1908-1935

Okunma
Beğeni
2.516
Görüntülenme
1908 Jön Türk Devrimi’yle birlikte özgürlükten eşitliğe, uluslaşmadan laikliğe, gündemdeki tüm temel dönüşümler bir anlamda kadına odaklanmıştı. Geçmişte kadın “aile”nin bir parçasıydı; ayrı bir kimliği yoktu. Oysa Meşrutiyet söylemiyle kadın bireyselleşiyor, bedenini algılıyor, kendine özgü kimlik kazanıyordu. Cihan Harbi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadını daha bir görünür kıldı. Yoksulluk ile özgürlük atbaşı gitti. Mütareke’yle birlikte geçmişin hiyerarşik yapıları kısmen çöktü; özel yaşam alanı köklü dönüşümlere uğradı. Artık, geleneksel aile ilişkileri “özgür kadın” karşısında yetersiz kalıyordu. Cumhuriyet, ulus-devlet inşa sürecinde “asrî kadın”dan yeni görevler beklerken onu aynı zamanda zapturapt altına aldı. Son kertede Cumhuriyet, biyolojik kimliğini koruyarak kadına yurttaş kimliği kazandırdı. Kadının 1930’lu yıllarda seçme-seçilme hakkını elde edişi dış dünyada yankı uyandırmakta gecikmedi. Nitekim 1935 Uluslararası Kadınlar Kongresi’nin Türkiye’de toplanmasının temel gerekçesi buydu. Ancak Anglosakson çevrelerin etkin olduğu kongre Ankara’yı kaygılandırmış, vurgulanan barış söylemi Almanya ve İtalya karşısında iktidarı güç durumda bırakmıştı. Bundan böyle Türkiye’de ilk feminist dalga son buluyor, kadın hareketi otuz yıllık bir uykuya yatıyordu. Zafer Toprak, Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm adlı kitabında özgün kaynaklardan yola çıkarak 20. yüzyılın ilk yarısında ülkede toplumsal dönüşümün ana eksenini oluşturan kadının özgürlük mücadelesini ve kazanımlarını anlatıyor.
582 sayfa

582 syf.
10/10 puan verdi
Kitap 1908-1935 yılları arasında ülkede toplumsal dönüşümün ana eksenini oluşturan kadının özgürlük mücadelesini ve kazanımlarını anlatıyor. Biz bu kitabı kadın tarihi dersinde ana kaynak olarak kullanmıştık. Kadın tarihi ve feminizm üzerine araştırma yapmayı seviyorsanız keyifle okursunuz.
Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm
Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve FeminizmZafer Toprak · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 201534 okunma
282 syf.
10/10 puan verdi
Kitap, İkinci Meşrutiyet Dönemi'nden Cumhuriyet'e kadar mevcut olan kadın sorunlarını, Cumhuriyet ile birlikte nükseden kadın intiharlarını, Cumhuriyet kadınlarının kişilik özelliklerini ve son olarak Cumhuriyet dönemindeki toplum yapısını, çağdaş Türk kadınlarını, Türk kadın birliği ve fırkasının amaçlarını konu alıyor. Benim ilgi alanım Cumhuriyet dönemi ve sonrası olduğu için bu kısımları okudum. Dönemin hakim olan toplum yapısını anlamak için mükemmel bir eser ancak dili biraz ağır.
582 syf.
10/10 puan verdi
Kitap, kadın araştırmaları kapsamında okuduğum temel bir kitaptı. 2. Meşrutiyetten Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar, kadın hareketlerini kanıtlarla inceleyen bir araştırma kitabıdır. İttihat Terakki Cemiyetinin politikaları ile birlikte sosyal hayatta yer bulabilen kadınımızın savaşlarda nasıl görevler üstlendiğini detaylı olarak anlatıyor. İçerisinde kadının eğitimi, kadın dergileri, kadın cemiyetleri/örgütleri, kadının hukuksal hakları, kadının siyasal hakları konu başlıkları halinde incelenmiştir. Kitap, kadının özgürlüğünün toplumun özgürlüğünden geçtiğiniz; kadın haklarının erkeklerden ayrı bir şekilde değil erkeklerle omuz omuza savunulabileceğini net bir şekilde bize gösteriyor. Eğer kadınımızın mücadelesini incelemek isterseniz tarafsız bir şekilde, kanıtlara dayalı anlatımı olan bu kitabı okumanızı öneririm.

Zafer Toprak
Zafer ToprakYazar · 15 kitap
Zafer Toprak (1946, İstanbul - 3 Haziran 2023, İstanbul), Türk tarihçi, yazar ve akademisyen. Osmanlı ve erken Cumhuriyet devrine ilişkin sosyo-ekonomik çalışmaları bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanıdır. Tarih Vakfı'nın kurucuları arasındadır. 1946 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Saint Joseph Fransız Lisesi 'nde, yükseköğrenimini 1969 yılında Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. Londra Üniversitesi'nde 'Alan Araştırmaları’ konusunda yüksek lisansını 1971'de tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü. 1977'de Boğaziçi Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü'ne katıldı. 1981'de İstanbul Üniversitesi'nden ekonomi alanında doktora derecesi aldı. 1992-2013 yılları arası Boğaziçi Üniversitesi’nin Atatürk Enstitüsü’nün başında bulundu. Toprak, Minnesota ve Paris üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. Uzun yıllar Minnesota'daki St. Olaf Üniversitesi’nin Orta Doğu programı İstanbul direktörlüğünü yürüttü ve bu hizmetinden dolayı kendisine fahri doktora verildi. Akademik çalışmaları 19. ve 20. yüzyıl Türkiye'si üzerine yoğunlaştı. 20'de fazla kitap, 250'nin üstünde akademik makale yayımladı. Eserlerinin bir kısmı İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca olarak yayınlandı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Sümerbank, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Milli Reasürans, Anadolu Sigorta ve Borusan gibi kuruluşlar için kurumsal tarih kitaplarını hazırladı. Toplum ve Bilim dergisi ve Yurt Yayınları'nın kurucuları arasında yer aldı. 11 ciltlik Yurt Ansiklopedisi'nin ve 8 ciltlik Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nin genel koordinatörlüklerini üstlendi. Tarih ve Toplum ve Toplumsal Tarih, İstanbul Dergisi gibi yayınlar ile Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi ve Yurt Yayınları yayın kurullarında görev aldı. Tarih Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Avrupa Bilim Vakfı projelerinde yöneticilik yaptı ve birçok uluslararası sempozyum düzenledi. Türkiye İş Bankası Finans Müzesi'ni ve Asım Kocabıyık Borusan Müzesi'ni kurdu. Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’nın sergilerinde küratörlük yaptı. Lozan Antlaşması'nın 90. yıldönümü nedeniyle hazırladığı "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü" sergisi Türkiye'nin değişik kentlerini dolaştı. 2015'te Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan "Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası: Nâzım Hikmet'in Açlık Grevi" sergisini hazırladı. Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü'ne, İttihat-Terakki ve Cihan Harbi adlı kitabıyla Osmanlı Bankası-Garanti Bankası Bankacılık ve Finans Tarihi Ödülü'ne, 2012'de Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji adlı eseriyle de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin verdiği Sedat Simavi Ödülü’ne değer görüldü. [5]Bilim Akademisi aslî üyesidir. Toprak, 3 Haziran 2023'te İstanbul'da 77 yaşında öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.