Teşkilat-ı Mahsusa'nın 100. Yılında

Türk İstihbaratı

Ümit Özdağ
Dünya tarihinde bir devre mührünü basan askeri liderlerden Napolyon Bonapart'ın "iyi bir mevkide konuşlandırılmış bir casusun temin edebildiği bilgi ve haberlerin bazen birkaç tümen askerden daha fazla önem arz ettiği" şeklindeki sözleri istihbaratın ne derece önemli bir faaliyet ve hayat sahası olduğunu göstermektedir.
İstihbarat kelimesi Arapça istihbar kelimesinin çoğuludur. Haberler duyulup öğrenilen bilgiler anlamlarına gelir.Teknik olarak istihbarat muhtelif imkan ve vasıtaları kullanarak herhangi bir konuda enformatik materyal temini ve temin edilen bilgilerin ham halden kurtarılarak işlenmesi, kıymetlendirilmesi ve yorum çok lanarak bunlardan bir netice çıkarılmasıyla ilgili faaliyettir. İstihbarat örtülü bir faaliyettir, yanıltma faaliyetidir. Akıl oyunudur. İstihbarat bütün yanıltmaların çok ciddi yapıldığı küresel bir zekâ yarışıdır.
İstihbaratın temellerinden biri de propagandadır.Propaganda belirli bir grubun düşüncelerini duygularını ve eylemlerini genel nitelikli amaçlar doğrultusunda etkilemeye yönelik sistematik çabalardır.Propaganda da önemli olan gündemi belirleme gücüne sahip olmaktır.