Haydar Ergülen
Okunma
Beğeni
2.061
Görüntülenme
Trenler de Ahşaptırda dört bölümde toplanan yazılar trenleri, tren yolculuğunu, istasyonları, garları özellikle yazarının hayatında önemli yer tutan Eskişehir, Haydarpaşa, Ankara garlarını ve bu mekânların kendisinde bıraktığı izlenimleri, anılarıyla birlikte anlatıyor. Bir şair olan Haydar Ergülen sevdiği bütün şairlerin şiirlerinden alıntılarla zenginleştirmiş yazılarını. Cemal Süreyadan Behçet Necatigile, Mehmet Âkif Ersoydan Nâzım Hikmete kadar pek çok şair ve dizeleri yer alıyor kitapta. Yazar bizi 30-40 yıl öncesinden başlayarak nostaljik yolculuklara çıkarıyor, trenle yapılan yolculukları neden çok sevdiğini anekdotlar, anılar, gözlemler kanalıyla, özlemle ve şiirsel bir dille anlatıyor. Haydar Ergülen iyi bir şair olduğu kadar iyi bir deneme yazarı da. Bu kitap bunu fazlasıyla kanıtlıyor.
Kitabın Konusu:
256 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Şubat 2011

256 syf.
9/10 puan verdi
Tren, şiir, yolculuk, aşk, ayrılık, özlem ve de buraya sığdıramadığım bir sürü kelime... Yıllardır trenlerle burun burunayım, evim garın karşısındadır. Bu kitabı okurken neden çok sevdim, neden çok beğendim bunun sebebini çok uzaklarda aramamam gerekir. Yolculuklara da çıktım bu gardan, çocukluk ve gençlik yıllarımda raylardan da geçtim, vagonların aralarından da atladım. Uğurladıklarım da oldu karşıladıklarım da ama her daim hüzün kaplardı içimi. Neden hüzünlü gelir ki garlar, belki de binasının ilk yapıldığı yıllardan beri eskiyip, hüznü duvarlarından taşımasından. Uzayıp giden rayların seni bir yere her an alıp götürmemesinden belki de hüznümüz. Velhasıl bu kitapla yıllardır biriktirdiğim ve de dışarı vuramadığım trenli zamanlarımın duyguları ortaya çıktı. Bugünden sonra daha bir anlamlı ve de hissiyatlı bakacağım gara doğru...
6/10 puan verdi
Bu kitabın bana gösterdiği ilk şey Haydar Ergülen’in Türkçeyi muazzam kullanan yazarlardan olduğu. İki virgül arasına dünyayı sığdırıp çok şey anlatabiliyor, kelimelerle çok güzel oynuyor. Ancak kitabın içindeki yazıların neredeyse hiçbiri beni etkilemedi. Hani bir kitabı okurken “Ben de bunu demek istiyordum” dedirtir bazen cümleleri, bu kitapta onu pek bulamadım. Ben galiba trene bu denli anlam yükleyen bir insan değilim, onun da etkisi olabilir. Fakat sendeki ne tren sevdasıymış be Haydar abim!
10/10 puan verdi
Okuduğum en güzel düzyazıların başına Haydar Ergülen'den okuduğum bu ilk kitabını ekliyorum. Artık bir yazarın daha hayranıyım. Tez vakitte diğer eserlerini de biriktirmeye başlıyorum. Kitabın
4/10 puan verdi
Haydar Ergülen çok iyi bir yazar olmasına karşı kitabın içinde aralıksız olarak trenlerden bahsetmesi kitabı devamlı okumama engel oldu. beğendiğim bir kaç anektod olmasına karşın tam anlamıyla bana hitap ettiğini düşünmüyorum.

Haydar Ergülen
Haydar ErgülenYazar · 55 kitap
14 Ekim 1956'da Eskişehir'de doğdu. İlk ile ortaokulu Eskişehir'de, liseyi Ankara'da okudu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Anadolu Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. İstanbul'da reklam yazarlığı yaptı. Anadolu Üniversitesi'nde yayımcılık, reklamcılık ve Türk Şiiri dersleri verdi. Halen Bahçeşehir ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakülesi'nde, 'Yaratıcı Yazarlık' ve 'Türk Şiiri ve Şairler' dersleri vermektedir. 1980 sonrası Türk şiirinin önemli isimlerindendir. İlk şiiri 1972'de Eskişehir'de Deneme dergisinde "Umur Elkan", ilk yazısı da aynı yıl Yeni Ortam gazetesinde "Mehmet Can" adıyla yayımlandı. İstanbul'da Üç Çiçek (1983) ile Şiir Atı (1986) dergilerini yayıma hazırlayanlar arasında yer aldı. 1979'dan başlayarak Somut, Felsefe Dergisi, Türk Dili, Yusufçuk, Yarın, Yeni Biçem, Gösteri, ile Varlık dergilerinde şiirler yayımladı. Bir süre, Radikal gazetesinde Açık Mektup köşesinde denemeler yazan Ergülen, Star Gazetesi'nde yazmaya başladı. 2017 yılında 11.incisi verilen ve Turkiye'nin tek kent edebiyat ödülü olan Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü almıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.