1789'dan Günümüze

Türkiye'de Ordu ve Siyaset

William Hale
Ordu 1960'da ilk kez vurduğunda, Türkiye savunma alanı dışında ekonomik ve siyasal olarak dünyadan büyük ölçüde yalıtılmış, birinci dünya seçkinlerinin yönettiği bir üçüncü dünya ülkesi olarak tanımlanabilirdi. Bu nedenle 27 Mayıs darbesinin liderleri birkaç saat içinde birkaç stratejik noktayı -cumhurbaşkanlığı, meclis, bakanlıklar, radyo istasyonu ve havaalanı- ele geçirerek iktidarı hızlı ve kansız bir biçimde aldı. Halk ertesi sabah radyolarını açınca darbeden haberdar oldu. Türkiye'nin NATO'da kalacağı güvencesini verdikten sonra, Batılı güçler darbeyi memnuniyetle kabul etti ve sonucu etkilemek için hiçbir çaba harcamadı. Ülke ekonomik olarak da darbeden neredeyse hiç etkilenmedi. 21. yüzyılın ikinci on yılına gelindiğinde bu koşulların hiçbiri artık geçerli değil. Ekonomik olarak Türkiye yeni bir sınai güç; eski yalıtılmış kırsal toplum birkaç uzak bölge dışında neredeyse yok olmuş durumda. Türkiye küresel ekonomiyle de önemli ölçüde bütünleşmiştir. Kültürel olarak kent ile köy arasındaki uçurum hızla aşıldı ve eski Kemalist seçkinlerin, yüksek eğitim ve idari beceri üzerindeki tekelini kaybedeli çok oldu. Devlet bürokrasisi gibi ordu da ilerlemenin meşalesi olarak ayrıcalıklarını kaybetti: Askerler artık meşru çıkarlarını korumak için tehdit etmek değil müzakere etmek zorunda.
Yazar:
William Hale
William Hale
Çevirmen:
Ahmet Fethi
Ahmet Fethi
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 410Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Alfa Yayıncılık
ISBN: 9786051068602Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
410 syf.
9/10 puan verdi
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Kitap, Türk ordusunun Osmanlıdaki reform hareketlerinden 1990 dönemlerine kadar uğradığı yapısal değişimleri, siyasi rolünü ve ordunun kendisini yalın ve net bir anlatımla okuyucuya sunuyor. Kitabı okurken bir yabancının Türkiye'yi ve Türkleri bu kadar iyi tanımasına şaşırabilirsiniz. Dipnotta bulunan eserleri, bu konuları daha iyi kavramak için okumaya kalksanız 50-60 tane ekstra kitap eder. Bu da Türkiye'de Ordu ve Siyaset'in nasıl detaylı bir analiz sonucu yazıldığını ortaya koyuyor. Ayrıca ordu ve siyaset ekseninde akan kitap sizi Ecevit, Demirel, Özal, Türkeş, Erbakan, Evren, Madanoğlu, Aydemir, Gezmiş ve diğer birçok Türk şahıs hakkında enteresan bilgilerle dolduruyor. Bunlara ekstra olarak bu dönemdeki siyasi olayları da inceleme fırsatı buluyorsunuz. Kitap kesinlikle başucu kitabım olacak. Ancak benim için rahatsız edici olan tek konu, Batı akademisinin dilindeki kemiksizlik bazı yerlerde kendini göstermiş. Özellikle örnek vermek gerekirse, Kıbrıs meselesinden bahsederken ordunun ele geçirdiği bölgeleri "işgal ettiği" olarak yazmayı tercih etmesi, 1930-1980 arasında en azından kültürel ve toplumsal anlamda bugünden daha modern ve akılcı bir devir yaşamış olan Türkiye'yi "Üçüncü Dünya Ülkesi" olarak sık sık telaffuz etmesi gibi birkaç konu daha sizi üzebilir. Ancak unutmamalıyız ki siz kendi tarihinizi yazamıyor, yazacak insan yetiştiremiyorsanız bu bilgi sofrasında bazı zehirleri de yutmak zorunda kalıyorsunuz.
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Türkiye'de Ordu ve SiyasetWilliam Hale · Alfa Yayıncılık · 201436 okunma
Reklam
410 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Türkiye’de Ordu Ve Siyaset William Hale Generallerin gücü yalnızca anayasal düzenlemelere ya da MGK’da ki sayısal temsillerine değil, halktan gördükleri saygıya ve dolayısıyla politikacıların onları ne derece ciddiye aldığına bağlıydı. Machiavelli, “Türk ile sultan dışında bütün prenslerin, askerlerden çok halkı hoşnut etmeleri gerekiyor, çünkü
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Türkiye'de Ordu ve SiyasetWilliam Hale · Alfa Yayıncılık · 201436 okunma
410 syf.
·
Puan vermedi
Yazar eserini 12 bölümle dönemlendirmiştir. Osmanlı Ordusunun Yapısı ve Gerileyişinden başlayıp yer yer farklı dönemlendirmeler de yaparak 1900'lü yılların sonuna kadar Türkiye'de Ordu ve Siyaset konusunu ele almıştır. Yazar, eserinde ordunun siyasi rolünün evrimini özetlediğini söylemiştir. Gerçekten de Osmanlı döneminde ordunun neredeyse
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Türkiye'de Ordu ve SiyasetWilliam Hale · Alfa Yayıncılık · 201436 okunma
410 syf.
9/10 puan verdi
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Bu sefer sondan başa doğru geldim. Kitap Osmanlıdan yani 3. Selim döneminden başlayarak anlatmış.1789 Fransız ihtilalinin dünyaya etkileri ve 1699 sonrası Osmanlının yaşadığı buhranlar, kayıplar,vs.. yenilikler yapmaya zorlarken bu yenilikler hep öncelikle askeri alanda yapılmış. Dolayısıyla bazı dinamiklerin ( o dönem için) ordu içinde başlaması akla aykırı değil.. yani tabandan başlayan bir hareket hiç olmamış. Eğitim,ekonomik,mali,sosyal reformlar o büyük coğrafyada nekadar uygulanabilirdi tartışılır. Sürekli savaş halinde ve eğitimli kadrosu bulunmayan 19. yy Osmanlısında, Modern ordu için yurtdışına gönderilen askerler ve modern eğitim yuvası haline gelen harbiyede yetişenler farklı düşünce sahibi olmaya başlamış. Aynı ordu içinde Alaylılar ve mektepliler birbirine düşman iki grup..okuma yazması olmayan generaller bile var.(7-8 hasan paşa mesela) yeniçeri ocağının kaldırılma girişimi ile darbeler başlıyor..padişahın başını yiyor.1839-76 arası iç ve dış olayların yanında bir de modernizasyonla uğraşırken ekonomik iflas geliyor. Moratoryum ilan eden Abdülaziz tahtan indiriliyor. Önce Murat sonra da şaibeli bir şekilde Abdülhamit tahta çıkıyor. Düyun-u umumî ilam ediliyor ekonomi çok kötü bir kesim askerlik yapmıyor. Askerlik yapanda maaşını almakta sıkıntı yaşıyor. 31 mart olayları ile Abdülhamit tahtan indiriliyor. Balkan savaşları, Trablusgarp savaşı derken 1. Dünya savaşı...Bu yaşananlar yaşayanları yeni fikirlere sevk ediyor ve cumhuriyet ortaya çıkıyor..
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Türkiye'de Ordu ve SiyasetWilliam Hale · Alfa Yayıncılık · 201436 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.