2024
Haziran 2021
Epona Yayınları

2024 192. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2024 22:45
İçinde hem gerilim hem aksiyon hem psikoloji hem de polisiye türünü barındıran ender eserlerden biri. Baştan sona acaba ne olacak diye düşünerek okuyorsunuz. Elinizden bırakamadan okuyacağınızı biliyorum. Film izlemek gibi çünkü. Yazarın anlatım tarzını, yalınlığını, olayları uzatmamasını ve heyecanı hep yüksek tutmasını çok sevdim. Akıl hastası olan bir adamla, hastanenin doktorunun eşinin yasak aşkı anlatılıyor. Son ana kadar kim hasta, kim aşık, kim intikam almak için çabalıyor pek anlaşılmadığı için heyecan yüksek oluyor.
2024 45. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2024 19:07
Sanırım uzun zamandır beni bu kadar sürükleyen, son sayfasına kadar gerilimi ve heyecanımı yitirmeden okutan ve bu kadar yoğun duygular yaşatan bir kitaba denk gelmemişim. Abartmak gerekiyorsa abartıyorum. Bu kitapta bir deli, bir doktor ve bir normal yok. Herkes doktor, herkes deli ve herkes normal gibi :) Kimi dinlerseniz hak veriyorsunuz ve aynı zamanda yok artık diyorsunuz. Saplantılı arzular, karmaşık ilişkiler, nevrotik bozukluklar. Psikolojik yönü ağır basan bir kitap. Akıl hastanesinde başlayan kurgu, bir psikiyatristin ağzından anlatılıyor. Başka bir psikiyatristin eşi ile bir akıl hastasının adına aşk mı, tutku mu , delilik mi, şiddet mi ne denirse artık bu ilişkisi üzerinden devam edem akıl tutulması. “Tımarhane”; gerçek anlamı bir yana kontrol edilemez duyguların, yönetilemez hislerin, mantıktan yoksun davranışların etkisi, karakterlerin kendi içine hapsolmasını çok iyi yansıtmış. Ayrıca sonu beklemediğim yerden geldi. Bu yılın en sevdiklerime adını yazdım.
2025 10. kitabı
2025 yılının birinci favori kitabı olan #tımarhane bir solukta bitti…Yazar #patrickmcgrath ın kaleme aldığı Onur Işık’ın tertemiz çevirisi ile #tımarhane tek kelime ile nefisti… İflah olmaz bir romantik olan Stella;aradığını bulamadığı evlilik hayatındaki boşluklarını dolduramayınca ruhsal ve bedensel olarak sonunu getirecek olan ve kendini kurbana dönüştüren akıl hastası Edgar’a aşık olur… “Her seçim bir kaybediştir” tezine istinaden kaleme alınan kitapta anlatıcının bir psikiyatrist olması ve süslü betimlemlerden ziyade olayı sade bir dil ile akışta vermesi;okuyucunun heyecan duygusunu hep tetikte tutup kitabı bir solukta okunmasını sağlamış… O kadar keyifli ve manidar bir kitaptı ki;bir kadının evlilik kurumu içindeki yalnızlığını iliklerinize kadar hissedip,annelik ile aşk duygusu arasındaki sıkışmışlığı görüp,aşkta mantık aranmayacağını bir kez daha anlayıp,insanların neden delirdiğine şahit oluyorsunuz…
2026 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2026 21:51
Aşk mı, psikolojik bir rahatsızlık mı? İşte kitabı okurken bu sorularla ve sonuna dek azalmayan temposuyla okuyorsunuz. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi aşkın da fazlasının ne kadar zararlı olabileceğini gösteriyor kitap. Yazar psikolojik bir hastalığın evrelerini, ruh tahlillerini kitap boyunca çok iyi ifade ederken bir yerde artık asıl hasta olan kim diye düşünmeye başlıyorsunuz. Sürekli bir sonraki safhada ne olacak diye merakla okuduğum bir kitap oldu. Ben çok sevdim, tavsiye ederim Konusuna gelecek olursak: Stella, bir akıl hastanesine başhekim yardımcısı olarak yeni atanan eşi Max ve oğlu Charlie ile görünürde normal bir hayat yaşamaktadır. Ancak Stella’nın hastanenin hastalarından biri olan Edgar ile yakınlaşmaya başlaması kendi ile beraber tüm yaşamları tamamen değiştirecektir. “Gelecek ancak beklediğiniz bir şey varsa anlam kazanır.”
Aşkın Psikolojisi?
2021 34. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2021 00:32
Bu kitaba inceleme yazmak benim için gerçekten çok hoş bir olay. Kitabın çevirisini değerli hocam
Onur Işık
Onur Işık
yaptı, kendisinin ilk çeviri kitabı, bu yüzden kitapla aramda tuhaf ama bir o kadar güzel
Puan vermedi·471 syf.·
Kitabın ne başından ne ortasından bir şey anladıysam Arap olayım diye bir atasözü vardır ya tam o misal.Okuyup anlayanlara ne mutlu.Böyle olunca kitap okumaktan soğuyorum istiyorum ki akıp gitsin zaman geçsin bende güzel etki etsin bu sefer olmadı.
TımarhanePatrick McGrath · Othello Yayıncılık · 2021119 okunma
Romantize Edilen “Aşk”ın Parçalanışı...
2026 25. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 00:00
’ın
Tımarhane
romanı, yüzeyde bir yasak aşk hikâyesi gibi görünse de aslında insan zihninin kendini kandırma kapasitesine dair son derece rahatsız edici bir portre sunuyor. Burada “delilik”
Alıntı
2021 60. kitabı
Çok acayip bir kitap okudum Hele ki son bölümleri soluksuz okudum. Başlangıçta kitabın anlatım şekline ve olaylara adapte olmakta zorlandım ama yavaş yavaş her şey yerine oturmaya başladığında öyle
2021 64. kitabı
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; Bu kitabı benim gibi bir günde okuyup, bitiririm diye düşünüyorsanız size yanıldığınızı söylemek isterim. Zira ben kitabı üç günde okuyup, bitirdim. Sorgulatan,
2026 15. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 00:00
Elime almamla kitabin içine düştüm dersem yalan olmaz. Sonraki sayfayı merak etmekten kitabı elimden bırakamadım. Duygusal boşlukları doyurulmayan bir insanın karşısına ona tutkuyla yaklaşan bir kişi çıkarsa ne olur. Aşk mı ? Aşkın gözü kördür yahut aşkta mantık aranmaz cümlesinin kitabı okurken aşk tanımını bu kadar masumlaştıramıyoruz. Bir kişinin deliliğe giden yolda ötekinin yaptığı yada yapmadıkları ne kadar masumane . Evliliği kendi içimizde bu kadar kutsallaştırırken kaç kadın kendi yalnızlığında deliliğin temellerini atmıştır acaba ....Kitap biterken kafamda uzun uzun bunları düşündüm. Kitabı hastanede psikiyatrist olan Peter'in gözünden ; yine aynı hastanede bir psikiyatrist olan Max onun tutkulu eşi Stella ve karısını hunhanca öldüren akıl hastası Edgarın yasak aşkını anlatımıyla okuyoruz. Gerilimi, aksiyonu ve psikoloji sevenlere tavsiye ederim.

Patrick McGrathYazar · 3 kitap
1950 yı­lın­da Lond­ra’da doğ­du. Ça­lış­ma tar­zı eleş­tir­men­ler ta­ra­fın­dan “Go­tik kur­ma­ca” ola­rak ta­nım­la­nan ya­za­rın Kan ve Su ve Di­ğer Öy­kü­ler adın­da bir kı­sa öy­kü­ler ko­lek­si­yo­nu, Mart­ha Pea­ke (İ­tal­yan Pre­mio Flaia­no Ödü­lü), Port Mun­go, Sığınak, Trav­ma ve Da­vid Cro­nen­berg ta­ra­fın­dan be­yazper­de­ye de ak­ta­rı­lan Örüm­cek ad­lı ro­man­la­rı var­dır. McG­rath’ın bi­rin­ci şa­hıs ağ­zın­dan ak­ta­rı­lan ya­pıt­la­rı, ruh has­ta­lık­la­rı, bas­tı­rıl­mış eş­cin­sel­lik, iha­net gi­bi ko­nu­la­rı iş­ler.