Turan Orduları Başkomutanı Enver Paşa

Tolga Savaş
Kazım Karabekir:
“Abimin kütüphanesine girdim, herhalde öğrenmek için fazla kitap karıştırmak icap eder, diyerek alt gözden kitapları incelemeye başladım.”
Sarıkamış Taarruzu
Kışın şiddetle hüküm sürdüğü bu mevsimde taarruza geçmenin doğru olmadığı Enver Paşa'ya defalarca ifade edilmişse de o fikrinde ısrar etmişti.
Sayfa 157 - Kamer Yayınları
Reklam
O ölümü, daha Vardar kapısından çıkarken göze almıştır. Onun hüznü ölüm korkusundan değil, evindekilerin, annesinin, kendisi için neler düşüneceğinden geliyordu.
Sayfa 107Kitabı okudu
O Müslüman halkların hürriyeti için gerçekten mücadele verdi. Popüler olma hırsı da onu aklı başında insanların cesaret edemeyeceği bir maceraya sürülüyordu.
Sayfa 280 - Kamer Yayınları
Ermeniler!
Teşkilat-ı Mahsusa Ermenilerin Rusya içinde ayaklanmalarını, Rusya'ya karşı ihtilalci bir tavır almalarını istiyordu. Ermeniler Çarlık Rusya'nın yanında Osmanlı'nın yenilmesi için ellerinden geleni yapmışlardır.
Sayfa 164 - Kamer Yayınları
Trablusgarp Savaşı'nda genç subayların parolası şu olmuştu: "Ya namus ve İstiklal ya ölüm."
Sayfa 132 - Kamer Yayınları
Reklam
Teşkilat-ı Mahsusa'nın kuruluş tarihi tam bilinmemektedir. Teşkilat-ı Mahsusa'ya isim veren kişi Miralay Rasim Bey olmuştur.
Sayfa 163 - Kamer Yayınları
Osmanlı Devleti için iki yol vardır. Birincisi Almanların yanında savaşa girmek, diğeri ise tarafsızlıktır.
Sayfa 145 - Kamer Yayınları
İstanbul'a gelen Enver Bey, oraya subaylar gönderilmesini teklif ettiğinde İstanbul'da hiç kimse bunun fayda getireceğini düşünmedi. Enver'in Trablus'a cihat için gitme ısrarını gören devlet, bu harekatın başarısızlıkla sonuçlanacağını düşündüğü için ona sadece beş bin cüneyh(dirhem) para verdi.
Sayfa 131 - Kamer Yayınları
Edirne'ye ilk giren kuvvetlerinin başında Enver Beyin ismi ağızdan ağıza dolaşıyor, herkes hürriyet kahramanı, Derne zaferinin galibini, bir de Edirne kurtarıcısı olarak alkışlıyordu. Fakat Enver Bey hastaydı.
Sayfa 127 - Kamer Yayınları
Reklam
Süleyman Nazif:
- Enver Paşa, maalesef Enver Bey'i katletmiştir! Tıpkı Viyana'ya giren I. Napolyon için bestelediği senfoniyi cenaze marşıyla bitiren Beethoven gibi...
Sayfa 124 - Kamer Yayınları
Galip Vardar (Enver Paşa hakkında)
Yalnız bunların yanında her fani gibi onun da hataları vardır. Nizamlara, kanunlara uymayan, ferdi hareketleri seven onu, iyi bir örnek olarak da göstermeye imkan yoktur.
Sayfa 124 - Kamer Yayınları
Kuşçubaşı Eşref
İdealist İttihat ve Terakkici gençler, Enver'in şahsında kendilerini büyük bir hayale kaptırmışlardı. Bunlar İttihad-ı İslam'ı pekala mümkün görüyorlardı. Babıali baskınından sonra bunlara Eşref Kuşçubaşı, kardeşi Sami Kuşçubaşı da katılmıştı.
Sayfa 128 - Kamer Yayınları
Enver Paşa, 54 çete savaşına girmiş ve hepsini kazanmıştır. Yukarıda da belirtildiği gibi bir kere de yaralanmıştır. Temmuz 1906'da 250 kişilik bir Bulgar çetesinin ilk gün 52'sini, ikinci gün 85'ini temizlemiştir.
Sayfa 80 - Kamer Yayınları
Ermenilerin sözde soykırım olarak tüm dünyaya kabul ettirmeye çalıştıkları 24 Nisan 1915 tarihi, Ermeni çetecilerin önde gelenlerinin Osmanlı Devleti tarafından tüm vilayet ve mutasarrıflıklardan tutuklanmalarının istenmeleri tarihidir.
Sayfa 172 - Kamer Yayınları
Resim