2025 54. kitabı
Bu tarz edebiyatı okumak zordur; çok ağır, edebi yazıldığından ya da kafanız basmayacağından değil. Bu tarz edebiyatta okur olarak bize çok iş düşer. Nedir “bu tarz edebiyat?” Yeraltı edebiyatı diye
TolMurat Uyurkulak · Can Yayınları · 20222,465 okunma
Saymaya ikiden başlayanların romanı...
2023 13. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2023 00:57
Murat Uyurkulak, okuyucusunu ilk başta anlamsız gibi duran anca kimi Kürt lehçelerinde "isyan" anlamına gelen Tol isimli romanıyla, tarihten ayıklananların hikayesini seriyor okuyucusunun önüne. Yüzeysel olarak bakılırsa yol bağlamında gelişen ve içindeki farklı metinlerle genişleyen bir dönem romanı taklidi yapsa da aslında bir intikam, ülkenin son elli yılının, son elli yılın üç darbesiyle üzerlerinden geçtiği insanların hikayesini anlatan bir eser Tol. Ben ve öteki ilişkisini, iktidarın terörü nasıl bir araç haline getirdiğini, toplumdaki iktidar temsillerinin "öteki" üzerinden nasıl beslenip büyüdüğünü üç kuşak üzerinden alaycı bir dille hatta parodileştirerek işliyor yazar. Yusuf kabul dışı yaşamını bir büro düzenine indirgeyen, kendi hayatındaki yanlışları düzeltemeyince bunu musahhihlik yaparak yücelten aslında kayıp bir kimlik. Karşısında yılların devrimcisi Şair. İki anakarakter üzerinde ilerliyor gibi görünse de susturulmaya çalışan herkesin romanı Tol. Bununla beraber kuşaklar arası saydam geçirgenlikleri tek sesli değil hegemonik bir yapı sunuyor. Kaybolmuşların, susmusların, hakikat ve intikam peşinde olanların romanı oluyor kısaca. Bir halkın adının, karda yürürken çıktığını hiç karda yürümemişlerin iddia ettiği hakikatine(?) ölümsüz bir başkaldırı olacak her yüzyılda. Uzun uzun yazmadan eserin ilk cümlesi dahi onun özeti olabilecek bir nitelikte; "devrim vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi." İyi okumalar
Puan vermedi·312 syf.·
2022 111. kitabı
Okumaya başladığınız ilk andan itibaren sizi etkisi altına alan kitap, çok iyi ve sarsıcı cümlelerle başlıyor. Büyük bir beklentiye giriyorsunuz okurken. Devamında yer yer olaylar arasında bağlantı kurmakta zorlanmış olsamda, genel olarak beni tatmin eden bir okuma oldu diyebilirim. Kurguyu beğendim. İyi okumalar.
2025 17. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 22:55
Tol Türkçede evin temel taşı demekmiş, Kürtçede ise intikam. Romanı okuyunca Kürtçe anlamıyla daha çok bağdaştığını göreceksiniz. "Devrim, vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi." cümlesiyle başlayıp "Bir ihtimal olduğunda devrim ne kadar da güzel." cümlesini sonlara doğru okuyoruz. Kolay bir okuma yolculuğu değil. Bir trende karşılaşan ve Diyarbakır'a doğru yol alan iki insanın hikâyesi. Biri bir musahhih bir diğeri şair. Roman boyunca ikisi arasında geçen diyaloglar bizi başka başka hikâyelere sürüklüyor. Şair, musahhihe geçmişini, babasını, devrimi, devrim mücadelesini anlatıyor elindeki defterle. Okuduklarıyla savruluyor musahhih. Bir ömrünü devrime adayan insanlar, gençlik ateşiyle bu yola baş koymuş sonra dünyanın akışına ayak uydurup bu yoldan vazgeçmiş insanlar. Ya da ölene kadar tek bir inançla yoluna devam edenler. İşkenceler, tecavüzler, bombalar ... Bir şair ve musahhihten yola çıkıp bir devrim hikâyesine uzanan bir yolculuk. Evet oldukça zor bir okuma, dallanan kişiden kişiye geçen bir hikâye ama arka planda verilenler ve Murat Uyurkulak'ın sert ama güzel üslubuyla okumaya kesinlikle değer. Keyifli okumalar... "Yirmi-otuz saniye... İnsanın hayatını yirmi-otuz yıl değiştirmiyor, ama yirmi-otuz saniye değiştiriyor."
tol
Puan vermedi
Çağdaş Türk Edebiyatı kategorisinde Can Yayınlarının kitap kampanyasından aldığım Tol kitabı ile Murat Uyurkulak ile tanışma imkanım oldu. Yusuf, Musahhihlik yapan müdavimi olduğu meyhaneyi her
2026 10. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2026 12:30
Kitabın ilk sayfaları isyan ve karamsarlıkla başladı ortalarına kadar sıkıcı okurken kişilere olaylara hakim olmakta zorlandım diyebilirim çok ara vermeden okumak gerekir sonlarına doğru daha anlam kazandı olaylar ve karakterler . Tol ( isyan ) anlamına geliyor bir çok kaynağa göre kitabın genellemesi bu isme dayanıyor . devrim , darbe ve bunların getirdiği kişisel toplum çatışmaları önplanda .
Vasatın Üstü
2023 23. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2023 22:40
Yani Türkçe edebiyatın son dönem işlerinden en iyisi buysa… abartma işini biraz azaltalım hakketten. Çiğ tarafları, boşluklar… önce bir heyecanına katıyor coşkusu var ama yani… Tamam iyi de… keşke insanların yorumlarından görmeseymişim belki ben büyüttüm hakkını da yemeyeyim 6.5/10
2023 85. kitabı
Hakkında birkaç olumlu eleştiri okumuştum, o yüzden alıp okudum. Roman üslûp ve konu olarak bana hitap etmedi. Akıcı bir roman değil. Anlatılanlar arasındaki bağlantıyı bir türlü kuramadım. Bunun sebebi geriye dönüşler ve atlamalar olabilir. Aslında giriş cümlesi oldukça iddialı "Devrim, vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi." Hayatı mücadeleyle geçmiş ve yenilmiş bir devrimcinin hikayesini beklerken tutunamayan bir musahhihin alkol kokulu sayıklamalarını okudum. Ben sevmedim, okumayanlar bir eksiklik hissetmez diye düşünüyorum. Yine de siz bilirsiniz. Bu arada Tol Kürtçe "İntikam" anlamına geliyor.
2021 85. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2021 11:20
"Devrim, vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi," cümlesiyle başlayıp "Bir ihtimal olduğunda, devrim ne kadar da güzel," diye biten Murat Uyarkulak'ın okuduğum ilk romanıdır.
TolMurat Uyurkulak · April Yayıncılık · 20172,465 okunma
tol
·%46 (150/320 syf.)·
Sayfalar arası geçişte konular çok kopuk geldi ve karakterleri hatırlamakta güçlük çektim. Bazı yerlerde kurulan cümleler ve olay örüntüleri çok zorlama hissi verdi. Kitabı hizlı bir şekilde, ara vermeden ya da notlar alarak okumak lazım. Artık gitmeyeceğini hissettiğim noktada okumayi bıraktım. Başka bir Murat Uyurkulak kitabı okur muyum, bilmiyorum...
TolMurat Uyurkulak · April Yayıncılık · 20172,465 okunma

Murat UyurkulakYazar · 9 kitap
Uzun süre Radikal gazetesi dış haberler servisinde çalıştı. Milliyet Sanat, Gate, Radikal Kitap gibi dergilerde yazıları yayımlandı. Tol isimli romanı Mahir Günşiray'ın yönetmenliğiyle Tiyatro Oyunevi tarafından sahnelendi. Yine Tol romanı 2007'de Almanca'ya çevrildi.