Erkekler Devlet, Kadınlar Aile Kurar

Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti

Serpil Sancar Üşür
Eril modernleşmenin önemli bir boyutu, yeni modern kadın temsillerini cinsiyetsizleştirmesidir. Muhafazakâr modernleşme gözlüğünden bakınca, kadınların cinsel ahlak açısından yargılanamayacakları bir aseksüel kamunun varlığı gerekliydi. Muhafazakâr modernleşmenin kabul ettiği kamusal kadınlık –çoğu aristokratik gelenekte olduğu gibi kadınları cinsellik sahibi olarak değil– toplumsal gelişime adanmış, cinsiyetsiz bedenler olarak konumlandı. Toplumsal amaçlar için seferber edilecek sosyal kimlikler inşa edebilme (ve erkek odaklı cinsiyet rejimlerinin otoriter siyasal rejimlerle eklemlenme) stratejisi olarak bu tarzın başarılı bir örneği de Türkiye’de yaşandı. Serpil Sancar, tarihsel olarak kadınların dışlandığı, cinsiyetçi politikaların belirginleştiği ve cinsel ahlakın sınırlarının çizildiği bir tarih anlatıyor bize. Feminist bir tarih okuması bu. Yazar, muhafazakâr modernleşmenin paranoyalarını ve orta sınıf Türk ailesinin nasıl inşa edildiğini tartışıyor. Beklentiler ve hayal kırıklıkları, şikâyet ve serzenişleri resmediyor. Cumhuriyet’in inşasında kadınlar nasıl bir rol aldılar? Neleri tartıştılar? Nasıl tartışıldılar? Ulus-devlet sürecinde, kanonik anlatılarda kadının işlevi neydi? Kadınlar milli davalara nasıl dahil oldular? Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti, Türkiye feminizmi ve kadın çalışmalarıyla ilgili en kapsamlı çalışmalardan birisi.
Yazar:
Serpil Sancar Üşür
Serpil Sancar Üşür
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 36 dk.Sayfa Sayısı: 339Basım Tarihi: Şubat 2017Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750510977Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
339 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Sancar’a göre, Türkiye’nin erken modernleşmesi, ülkenin modernleşmesini sağlayacak bir ulus devlet kurarak, yeni devletin ilkelerinin öğretilmesi ve uygulanmasını sağlamak üzere modern aileler aracılığıyla rol modelleri oluşturmaya dayanır. Zira milliyetçi muhayyilede ülke, erkeğin reis olduğu bir ailedir ve kadınlar da ulusun anneleri olarak doğal/biyolojik mekanizmalarla ele alınır. Vatan ana ile özdeşleştirilir, vatanın kaybı şeref ve saygınlığın kaybı anlamına gelir. Bu düşüncede kadının rolü vatana hayırlı/yararlı evlatlar yetiştirmekle sınırlanır. Sancar, Türkiye tarihinde kadınların yeri ve önemine dair araştırmaların 1930’larda sona erdiğini ve elimizde erken modernleşmenin tamamlandığı 1940 ve 1960’lı yıllara dair güvenilir verilerin bulunmadığını belirtiyor. Onun amacı, anılan dönemde Türkiye’de kadınların modernleşme arzuları ve kadın-erkek eşitliği anlayışının nasıl bir gelişme gösterdiğini açıklamaktır.
Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti
Türk Modernleşmesinin CinsiyetiSerpil Sancar Üşür · İletişim Yayıncılık · 201767 okunma
Reklam
339 syf.
·
Puan vermedi
Kitap "Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti" başlığıyla, "Erkekler Devlet, Kadınlar Aile Kurar" alt başlığıyla yayınlanmış.. 1945-1965 yılları arasındaki günlük gazetelerdeki haberlerin tarandığı çalışmada önemli sonuçlar elde edilmiş şüphesiz.. Fakat bir bütün olarak incelendiğinde günümüz feminist düşünce üzerinden geçmişe doğru bir okuma ve sonuca gitme görülüyor. Değerlendirme; toplumun örfleri üzerinden değil ideal olarak görülen doğrular üzerinden yapılmış.. Bu durum kişisel olarak sosyolojinin esasına aykırı gibi geldi bana...
Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti
Türk Modernleşmesinin CinsiyetiSerpil Sancar Üşür · İletişim Yayıncılık · 201767 okunma
339 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye'nin yakın siyasal ve sosyolojik tarihine ışık tutan bu kitap sayesinde kadın hakları için mücadele eden nice kenarda kalmış daha doğrusu itilmiş kadını öğrendim. Türkiye Cumhuriyetinde kurulan ilk siyasal partinin Türk Kadınlar Birliği olduğunu öğrendim. Cumhuriyette kadına ve aileye karşı bakışın ve politik planların temelinin Osmanlı'nın son dönem aydınlarına dayandığını özelikle de Ziya Gökalp'ın Türkçülüğün Esasları'nda bunu ne kadar temellendirdiğini öğrenerek şaşırdım. Muhafazarlık ve modernliğin birleştirilerek kadına bakışın nasıl değiştiğini devletin bekası ya da başka herhangi bir sorun patlak verince ilk gözden çıkarılanın kadın hakları olduğunu üzüntüyle okudum. Fakat artık gözüm ayrımcılığı daha net seçiyor ,politik çıkarlar uğruna göz ardı edilen kadını daha net görüyor.
Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti
Türk Modernleşmesinin CinsiyetiSerpil Sancar Üşür · İletişim Yayıncılık · 201767 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.