Toplumbilim Dersleri

Emile Durkheim
İnsan toplumsal niteliği sayesinde insandır.
Üstelik yanılgı sadece kısmidir,hakarete uğrayan duygular sadece ve sadece bizim içimizdedir.
Reklam
İnsanın ahlaki bir varlık olmasının tek nedeni, oluşmuş toplumların bünyesinde yaşamasıdır. Disiplin, otorite olmadan ahlak da olmaz; ama tek akılcı otorite de toplumun üyelerine karşı taşıdığı otoritedir.
Sayfa 125 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Toplumsal olgu tahlilinin, toplumsalın kendine özgü ger­çekliğini vurgulayabilmek amacıyla zaman zaman ifade sınırlarım zorlasa bile, aslında her türlü psişik bileşeni dışlamadı­ğının farkına varmak için bireysel temsiller ve kolektif temsiller üzerine kaleme aldığı o meşhur makaleyi de beklemek şart değildir aslında.
Toplumsal etkinliğin hiçbir biçimi, kendine özgü bir ahlâk disiplini bulunmasından vazgeçemez. Nitekim ister geniş ister dar olsun her toplumsal grup, parçalardan oluşan bir bütündür; yinelenerek bu bütünü oluşturan nihai unsur ise bireydir. Diğer yandan böyle bir grubun devam edebilmesi için parçalardan hiçbiri tek başına, yani kendisi bir bütünmüş gibi davranmamalı; tam tersine bütünün varlığını koruyabileceği tarzda hareket etmelidir. Ama bütünün varoluş koşulları parçanınkilerle aynı değildir, zaten sadece bu bile, onları iki farklı şey türü haline getirir. Bireyin çıkarları ait olduğu grubun çıkarlarıyla aynı değildir, hatta çoğunlukla birinciler ve ikinciler arasında tam bir çatışkı (antagonisma) söz konusudur. Birey, dikkate alması gereken bu toplumsal çıkarları ancak belli belirsiz bir biçimde fark eder, hatta bazen fark etmez, çünkü bunlar onun dışında kalan çıkarlardır, çünkü bunlar o olmayan bir şeyin çıkarlarıdır. Kendisine ait olan ve kendisini ilgilendiren her şeyi duyumsar, ama bu dışındaki çıkarlar hakkında duyumları her zaman mevcut değildir.
Sayfa 59
Nitekim insan, ancak toplum halinde yaşadığı için insandır. insanın elinden toplumsal kökenli olan her şeyi çekip alın, geriye diğer hayvanlara benzeyen bir hayvandan başka bir şey kalmaz.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Âlimin vazifesi eleştirel aklı geliştirmek, idrak yetisi üzerinde akıldan başka hiçbir otorite tanımamaktır; hür bir beyin olmaya uğraşmak zorundadır.
Sayfa 49
Hayvan da doğa olarak genel manada şiddet düşkünü değildir; ancak içinde yaşadığı koşullar şiddeti zorunlu kıldığında bu çareye başvurur. İşler insan için niye farklı olsun ki? İnsanın bunca zaman hemcinslerine karşı bu kadar sert bir tavrı korumasının nedeni hiç de hayvanlığa daha yakın olması değildir; sürdürdüğü toplumsal yaşamın doğası onu böyle şekillendirmiştir.
Sayfa 172 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
İnsan aklına,fiziksel evrenin yasa koyucusu olarak bakılamaz.Evren,yasalarını bizden almadı..doğanın planını biz yapmadık.Biz bu plana bilim yoluyla erişiyoruz;onun üzerine yeniden düşünüyor ve niye böyle olduğunu anlıyoruz.
Hiçten hiç çıkar ve tek başına bırakılmış birey kendini aşamaz. Onun kendini aşmasını, bu noktada hayvanlık düzeyinin üzerine çıkmasını sağlayan, kolektif yaşamın üzerinde etki yapması, ona nüfuz etmesidir; ona farklı bir tabiat kazandıran, bu dışsal etkenlerdir
Sayfa 145Kitabı okudu
Reklam
Toplum, insanlara birazcık huzur, gönüllerine ve karşılıklı alışverişlerine birazcık huzur getirmezse var olması için bir neden kalmaz.
Sayfa 61
... Dinler, toplumların, kendilerinin ve tarihlerinin bilinçlerine varışların ilkel biçimidir. Bireyde duyumlanım ne ise , toplumsal düzende de din odur. ...
Sayfa 195Kitabı okudu
Birey bugün olduğu şeyden, yani özerk bir etkinlik odağından, kozmik güçlerin enerjisi nasıl yok edilemezse öyle yok edilemez bir enerjiye sahip bireysel güçlerden oluşan heybetli bir sistemden başka bir şey haline getirilemez.
Sayfa 107Kitabı okudu
... Kendi istencimle kendimi yerden özgürleştirebilirim. ...
Sayfa 156Kitabı okudu
Resim