyi sağlayacaktı. Doğrusu bunu başardı da. Fakat keşişler, saatin sadece zamanı belirlemeye yarayan bir araç değil de, aynı zamanda insanların eylemlerini eş zamanlı hale getiren ve kontrol eden bir alet olacağını öngöremediler. Bu yüzden 14. yüzyılın ortalarında saat, manastırın duvarlarını aştı ve işçilerin ve tüccarların hayatına dakik düzenlemeler getirdi. Lewis Mumford'un da dediği gibi: "Mekanik saat, düzenli üretim, düzenli çalışma saatleri ve standart ürün fikirlerini mümkün kıldı." Kısaca, saat olmasaydı kapitalizm mümkün olmayacaktı. Paradoksal ve hayret verici olan ise, kendilerini çok katı bir şekilde Tanrıya adamak isteyen insanlar tarafından icat edilen saatin en çok, kendilerini para kazanmaya adayan insanlara yaramış olması. Uhrevilik ve dünyevilik arasındaki kadim mücadelede saat ikincisinin tarafını tutmuştu.
Sayfa 25 - undefinedKitabı okudu
Tanrıya kendilerini çok katı bir şekilde adamak isteyen insanlar tarafından icat edilen saatin, kendilerini para kazanmaya adayan insanlara yaramış olması ne büyük ironi.
"Eğer elinde çekiç varsa her şeyi çivi olarak görürsün."
Reklam
Ve eğer hayat acıyla doluysa ölümü memnuniyetle karşılamaktan başka ne yapabiliriz?
Sayfa 11
Tarih, "yüksek düzeyde bilinçlilik" elde etmede en etkin entellektüel araçtır. Fakat tarihle ve tarih öğretimi ile ilgili olarak vurgulanması gereken birkaç nokta mevcuttur zira bu noktalar çoğu zaman okullarda ihmal edilmektedir. Öncelikle tarih sadece okuldaki derslerden biri değildir; biyoloji, fizik, matematik, edebiyat, müzik ve sanat dahil her dersin bir tarihi vardır. Bu noktada her öğretmenin bir tarih öğretmeni olması gerektiğini söylüyorum. Örneğin biyoloji hakkındaki mevcut bilgilerimizi, biyoloji hakkında bir zamanlar bildiğimiz veya bildiğimizi düşündüğümüz şeyleri anlatmadan öğretmek, bilgiyi yalnızca bir tüketim ürünü haline getirmektir. Demokritos'u öğretmeden atomu öğretmek, Faraday'ı öğretmeden elektriği öğretmek, Aristo'yu veya Machiavelli'yi öğretmeden siyaset bilimini öğretmek, Hayd'ı öğretmeden müzik öğretmek öğrencilerin Büyük Sohbete katılmalarına engel olmaktadır. Bu öğrencileri bilginin köklerinden yoksun bırakmaktır ki şimdilerde başka hiçbir sosyal kurum bu konuda endişe duymamaktadır. Zira kendi kökenlerinizi bilmek sadece dedenizin nereden geldiğini ve başından neler geçtiğini bilmek değildir. Ayrıca düşüncelerinizin nereden geldiğini ve neden bu düşüncelere inandığınızı bilmektir; ahlaki ve estetik duyarlılıklarınızın nereden geldiğini bilmektir. Yalnızca ailenizin değil aynı zamanda sizin dünyanızın nereden geldiğini bilmektir...
Sayfa 213 - Paradigma YayıncılıkKitabı okudu
Düşünmeye iki dakikadan fazla vakit ayıranlar için hiçbir şey aşi­kâr değildir.
Sayfa 15 - The Surrender of Culture to Technopoly; PARADİGMA YAYINCILIK, Entelektüel/Popüler 2, İkinci Baskı İstanbul 2006, [ISBN: 975-00245-2-4]
Aynı anda hem sigara içmenin hem de dua etmenin dinen uygun olup olmadığı hususunda tereddüde düşen iki papaz kesin bir cevaba ulaşmak için Papa'ya mektup yazarlar. Papazlardan biri soruyu şu şekilde sorar: "Dua ederken sigara içmek hoş görü­lebilir mi?" ve hayır yanıtını alır zira dua eden kişi tüm dikkatini duaya vermelidir. Diğer papaz ise sigara içerken dua etmenin hoş görülüp görü­lemeyeceğini sorar ve evet yanıtını alır zira her zaman dua edilebilir. Bir sorunun şekli bizi problemin çözümünü bulmaktan da alıkoyabilir.
Sayfa 145Kitabı okudu
Reklam
Tv
Öte yandan, uzun vadede televizyon muhtemelen öğretmenlerin kariyerlerine yavaş yavaş son verecek. Çünkü okullar matbaanın ortaya çıkardığı bir yeniliktir ve basılı yayınlar önemini muhafaza ettikçe okul da ayakta kalacaktır. Öğretmenler dört yüz yıldan beri matbaanın meydana getirdiği bilgi monopolünün bir parçası olageldiler ve şimdi bu monopolün yok oluşuna şahit oluyorlar. Öyle gö­rünüyor ki öğretmenlerin bu yok oluşu engellemek için yapabilecekleri çok az şey var.
Hakikat
Kepler New Astronomy adlı eserinde: "Azizlerin tabiatın bu tarz meseleleri hakkındaki görüşlerine gelince tek bir cümleyle cevap vereceğim; dinde geçerli olan otoritedir, felsefede geçerli olan ise sadece akıldır." demektedir. Birçok azizin ne dediğini gözden geçirdikten sonra Kepler sözlerini şöyle sürdürür: "Bence bunların hepsinden daha kutsal olanı Hakikat'tir."
Mekanik Saat
Manastırın çanları ibadet zamanlarını haber vermek için çalardı. Mekanik saat dini ritüelleri tam zamanında yerine getirmeyi sağlayacaktı. Doğrusu bunu başardı da Fakat keşişler, saatin sadece zamanı belirlemeye yarayan bir araç değil de, aynı zamanda insanlarmeylemlerini eş zamanlı hale getiren ve kontrol eden bir alet olacağını öngöremediler. Bu yüzden 14. yüzyılın ortalarında saat, manastırın duvarlarını aştı ve işçilerin ve tüccarların hayatına dakik düzenlemeler getirdi. Lewis Mumford'un da dediği gibi: "Mekanik saat, düzenli üretim, düzenli çalışma saatleri ve standart ürün fikirlerini mümkün kıldı." Kısaca, saat olmasaydı kapitalizm mümkün olmayacaktı.
Eğer elinizde bir çekiç varsa, her şeyi çivi olarak görürsünüz.
Yeni şeyler yeni kelimelere ihtiyaç duyarlar.
Sayfa 13 - Sentez YayınlarıKitabı okudu
Resim