The Other Einstein

İlk Yayın Tarihi:
18 Ekim 2016
Sourcebooks Landmark
İngilizce

Aldatan Einstein, teori çalan Einstein…
2025 99. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2025 11:47
Marie Benedict’in Öteki Einstein adlı romanı, sadece bir kadının değil, bastırılmış kadın zekasının, aşkının ve emeğinin hikayesini anlatıyor. Albert Einstein’ın ilk eşi Mileva Maric’in gözünden anlatılan bu kurgu, tarih kitaplarının sessiz geçtiği bir gerçekliği yeniden seslendiriyor. Mileva, döneminin önyargılı dünyasında bilimle var olmaya çalışan nadir kadınlardan biri. Zekasıyla, çalışkanlığıyla, teorilere katkısıyla öne çıksa da erkek egemen bilim çevrelerinde sürekli arka plana itiliyor. Einstein ile yaşadığı aşk, başlangıçta iki dahinin buluşması gibi görünse de zamanla güç dengesinin bozulduğu, sömürüye ve ihanetlere açılan bir kapıya dönüşüyor. Einstein, Mileva’nın katkılarını yok sayıyor; sadakatsizlikleriyle onu hem duygusal hem entelektüel olarak yalnız bırakıyor. Mileva, bir bilim insanı olarak değil, yalnızca “Einstein’ın eşi” olarak anılmaya zorlanıyor. Öteki Einstein, görünmeyen kadın emeğine, inkar edilen bir zekanın trajedisine ışık tutuyor. Marie Benedict’in yalın ama etkili diliyle şekillenen bu roman, sadece bir kadının dramını değil, sistematik bir yok sayılmanın portresini çiziyor. Bu kitap, bir çığlık. Sessizce bastırılmış, ama içten içe yankılanan bir çığlık. Mileva’nın sesiyle bize, tarihin sadece kazananları değil, unutturulanları da yazması gerektiğini hatırlatıyor.
Alıntı
2018 258. kitabı
Baya uzun olabilir. Üşenmeyin, hadi okuyun. Kahveler benden ^_^ Spoi uyarısı !! Acaba bilime aşk karıştırılabilir mi? Peki aşka engel olunabilir mi?
2021 43. kitabı
Öteki Einstein kitabına başlarken açıkçası böyle bir hikaye beklemiyordum. Beni gerçekten çok etkiledi. Güçlü kadın hikayelerine her zaman ayrı bir ilgim olmuştur lakin buradaki kadın (yani Albert
2018 1. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2018 00:00
Albert Einstein'ın ilk karısı Mileva Maric'in hayatına ışık tutan bir kitap... Daha önce adını hiç duymamama rağmen kendisinin bir bilim insanı olduğunu bu kitap sayesinde öğrendim. Kitap çok sürükleyici olduğu gibi, hiç bilinmeyen gerçeklere de ışık tutuyor. Marie Curie gibi Nobel ödülü alabilecek bir kadının hayatının böylesine harcanmış olması beni üzdü... Mutlaka okunması gereken bir kitap.
2018 16. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2018 09:37
Herkese Merhaba kitap dostlarım. Bugün sizlere etkinlik kapsamında okumuş olduğum #ÖtekiEınsteın kitabımızın değerlendirmesini yapacağım. Kitabımı bitireli 2 gün oldu. Fakat kitap bitince üzerinde
2019 8. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2019 09:18
Einstein ilk eşi olan "Mitza" Maric Einstein 'ın acınası yaşam öyküsü. Eşinin gölgesinde kalan fizik dehası bir kadının bile aşk için neleri feda ettiği acınası bir dille hikayeleştirilmiş.
2020 147. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2020 19:38
Mileva Mitza Maric, doğuştan kalçasından sorunu vardı ve topallıyordu. Babası, bir sıfır yenik başladığı hayatta mutlu olabilmesi için zekasının farkına vardığı Mitza'nın yüksek öğrenim alması için tüm sınırları zorlamıştı. Zürih'te başladığı okulda tanıştığı Albert Einstein ile evlenmek O'nun için bir lütuf muydu? Yoksa hayatının hatası mıydı? . Kitabı okurken, her sayfada biraz daha öfkelendim. Yıllardır deha olarak sevdiğim Einstein 'in ne kadar basit ve karakter yoksunu olduğunu hayretler içinde öğrendim. . Einstein' a ilham veren, onun çalışmalarını üstün matematik yeteneği ile destekleyen, O'na üç tane çocuk doğuran Mitza için, emeği için, harcanan zekası için içim acıdı açıkçası... Einstein ve karısı hakkındaki bu çarpıcı hikaye tavsiyemdir der hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim. Kitapla Kalın. Evde Kalın. sağlıkla kalın
2018 224. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2018 13:43
Bitti !!! ‍ Einstein’in gölgesinde kaybolan ilk karısının hikayesi. ‍ Mileva Mitza Maric, üç çocuk sahibi fedakar bir kadın. Hatta aşkı İçin hayatından, kariyerinden vazgeçmiş bir kadın. Albert Einstein’a sonsuz bir aşkla bağlıydı. Acaba Einstein’da ona o kadar aşık mıydı ya da sadık kalabilmiş miydi ? ‍ Genel Görelilik Kavramı, acaba gerçekten Einstein’ın bir ürünü müydü, yoksa ona mı mal edilmişti ? ‍‍ Gerçekten uzun zamandan beri bu kadar güzel ve etkileyici bir kitap okumamıştım. Çok etkilendim. Okurken tüylerim diken diken oldu. Sinirden ağlamak Bile geldi içimden. Ne yazık ki bu kitaptan sonra Albert Einstein’dan nefret ettim 10/10
2025 21. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2025 22:25
"Öteki Einstein" derken; gerçekten öteki olan karısı Mileva Mitza Einstein ve Einstein'ın öteki yüzü anlatılıyor. Çok kızgınım bildiğim, tatlı, dahi, deli olan sevdiğim Einstein'ın hiç bilmediğim huysuz hırçın, bencil, merhametsiz taraflarını okumak hiç hoşuma gitmedi. Yazar bazı şeyleri kurguladığını yazmış ama yine de bu eşine değer vermemiş, çalışmalarını görmezden gelmiş, çocuğunu görmeye dahi gelmemiş olmasını değiştirmiyor. Çok merak ediyorum; Mileva, Einstein'ın isteği üzerine ,tabii kendi de istiyor ama, Como Gölü'ne gitmeseydi ve o gece hamile kalmasaydı daha farklı bir Mileva tanır mıydık? Bilimde adı geçen bir Mileva. Ve tabii ki yine çok merak ediyorum Einstein Mileva ile evlenmeseydi bugünkü Einstein'dan bahsedebilecek miydik?! Eşinin fikirlerini çalan ve onun 1905 yılında yazdığı ve 1911 yılında Nobel'e aday gösterildiği ve bugünkü Einstein olmasını sağlayan özel görelilik makalesine eşinin adını bile yazmayan ve hatta bir teşekkürü çok gören bencil Einstein'ı bugün yine olduğu gibi tanır mıydık? Kitapta Marie Curie ile Mileva Mitza'nın bir konuşması var benim içime oturdu. Marie Curie orada bugün bilimde adım varsa bu eşim sayesindedir beni koruduğu ve çalışmalarıma sahip çıktığı içindir demişti ve bunun için erkeğin cesur olması gerektiğini söylemişti. Ama maalesef Einstein bunu yapmak için fazla tembel ve korkak bir adam. Sanırım bir kadın da olarak Einstein'a çok kızdım. Hem hayallerimi yıktığı hem de bencil,korkak gaddar bir adam olduğu için. :/
2021 6. kitabı
Bir mühendis olarak evet yine takdir ettim seni Einstein fakat eşinin bilimsel ve matematiksel bilgilerini o kadar sömürüp ardında durmaman bizi üzer.