Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türkiye'de Laiklik ve İslâm

Umut Azak

Türkiye'de Laiklik ve İslâm Sözleri ve Alıntıları

Türkiye'de Laiklik ve İslâm sözleri ve alıntılarını, Türkiye'de Laiklik ve İslâm kitap alıntılarını, Türkiye'de Laiklik ve İslâm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Geleneksel İslami inançların ulusun Batılılaşma idealini engellememesi için, tek parti dönemi jakoben despotizmi zorunlu bir önlem olarak görmüştür.”
Sayfa 198Kitabı okudu
İlginç bir biçimde, Kemalist laiklik söyleminde olduğu gibi, İslamcı söylemde de "gerçek" Müslümanlarla "yobazlar" arasında bir çizgi çekilerek yanlış ve doğru inanç arasındaki sınır belirlenmeye çalışılır.
Reklam
Laikliği savunan elitler, İslam'la mutlak bir uzlaşmazlık içinde olmaktansa, halkla aralarında köprü kurmak amacıyla İslami kavramları dünyevi çerçeveye uyarlamışlardır.
İrticanın tecessümü olarak görülen Sait Nursi, kanlı bir ayaklanmanın değil, laiklik karşıtı propaganda içerdiği öne sürülen Kur'an yorumlarını okuyan bir grubun lideridir. Dolayısıyla sebep olduğu korku, uzun vadede şiddete başvurabilecek ama esasen devlet kadrolarına ele geçirmeyi hedefleyen, diğer bir değişle devlete sızarak yayılacağı düşünülen irticaya karşı duyulan korkudur.
Sayfa 220Kitabı okudu
İktidarının ilk yıllarındaki konuşmalarında Menderes, irtica tehlikesinin varlığını reddetmiş ve milletin laikliği koruyabilecek yeterli olgunluk düzeyine erişmiş olduğunu öne sürmüştür. Nitekim Arapça ezan yasağının kaldırılmasını da aynı gerekçeyle açıklamıştır. Demokrat Parti'nin milliyetçi muhafazakârlar arasındaki popülaritesi de büyük ölçüde, Menderes'in Kemalist elitizme ve "irtica tehlikesi" söylemine yönelttiği sert eleştiriden kaynaklanır.
Sayfa 157 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Bir geçiş sürecinin ardından 1933 Şubat'ından itibaren Türkçe ezan ülkenin her yerinde okunmaya başlar. Bu sınırlı ama kararlı reform girişiminde, Türkçeyi her alanda egemen kılmaya yönelik Kemalist milliyetçi programa hız verilmesinin rolü büyüktür.
Sayfa 99 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Cumhurbaşkanı öylesine öfkelidir ki, Ankara'da 7 Ocak 1931 tarihindeki toplantı sırasında, Menemen'in bir vilmodit (Fransızca ville maudite - lanetli şehir) ilan edilmesini ister.
Sayfa 62 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Said Nursinin farklı şekillerde benimsenebilmesi, Nurculuğu oldukça etkili bir dini hareket haline getirmiştir.
Sayfa 239Kitabı okudu
Yobaz kendisini bir idealist zanneder, dine hizmet ettiğini sanır ve ekseriya medeni kanun düşmanlığı şeklinde tezahür eden bir din anlayışının kurbanıdır. Din, yobaz için bazı kalıplardan, şekillerden ibarettir. Hepimiz biliriz ki din her şeyden evvel ahlak, fazilet, iç güzelliği demektir.
Sayfa 193 - Jale Candan'ın "yobaz" tarifiKitabı okudu
Milliyetçi muhafazakarlığın diğer bir özelliği, "Osmanlıcılık" akımının öncüleri olmalarıdır. Bu akım Osmanlı hanedanın geri getirilmesini talep eden siyasi bir hareket değildir. Daha ziyade, Osmanlı döneminin altın çağına duyulan tarihsel bir nostaljidir. Osmanlıcılık özellikle, çoğu taşra kökenli ve Cumhuriyet'in okullarında eğitim görmüş, "Osmanlı İmparatorluğu'yla organik bir bağları olma ihtimali olmadığı" halde kendilerini şanlı Osmanlıların torunları olarak görmeye başlamış gençleri kendine çekmiştir. Osmanlı mirasını sahiplenme yaklaşımı büyük ölçüde, bu taşra kökenli ve eğitimli gençliğin daha köklü, yerli bir elit kültür arayışının sonucudur. Burada İslam'ı ve Osmanlı geçmişiyle olan tarihsel sürekliliği merkezine alan bir milli kimlik ihtiyacından kaynaklanan Kemalizm'e alternatif bir karşı-hafıza inşası söz konusudur. Nuray Mert'in öne sürdüğü gibi, Kemalizm'in, Osmanlı geçmişini inkâr etmiş olması, bu yeni kuşağın milli gurur kaynağı olarak Osmanlı atalarının mirasını sahiplenmelerini kolaylaştırmıştır.
Sayfa 122 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Batı Hıristiyanlığındaki, Latincenin yerine ibadet dili olarak yerel dilleri geçiren Reform hareketleri gibi bir gelişme İslam ülkelerinde yaşanmamıştır. İbadet dili genellikle, Kuran'ın dili olan Arapçadır ve bu durum dünya Müslümanlarını ortaklaştırır. Anadolu'daki Türk ve Kürt Alevilerinde olduğu gibi, Arapça yerine yerel dillerde ibadet eden gruplar da olmuştur. Fakat Sünni mezhebine mensup Türklerin çoğu, ibadetlerinde Kuran'ın Arapça, orijinal metnini kullanmıştır. Türkçenin kullanımı, Peygamber'in doğumunun kutlandığı mevlid kandillerinde, sünnet, evlilik gibi vesilelerle okunan "mevlid" ile sınırlıdır.
Sayfa 85 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Türban tarusmasında oldugu gibi ezan meselesi de vicdan özgürlüğü ve laikliğin anlamına dair iki yaklaşımın çatışmasına sebep olmuştur Başörtüsü yasağı nasıl laikliği güvence altına alan meșru bir önlem olarak görüldüyse, Arapça ezan yasağı da aynı șekilde laikligin bir geregi olarak yorumlanabilmiştir. Bu anti-demokratik uygulamaların meşruiyet kazanabilmelerinin temelinde, Kemalist laiklik söyleminin Türk Islam'ı ile irtica (ya da "iyi" Müslümanlarla "kötü" Müslümanlar) arasında kurduğu karşıtlk yatar.
Sayfa 112Kitabı okudu
Kemalist elitler akıl ile uyumlu, siyasetten uzak "saf" bir İslamı tahayyül ve teşvik ediyorlardı.
Jön Türklerin dinde reform anlayışı, milletin inşası için İslamı yeniden tanımlama ve araçsallaştırma çabasını yansıtır. İslamcılardan farklı olarak, İslamı milli kimliğe tabi kılmışlardır.
Muhafazakâr milliyetçilikte, Osmanlı geçmişi yüceltilirken, Kemalist Cumhuriyet dönemi, Tanzimat'la başlayan yüzeysel Batılılaşmadan kaynaklanan çöküşün son safhası olarak tasvir edilir.
Sayfa 122 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.