Fatih Sultan Mehmed ve İstanbul'un Fethi'nin Bilinmeyen Yönleri

Truva'nın İntikamı

Erhan Afyoncu
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Sade ,çok fazla detaya girilmeden insanı sıkmadan Fatih dönemini anlatmış hoca. Öncesi ve sonrası ile birlikte. Eğitiminden hocalarına, seferlerinden eşlerine kadar doğru ve yanlış bilinen her şeyine değinmiş kitap . Severek okudum ve ilginç şeyler öğrendim.
Truva'nın İntikamı
Truva'nın İntikamıErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2016168 okunma
Reklam
Fatih Sultan Mehmet (||. Mehmet):
1451'de tahta ikinci defa çıktığında ise henüz 19 yaşındaydı.(II.Mehmet tahta ilk olarak 12 yaşında çıkmıştır.)
Doğru bildiğimiz yanlışlardan!
Fatih'in babasına mektup yazarak, "Hükümdarsan gel ordunun başına geç, eğer ben hükümdarsam o zaman emrediyorum gel ordunun başkomutanlığını yap." sözünü söylediği 17. yüzyılın ikinci yarısında eserini kaleme alan Müneccimbaşı gibi daha sonraki tarihçiler tarafından aktarılır. Ancak bu sözlere dönemin kaynaklarında rastlanmaz. Osmanlı tarihçiliğinin en büyük isimlerinden Halil İnalcık'ın 1444 buhranı üzerine yaptığı araştırmalar da Fatih'in babasını çağırmak istemediği ortaya çıkarmıştır.
Bir Rönesans hükümdarı olan Fatih Sultan Mehmed, Halil İnalcık hocamızın söylediği gibi Osmanlı İmparatorluğu’nun gerçek kurucusudur.
Sayfa 158Kitabı okudu
papa ve fatihe yazdığı mektuba dair.
Papa II. Pius, Fatih'e hitaben bir mektup yazarak (1461-1464 arası) birkaç damla su ile vaftiz edilmek suretiyle dünyanın hükümdarı olacağını belirterek, onu Hristiyanlığa davet etti. Bu mektup ve cevabı daha Fatih'in sağlığında 1475'te Treviso'da basıldı. Ancak ne bu mektup Fatih'e gönderilmiş ne de Fatih buna bir cevap vermişti. Mektubu yazan papa, Fatih'in ağzından buna bir de cevap uydurmuştu.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
vefatı sonrası fatih sultan mehmet
Evlatları taht için birbirini yerken, Fatih'in cesedi adeta çürümeye terk edilmişti. Topkapı Sarayı'nda sıcak mayıs günlerinde elbiseleri içinde bırakıldığı için sultanın cesedi kokmaya başladı. Çevreye o kadar ağır bir koku yayılıyordu ki, doktorlar bile yaklaşmakta zorlanmışlardı. Ceset tamamen çürümeden Baltacılar Kethüdası Kasım ve iki hekim elbiseleri soyduktan sonra iç organlarını çıkarttılar ve daha sonra cesedi ilaçlayarak kefenleyip, defnettiler. Fatih'in kaftanı zamanında üzerinden çıkarılmadığı için vücuduna yapışmıştı. Tahnit sırasında elbise hükümdarın cesedinden kesilerek çıkartılabilmişti.
Sayfa 115Kitabı okudu
Fatih Sultan Mehmed, 1462'de Midilli'nin fethi sırasında Çanakkale'de Truva'nın kalıntılarının bulunduğu yere gelerek şehirden geriye kalanları ve Truva'nın mevkiini inceleyerek, burada Aşil ve diğer kahramanların mezarlarını araştırmıştı. Homeros'un eserinde övgüyle bahsettiği Truva Savaşları kahramanları hakkında takdirkar hislerini belirterek, onları methetmişti. Fatih'in tarihçisi Kritovulos Tukidides'in üslubunu esas aldığı eserinde, sultanın Truva harabelerindeyken başını sallayarak, ''Allah, beni bu şehrin ve halkının müttefiki olarak bu zamana kadar sakladı. Biz bu şehrin düşmanlarına galip geldik ve onların vatanlarını aldık. Burayı Yunanlılar, Makedonyalılar Teselyalılar ve Moralılar almışlardı. Bunların biz Asyalılara karşı defalarca yaptıkları kötü davranışların intikamını, aradan birçok devirler ve yıllar geçmesine rağmen onların torunlarından aldık.'' dediğini yazar.
Sayfa 103Kitabı okudu
fatihin tokatı yağmalayan akkoyunlu hükümdarı uzun hasana yazdığı mektuptan
Sen vilayet yıkmayı padişahlık mı zannettin. Çekinmeden, korkmadan topraklarımıza tecavüz ettiğin için kılıcımız senin göğsünde kana bulanmalıdır. Er isen meydana gel. Kadın gibi delikten deliğe girme, hazırlıklarını yap, haber verilmedi deme. Zira soysuz vücudun yok edilecektir ve bu konuda özür bertarafdur.
1456 yılındaki Belgrad kuşatması sırasında,
Fatih'in kuşatma sırasında öldüğü haberi hızla yayıldı. Haber Kahire'ye ulaştığında, tüm şehirde yas ilan edildi. Ancak haberin gerçek olmadığı öğrenildiğinde şehir sokakları bayram yerine döndü ve günlerce eğlenceler tertip edildi.
Reklam
Osmanlı'nın son döneminde, İttihat ve Terakki'nin iktidara gelmesinden sonra Osmanlı İmparatorluğu tarihindeki önemli hadiseler kutlanmaya başlandı. Hatta İttihatçılar, önceki dönemdekileri böyle kutlamalar yapmadıkları için suçladılar.
Türkler İtalya’da (1480)
Napoli Kralı Ferrante, Otranto’yu geri almak için müzakerelere girişip, ülkesine verilen zararlar için 800 bin duka altın tazminat talep ettiğinde, Mustafa bey Otranto’nun yanı sıra Brindisi, Tarent ve Lecce’nin de kendisiyle teslim edilmesi şartıyla barış yapabileceğini bildirdi. Şartlar kabul edilmediği taktirde, Sultan Mehmet ertesi ilkbahar 100 bin piyade 18 bin süvari ve ateş saçan toplarıyla verilmeyenleri silah zoruyla alacaktı.
Sayfa 106Kitabı okudu
176 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kitaptaki en sevdiğim ifade 'çizmesi ayağından hiç çıkmadı' oldu... Yabancı kaynaklarda sürekli "Barbar" olarak tanıtılan Türk'lerin nasıl büyük ve şanlı işler yaptığını anlatan kitaplardan biri de bu zannımca. Ulu Atam toprağın bol olsun. Bizler Truvalı değiliz ama bin Truva'ya bedeliz.
Truva'nın İntikamı
Truva'nın İntikamıErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2016168 okunma
Resim