Türkiye'de Arabesk Olayı

Martin Stokes
Daha ilk bakışta iştah kabartan kitaplardan değil, Türkiye'de Arabesk Olayı. Konu, çok işlenmiş, tartışıla tartışıla neredeyse bıkkınlık getirmiş bir konu. Üstelik, yerel kültürle böylesine "köklü" alışveriş içinde bulunan bu konuda kalem oynatan da bir İngiliz, Martin Stokes. Ancak, deyimi mazur görün, kazın ayağı hiç de öyle değil. İbrahim Tatlıses'in İbo Şov'da büyük hizmet olarak fısıldadığı piyasa sırları, açıklamaya çalıştığı piyasa deyimleri, Stokes'un 1992'de yazdığı kitapta yerlerini çoktan almışlar bile. Türkiye'de Arabesk Olayı, piyasayı anlatan bir kitap değil, piyasayı da anlatan bir kitap. Arabeskin kültürel köklerinden müzikal köklerine, TRT'den müzik dersanelerine ve derneklere, arabesk-sinema bağlantısından gecekondulaşma olgusuna, kayıt stüdyolarından tasavvuf müziğinin Unkapanı öksesine düşmüş formlarına "olay"ı bütünüyle mercek altına yatırıyor ve Stokes'un "formasyon" avantajı sayesinde, sosyal antropolog bakışıyla müzikolog bakışını tam kavrama noktasında birleştiriyor. Evet, ilk anda iştahınızı kabartmayabilir ama Türkiye'de Arabesk Olayı'nın sayfalarında, çok az şarkının verebileceği lezzetler saklı.
Yazar:
Martin Stokes
Martin Stokes
Çevirmen:
Hale Eryılmaz
Hale Eryılmaz
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 328Basım Tarihi: Şubat 2016Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789754706499Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
·
Puan vermedi
"Kul vefasızsa tanrı ne yapsın?" 1998'de bu kitap ilk çıktığında alıp okumuştum. 15 yaşıma tekabül eden o yıl bu konular benim son sürat ilgimi çekiyordu. Ki zaten ilk kez bir arabesk kaset (Orhan Gencebay-Yarabbim) almam da bundan sadece iki yıl öncesine tekabül ediyor. Bu aynı zamanda Erkin Koray, Barış Manço, Edip Akbayram, 3
Türkiye'de Arabesk Olayı
Türkiye'de Arabesk OlayıMartin Stokes · İletişim Yayıncılık · 201620 okunma
Reklam
328 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yıllardır gözümüzün önüde duran bir müzik tarzının bütün dayanaklarının oluşumu üzerine müthiş bir inceleme. Kitap arabeski alıp osmanlının son dönemlerine,cumhuriyetin temel ideolojisine, türkçülüğe ve sonrasında gelişen devrimlerin hareket noktalarına kadar götürüyor. Ve buralardan hareketle bu tarzın radyo yıllarındaki mısır müziğine olan dayanağını aynı zamanda sinema ile başat giden yolculuğunu da çok iyi anlatıyor. Hem kısa bir Türkiye tarihi hem de başka kaynaklara zemin açması itibariyle güzel bir çalışma. Saaddetin Kaynak, Münir Nurettin, Muzaffer Sarısözen, Yavuz Top, Muhsin Ertuğrul kitabın aklımda kalan önemli isimleri.
Türkiye'de Arabesk Olayı
Türkiye'de Arabesk OlayıMartin Stokes · İletişim Yayıncılık · 201620 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.