The BFG eğlenerek okuduğum fantastik bir çocuk kitabı. Kolay bir dille yazılmış ve bu yüzden İngilizce geliştirenler için mükemmel bir kitap. Fakat BFG’nin devrik cümlelerini okurken şaşırmayın! Devler okula gitmez!
Konusu kısacası Sophie adlı küçük bir kızın günün birinde gece saatlerinde pencereden dışarı bakması sonucuyla büyük bir dev görmesidir. Bu dev Sophie’nin ona baktığını gördüğü anda Sophie’yi yanına alır ve kendi ülkesine yani Devler ülkesine götürür. Bu dev diğer devlere göre daha tatlı, daha iyidir, insan yemez ve aşırı duyarlı bir devdir. Ülkeye vardıkları an ise maceraları başlar.
Birkaç sene önce bu hikayeden uyarlanmış olan filmini izlemiştim. Ama kitabını okuyunca, kitapların filmlere veya dizilere uyarlanmasının kitaba büyük zararlar verdiğini fark ettim. Yine işte bildiğimiz Dahl... Kitap o kadar akıcı ve merak uyandırıcıydı ki kitabı bırakıp başka işlere yönelmeye çalıştığım zamanlar elimde yine bu kitabı buluyordum. İyi ki yazmışsın ve ben de iyi ki okumuşum...
Koca Sevimli Dev, İngiliz romancı Roald Dahl tarafından yazılmış ve Quentin Blake tarafından çizilen 1982 yılında yayınlanmış çocuk kitabıdır. Dahl’ın 1975 tarihli Dünya Şampiyonu Danny kitabından bir kısa öykünün genişletilmişidir. Kitap, Dahl’ın 1962’de yedi yaşında kızamık ensefalitinden ölen rahmetli kızı Olivia’ya adanmıştır. Roman, 2009 yılı itibarıyla yalnızca İngiltere baskılarında 37 milyon kopya sattı ve her yıl dünya çapında 1 milyondan fazla satıldı.
1989’da televizyonda bir animasyon uyarlaması gösterildi. Aynı zamanda bir tiyatro performansı olarak uyarlanmıştır. Steven Spielberg tarafından yönetilen bir tiyatro Disney canlı aksiyon uyarlaması 2016’da piyasaya sürüldü.
Koca Sevimli Dev kitabı, küçük Sophie’nin fantastik macerasını okuyucu ile paylaşıyor. Dahl’ı daha önce okuyanlar diğer kitapları ile hemen benzerlikler kuracaktır. Hikayemizin kahramanı Koca Sevimli Dev, devrik cümleler, yanlış kelimeler kullanıyor; telafuz hataları yapıyor. Konuşmaları bana “Cadılar” kitabındaki cadılar cadısını hatırlattı. Yazarın İngiliz kimliği kitapta ön plana çıkıyor. Kraliçeye duyulan hayranlık dikkatimi çekti. Sophie’nin hikayesinin başlangıcı bana Peter Pan’ı anımsattı. Özellikle Hyde Park tasviri çok güzeldi. Saray hizmetkarları ile ilgili anlatılanlar çocukların hayal gücünü zenginleştirecek nitelikteydi. Kara Kuvvetleri Komutanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı, Dahl’ın orduya ve rütbe peşinde koşanlara bakışını sergilemiş. Kimsenin inanmayacağı bir kurguyu yazar giriş- gelişme ve sonuçla çok güzel bir masala çevirmiş. Kitabın okuma yaşı +9, daha üst bir yaştan da başlanabilir. Tavsiyem ebeveynlerin çocuklarına okumadan kendilerinin okumaları. Ben sevdim. Eminim küçük kızım biraz daha büyüyünce keyifle Dahl’ın kitaplarını okuyacak:)
Fantastik kitapları sevenler için Harika bir kitaptı. Gerçekten tek solukta okuduğum sayılı kitaplardan biri. Ayrıca size tavsiyem eğer fantastik kitap seviyorsanız Roald Dahl in kitaplarını okuyabilirsiniz.
Kitabın konusuna gelicek olursak; küçük bir kızın akşam duyduğu sesler sonucunda camdan dışarı bakmasıyla başlayan bir kitap. Küçük kız dışarıda gördüğü o şey sonucunda sıkıcı hayatı sona eriyor ve yeni bir maceraya atılıyor.
Sürükleyici, tek nefese okuya bileceğiniz bi kitap. Çocuklar ve çocuk kitabı okumayı sevenler, eğlenceli bir hikayenin parçası olmak isteyenler için tavsiye edilir
Koca Sevimli DevRoald Dahl · Can Çocuk Yayınları · 2008605 okunma
Haaaaaarika bir kitap. Asla unıtmam. Zaten Roald Dahl favori yazarım. Harika kitaplar yazıyor. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Bence 9-10 yaş için uygun.
Koca Sevimli DevRoald Dahl · Can Çocuk Yayınları · 2008605 okunma
Sophie'nin annesi ve babası çok küçükken ölmüşler. Ve Sophie de yetiştirme yurdunda kalıyor. Bir gece dışarı bakmak isteği gelmiş içinden ve kafasını uzatınca iyi saatte olsunlar gelmiş diye düşünmüş
Koca Sevimli Dev, çok güzel bir kitap. Birazcık korkunç diyebilirim. Ama yine de çok güzel bir kitaptı bayıldım. Her Roald Dahl kitabı gibi çok da komikti.
Koca Sevimli DevRoald Dahl · Can Çocuk Yayınları · 2008605 okunma
Yazarın popüler kitabı "Charlie 'nin Çikolata Fabrikası" nı çoğunluğun aksine hiç sevmemiştim. Fakat "KSD" beni kendine çekmeyi başardı. Ve bence doğduğun coğrafya kaderin değil seçimlerin yaşamını belirler. Bitirince bu mesajla yazıldığını düşünmeden edemedim.
1916’da Galler’de Norveçli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1932'de İngiltere'nin tanınmış özel okullarından birini bitirdikten sonra, üniversiteye gitmek yerine Kanada'daki Newfoundland'e yapılan bir keşif yolculuğuna katıldı. Afrika'da Shell Petrol Firması için çalıştı. II. Dünya Savaşı'nda savaş sırasında tanıştığı romancı C.S.Forester'ın özendirmesiyle, orduda çalıştığı yıllarda başından geçen olayları yazmaya başladı. Daha sonra RAF savaş uçaklarında pilotluk yaparken, başından aldığı ağır bir darbe sonucu ordudan ayrıldı. Ve bu olay onun ilk kısa öyküsüne konu oldu: "Shot Down Over Libya".
ABD’ye gitti. Burada İngiltere için diplomatlık ve istihbaratçılık yaptı. 1942’de yazdığı ilk öyküsü “A Piece of Cake”te de (Çocuk Oyuncağı), 1943’te Walt Disney için yazdığı ilk çocuk kitabı The Gremlins’de de (Cinler) pilotluk günlerini yazdı.
Çocuk kitaplarının yanı sıra büyükler için yazdığı kitapları ve oyunları vardır. Özellikle Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve Matilda gibi çocuk kitaplarıyla tanınan Dahl’ın yetişkinler için iki romanı (Sometime Never: A Fable for Superman [Hiçbir Zamanlar: Süpermen İçin Bir Masal], Oswald Amcam) ve altmıştan fazla öyküsü bulunuyor. Dahl, Senin Gibi Biri adlı öykü kitabı ile “Pansiyoncu Kadın” ve “Deri” adlı öyküleriyle üç defa Edgar Allan Poe Ödülü’ne layık görüldü.
1953 yılında Patricia Neal ile evlendi ve 1983 yılında boşandı. Beş çocukları olmuştur. Dahl 23 Kasım 1990 tarihinde Oxford, Oxfordshire, İngiltere'de 74 yaşında bir kan hastalığı nedeniyle vefat etti.
Kendi yazdığı otobiyografisi Boy, Roald Dahl'ın çocukluğunu anlatmaktadır. Bir başka kitabı Going Solo 'da ise Dahl'ın savaş içindeki anıları ve deneyimleri yazmaktadır.
Ayrıca Great Missenden'de bir Roald Dahl Müzesi ve Öykü Merkezi bulunmaktadır. Bu merkez Dahl'ın çalışmalarını göstermektedir.