Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk İnkılabının Karakterleri

Sadri Ertem

Türk İnkılabının Karakterleri Sözleri ve Alıntıları

Türk İnkılabının Karakterleri sözleri ve alıntılarını, Türk İnkılabının Karakterleri kitap alıntılarını, Türk İnkılabının Karakterleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kemalist önderliğinin bu fikirlerini, Türkiye'deki Amerikan Birinci Ekonomik Misyonu Şefi Marc Tornberg , "Devletçilik, Türkiye ve ABD arasındaki iliskileri zorlaştırmıştır" diyerek farklı bir açıdan doğrulamıştır.
Sayfa 24 - kaynak yayınları, sunuşKitabı okudu
Daha da önemlisi "Cumhuriyet = İstiklaldir." Cumhuriyeti kuran Türk milleti ise bu süreçte ırki değil, siyasi bir kavram olarak millet haline gelmiştir.
Sayfa 9 - kaynak yayınları , sunuş , mehmet perinçekKitabı okudu
Reklam
-Tanzimatçılar, feodal-komprador sınıflara dayanır, Türk Devrimi ise milli burjuvazinin gelişmesinde hayat bulur. -Tanzimatçıların feodal-ıslahatçılığına karşılık, Cumhuriyet'i yaratan akım devrimci, milliyetçi ve demokratik bir ideolojiye sahiptir, millet olmaya ve milli devleti kurmaya yönelmiştir. -Tanzimatçıların toplumsal ve siyasi mücadele platformunda cepheleri halka dönüktür. Türk Devrimi ise cephesini padişaha ve emperyalizme dönmüştür. - Tanzimat'ın ülkeyi Batı sömürü ve yağmasına açan ve Batı'ya dayanan ekonomik politikalarına karşılık, Türk Devrimi Batı'ya karşı siyasal ve iktisadi bağımsızlığı savunmuştur. -Tanzimat taklitçidir, Türk Devrimi ise ülkenin koşullarına özgü bir çizgi takip etmiştir. -Tanzimat, feodal-komprador merkezi iktidarı güçlendirmiştir. Türk Devrimi ise o iktidarı yıkmış ve bütün kurumlarını tasfiye etmeye çalışmıştır.
Sayfa 15 - kaynak yayınları, sunuşKitabı okudu
Ümmet siyaseti milletleri gerileten bir siyasettir.
Sayfa 131 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Türkiye inkılabı sınıflar arasında çelişki kabul etmez. Sınıf mücadelesi yerine işbölümünün dayanışmasını kabul eder.
Sayfa 114 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Milliyetçilik tarihe saplanıp kalmak değildir. Geleneklerle örtülmüş, eskiye hasret çeken bir milliyetçilik yahut bugünkü siyasi sınırlar dışında emperyalist gayeler takip eden bir milliyetçilik değildir.
Sayfa 98 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Dil, bir milletin dili olmaktan çıkmıştı. İktisat bağımsız bir milletin iktisadiyatından tamamen uzaktı. Sanayi yıkılmıştı, ticaret Türklerin elinde değildi. Ziraat emniyet ister, yol isterdi. Halbuki Osmanlı Devleti, ziraati körleştirmek için her şeyi yapmıştı. İktisat organizması milli olmaktan tamamen çıkmıştı. Hukuk milli değildi. Kanunlar, ancak şer'i şerife uyduğu zaman tatbik edilebilirdi. Estetik, Türk zevkinden tamamen uzaktı. Bu vasıfları gösteren bir cemiyete millet denemez. Bağımsız değildik. Çünkü bağımsız devleti ancak kendi iradesi sınırlar. Halbuki Osmanlı Devleti 19. asırda tamamen bağımsızlığını kaybetmişti. Valilerini büyük devletler sefirlerinin tavsiyeleriyle tayin eden,adaleti herkese aynen tatbik edemeyen, iktisatça sıfır olan bir camianın bağımsız olduğunu iddia etmek çok manasız olur.
Sayfa 93 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
İstiklal Harbi'nin iki hedefi vardı: Vatanda eşit haklı insan, dünyada eşit haklı millet ülküsüne can vermek!.. İnönü'de, Sakarya'da, Başkumandanlık Meydan Harbi'nde, İzmir yollarında can verenler yeni idealin, yeni bir insanlığın arkasından aşk ve heyecanla koştuğu yeni bir ahlakın yolunda başlarını veren şehitlerdir. Onlar en yeni fikrin kurbanlarıdır. Eşit insanı ideal edinen, bir millet için halkçı olmaktan başka bir imkân var mıdır?..
Sayfa 101 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Muhalefeti de iktidar yanlılarını da dogma kuklaları idare etti.
Sayfa 77 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Medrese düşünür, saray emreder, yeniçeri icra ederdi.
Sayfa 32 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tanzimatçılık, "Türkiye'de ecnebi himayesinde yabancılardan mürekkep bir burjuva tabakasının teşekkülünü temin etmiştir. Yani Türkiye'nin muasır iktisat kudreti tamamen yabancıların eline geçmistir." Bu şekilde Tanzimat, var olan feodal sömürü ve baskıya bir de Batı kapitalizminin sömürü ve baskısını pompalayarak eklemiş; yerli ticaret ve sanayinin çökmesine, özel mülkiyetin ezilmesine yol açmıştır. Ayrıca günümüzle ilginç bir benzerlik olarak yabancılara toprak satışı da Tanzimat'la birlikte başlamıştır.
Sayfa 11 - kaynak yayınları, sunuş, mehmet perinçekKitabı okudu
Ertem'in bu konudaki en önemli tespiti laikliği bağımsızlığın sigortası olarak görmesidir. Çünkü "ümmet siyaseti artık bir müstemleke siyasetidir." Emperyalizm ile gericilik arasındaki bağın önemle altını çizen Sadri Etem, ümmet siyasetinin "nihayet kendine emperyalizmin kucağında" bulduğunu belirtir.
Sayfa 16 - kaynak yayınları, sunuşKitabı okudu
"Bir yeni devlet, gelişmesi için bu tür feodal hakları kökünden yıkmak zaruretindedir. Yahut da feodal hukuk,çağdaş devleti başından atmaya mecburdur."
Sayfa 8 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Mükemmel adam, inzivaya çekilip aşırı sofu hayatı yaşayan ortaçağ adamı bizim için ideal adam değildir.
Sayfa 126 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Cumhuriyet Devrimi'nin önderliği, ders kitaplarını, yıktıkları Osmanlı Devleti'yle hesaplaşmanın en önemli ideolojik silahları olarak değerlendirmişlerdir.
Sayfa 17 - kaynak yayınları, sunuşKitabı okudu
65 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.