Türkiye Kısa Bir Tarih

Norman Stone
7.1/10
12 Kişi
27
Okunma
9
Beğeni
1.410
Görüntülenme
Ünlü bilimciden Osmanlı'dan Cumhuriyete Türkiye tarihinin derinliklerine kısa bir yolculuk... Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden tarihçi Norman Stone, bizi, XI. yüzyılda Selçukluların Anadolu'ya gelişinden, XXI. yüzyılda AB üyeliğine aday olan modern cumhuriyete kadar Türkiye tarihinin büyüleyici ve karmaşık hikâyesi içinde ustaca gezdiriyor. Norman Stone kitabında, muhteşem bir imparatorluğun göz kamaştırıcı yükselişinin ve çöküş döneminin nedenlerini incelemekle kalmıyor, bu imparatorluğun günümüzde yeni dünya düzeni ekseninde Şark Meselesi'nin tam merkezine oturduğunu da saptıyor. Yazar araştırmasını, I. Dünya Savaşı sonrasında kurulan ve bağrında Doğu ile Batı, din ile laiklik, gelenek ile modernite gibi bazen çelişebilen unsurlar da barındıran Türkiye Cumhuriyeti'nin keskin bir analiziyle sonuçlandırıyor. Norman Stone bu kitabıyla, Türk tarihinin derinliklerini ustalıkla gün yüzüne çıkarıyor. (Tanıtım Bülteninden)
208 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
39 günde okudu
Norman Stone kitabında Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarından Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığımız son dönemine kadar olan tarihsel gelişmeleri akıcı bir dille sunuyor. Son derece yalın bir anlatımla olayları özetliyor, ama yorumlarını da bizden esirgemiyor. Tarihi, hele bu kadar uzun bir dönem için, sıkılmadan okumak benim gibi tarih sevenler için bile zor; ama Norman Stone yazım dili ile kitabını bir roman kıvamında okutmayı başarmış. Türkiye tarihini de, İslamiyet tarihini de yabancı yazarlardan okumayı sevmişimdir hep, dogmalardan uzak bakabildiklerine inandığım için. Bu kitapta da aynı zevki yakaladım. Pekiştirmek için üst üste 2 kez okuduğum bu kitap bir başucu kitabı olmaya aday.
Türkiye Kısa Bir Tarih
Türkiye Kısa Bir TarihNorman Stone · Remzi Kitabevi · 201127 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Türkiye tarihine farklı bir bakış
Tamamen bilgi tazelemek amacıyla aldığım, herhangi bir beklentimin olmadığı bir kitaptan bu kadar etkileneceğimi düşünmemiştim. Yazarın Türkiye'de bir üniversitede de ders vermiş olan İngiliz bir tarihçi olması, her ne kadar Türk sempatisi ile yazılsa da objektif bakış açısı kitabın beni en çok etkileyen tarafı oldu. Özellikle de satır aralarında yaptığı kıyaslamalar ve verdiği ek bilgiler, tarihi genel kültür bakımından oldukça faydalı ve ufuk açıcıydı. Hem tarih meraklısı hem de tarihle çok ilgili olmayan bir kitapseverin bile rahatça ve ilgiyle okuyabileceği bir kitap olmuş.
Türkiye Kısa Bir Tarih
Türkiye Kısa Bir TarihNorman Stone · Remzi Kitabevi · 201127 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
Tabii ki Türk Tarihi 176 sayfalık bir kitapta derinlemesine ele alınacak kadar kısa değil ancak, yazar ana hatlarıyla dönüm noktalarına değinmeye çalışmış. Bunu yaparken kişisel yorumlarını cümlelerine yansıtması da gözlerden kaçmıyor.
Türkiye Kısa Bir Tarih
Türkiye Kısa Bir TarihNorman Stone · Remzi Kitabevi · 201127 okunma

Yazar Hakkında

Norman Stone
Norman StoneYazar · 5 kitap
Prof. Dr. Norman Stone (d. 1941 Glasgow, İskoçya) Yakınçağ'da Orta ve Doğu Avrupa tarihi konularında uzman İskoç tarihçidir. Babasının savaşta ölmesi üzerine Glasgow Academy'ye burslu olarak kabul edildi. 1959-1962 yılları arasında Cambridge'de okuyan Stone, master çalışlmasını 1962-65 yıllarında Viyana ve Budapeşte’de, Orta Avrupa Tarihi üzerine yaptı. 1965’ten itibaren Cambridge'de Rus ve Alman Tarihi okutmanlığı yaptıktan sonra Trinity College'de çalıştı. 1984'te Oxford'da Modern Tarih profesörü oldu. 1984-1997 yılları arasıda Oxford Üniversitesi'nde yakınçağ tarihi konusunda profesör olarak ders verdi. Daha sonra Bilkent Üniversitesi'nde görev yaptı. Hala Bilkent Üniversitesi'nde görevine devam etmektedir. Norman Stone'un Wolfson Ödülü’ne layık görülen The Eastern Front 1914-1917 (1975) dışındaki eserleri: "Hitler" (1980), "Europe Transformed 1878-1919" (1983) ve "The Atlantic Revival 1970-1990" sayılabilir. Norman Stone'un bilimsel çalışmalarının odak noktasını, geçmiş ve günümüzdeki Rus-Türk ilişkileri oluşturmaktadır. 1985'e kadar Britanya basınında sürekli yorumlarda bulundu. Aynı zamanda Frankfurter Allgemeine Zeitung ve The Wall Street Journal gazetelerinde yazdı. 1987-1992 yılları arasında The Sunday Times gazetesinde düzenli köşe yazarı olarak makaleler yazdı. 1987-1990 yılları arasında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’a dış politika danışmanlığı yaptı. Norman Stone; Almanca, Rusça, Macarca, Lehçe, Fransızca ve Türkçe biliyor. Stone, yaşamını Türkiye ile İngiltere arasında geçirmektedir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.